Last news in Fakti

14 Септември, 2021 14:00 7 966 27

Най-мощният магнит в света на термоядрения реактор ITER може да повдигне самолетоносач

  • магнит-
  • термоядрен синтез

След пълно сглобяване магнитната конструкция ще има височина 18 метра, широчина 4,2 метра и маса от около 1000 тона

Най-мощният магнит в света на термоядрения реактор ITER може да повдигне самолетоносач - 1

Най -мощният магнит в света е изпратен във Франция, за да бъде инсталиран в ядрото на експерименталния термоядрен реактор ITER. Планира се реакторът ITER да може да реализира възможността за генериране на термоядрена енергия в промишлен мащаб чрез възпроизвеждане на процес, подобен на термоядрени процеси, протичащи на Слънцето.

Магнитът е с централен соленоид и се доставя на части поради огромната си мощност. След пълно сглобяване магнитната конструкция ще има височина 18 метра, широчина 4,2 метра и маса от около 1000 тона. При сила на магнитното поле 13 Тесла, магнитът ще генерира поле, което е около 280 000 пъти по -силно от собственото магнитно поле на Земята. Резултатът ще бъде сила, която може да задържи самолетоносач, или два пъти по-голяма тяга, необходима за излитане на космически кораб от Земята.

Най-мощният магнит в света на термоядрения реактор ITER може да повдигне самолетоносач

Магнитът ще се състои от шест модула, всеки от които съдържа 43 километра спираловидни свръхпроводници от ниобий-калай. След като модулите бъдат инсталирани, те ще бъдат напълнени с 3800 литра епоксидна смола и изпратени до строителната площадка на ITER във Франция от завода General Atomics в Калифорния. Първият модул вече пристигна във Франция, а негова снимка бе публикувана в Twitter.

Днес експерименталният реактор ITER е най-големият в света и ни позволява да се надяваме, че учените ще успеят да постигнат положителен баланс в процеса на термоядрен синтез. Датата на пускане на реактора е насрочена за 2025 г. Учени и инженери работят усилено по плана на проекта за създаване на реактор, който ще генерира повече енергия, отколкото е необходимо за поддържане на реакция на синтез. Планира се по време на тестването да се генерират 500 мегавата използваема енергия с изразходвани 50 мегавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 отегчен

    21 8 Отговор
    Те да внимават с този термоядрен реактор, че да не ни вдигнат в небесата.

    Коментиран от #15

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    27 5 Отговор
    Някой по физика май е гледал физиката на преподавателката‼️
  • 4 Сатана

    14 5 Отговор
    Дали този магнит повдига самолетоносач не знам,но 10 килотона TNT със сигурност ще го повдигнат достатъчно.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    29 3 Отговор
    Разликата между МАГНИТ и ЕЛЕКТРОМАГНИТ е като между проводник и ПОЛУпроводник‼️

    Коментиран от #12

  • 6 Това е бъдещето

    24 3 Отговор
    Това е технологията на бъдещето! Точно както и водорода. И двете са обещаващи технологии, които след 10 години ще променят света! Така е от 50 години насам - винаги остават само десетина години до масовото им налагане.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анатемакраваре

    17 3 Отговор
    А СДСШайката е.а майката на родната атомна енергетика.
    АнатемаНа Ал Фашагата,на ДрагалъфскияГърбат Ай дук и на Сулю Пасситтто !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българина

    15 9 Отговор
    едно не разбрах, кой е разрешил финансиране за няколко млрд за нещо което е перпетомобиле, но в размер 18 метра, като може да се тества и в размер 1 м с цена 18 пъти по малко? сигурен съм че всеки производител не пуска конвейра за всяка иновация а правят прототип... сигурен съм че след 4 г ще кажат, че пак не им достигат пари и ако ги имат след 10 г ще има резултат. така става когато скапния ЕС не носи отговорност пред никой

    Коментиран от #14, #17

  • 11 deathmagnetic

    16 0 Отговор
    Значи, ако някой самолетоносач (или подводница) случайно прелети над магнита и реактора, ще су повдигнат?

    Коментиран от #18

  • 12 Заяждане

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    И каква точно е разлика? В случаят важно е калко е магнитното му поле.

    Коментиран от #13

  • 13 БАЙ Х@Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Заяждане":

    Спри тока и ще разбереш ‼️
  • 14 Объркал си се жестоко

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Такива опити се водят още от преди да съществува Европейския съюз. Но по-добре да хвърлят такива пари на вятъра, отколкото да строят опасни атомни централи. Такава централа и да гръмне, проблемът ще е локален, а не глобален както беше при аварията в Чернобил и както е сега при аварията във фукушима, която още не е овладяна и продължават да изхвърлят радиоактивни води в океана.
  • 15 пешо

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "отегчен":

    явно, и четенето те отегчава...
    инсталацията е доста по-безопасна от атомен реактор, например.
  • 16 Behemoth

    23 1 Отговор
    Овладее ли се термоядрения синтез цивилизацията минава на друго ниво....край на димящите БМВ...
  • 17 РЗС

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    нали се сещаш, че никой няма да ти даде пари просто защото си имаш някакви теории, всичко е доказано и предоказано с прототипи, сега просто правят работеща инсталация, достатъчно голяма, за да могат да печелят от нея. Ти нали не си помисли, че тока дето ще правят с това ще е безплатен? Всичко се прави с цел печалба. А такива инсталации те първа ще стават и по-големи, заради нуждите на обществото.
  • 18 РЗС

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "deathmagnetic":

    къде точно ще прелетят летящите самолетоносачи и подводници, които се движат по вода? да спреш ганджата викам аз
  • 19 Риналдю

    8 2 Отговор
    Дженерал Атомикс неслучайно прозвежда този свръхмагнит.Освен разработките на реактори от ново поколение,ще намери приложение в термоядрените двигатели,които след 20-30 години ще се използват на космическите кораби.

    Коментиран от #25

  • 20 Те не са престъпници

    1 6 Отговор
    ГЕРБ може да спаси света!
  • 21 Проекта

    4 3 Отговор
    Е на Бокича и компания. Има писмо до Еврокомисията, че след монтажа ще трябва финансиране за около 50г. толкова ще трае настройката на магнита.Писмото и финансовата инжекция е одобрена от Меркел и Макарон.В договора пише, че на година ще се дават по 5 милярда евро за 50г.като настройката може да се удължи още 50г.защото умните мозъци има деца и те трябва да папкат.Парите ще идват от българският работник които е прост и не разбира от магнити и термоденамометричнаизолациона вложка на материята на плазменият ускорител на тройното делене на едрото на атома и неговото пулсиране в човешкият мозък.Които разбрал, разбрал, които не да ходи да работи.Труда Краси Човек, а парите на чужд гръб още повече!
  • 22 Проекта

    5 6 Отговор
    Въпрос:Какво стана с онзи издухан тунел под земята-колайдера дето им изпуши един от магнитите и трябваше да чакат за нов дълго време?
    И аз така много обичам, докато чакам да работя и докато работя да чакам.Толкова пари за нищо.
  • 23 Ехааа

    1 4 Отговор
    Всичко това е бита карта! Като се замислип само за цената му и дали изобщо може да се изплати и ти става ясно колко ефтина ще е тази енергия. Има шанс само студения синтез, но още не се е родил втори Тесла.
  • 24 бай Даньо

    0 3 Отговор
    Французите са п0серковци и пак са късно за партито. Преди няколко дни казаха че физиците от Бъркли в лабораторията в Ливърмор (събърбън на Сан Франциско) са постигнали термоядрен синтез с положителен баланс на енергията тоест повече се получава отколкото се вкарва. А Дженерал Дайнамикс ще продадат на франсета супер-дупер магнит за да си правят експерименти в кръжока "с батерийка и крушка", защо да не продадат.
  • 25 историк

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Риналдю":

    Имаш предвид разработките на НАСА по създаването на т.н плазмени двигатели.В тях температурите достигат 1млн целзий и точно за да работят им трябва силово магнитно поле.Термоядрени няма как да проработят без ефективно охлаждане с някакъв вид флуид, в противен случай ще се стопи корпуса им.
  • 26 хаха

    1 1 Отговор
    Трябва да ги викнем тези момчета които работят там да ни завършат АЕЦ Белене че още 50 години ще стои ей така.
  • 27 Бохохо

    1 0 Отговор
    Смях се със сълзи на първите коментари! Готини! Не ги очаквах!