Отидете към основна версия

4 407 18

Mercedes тества ел. камион в екстремна жега

  • mercedes-
  • e-actros-
  • влекач-
  • камион

eActross 600 преминава изпитания в Испания

Mercedes-Benz Trucks приключи успешно тестовете на изцяло електрическия си влекач eActros 600 в горещата Испания, съобщиха от марката. Камионът прекара пет седмици при температури, около 44 градуса по Целзий в южната част на испанската Андалусия.

Моделът eActros 600 изглежда подобно на версията с дизелово задвижване с очевидната разлика в задвижването. При него три батерии се комбинират за капацитет, надвишаващ 600 киловатчаса, който според съобщенията може да осигури пробег от около 500 километра. Това е доста по-малко от Tesla Semi, за който се твърди, че има приблизителен реален пробег от 800 километра с товар. Инженерите на Mercedes-Benz тестват термичното управление на батерията, бързото зареждане и функционалността на климатика при високи температури по време на последния тест.

Батерията се състои от литиево-желязо-фосфатни клетки, които осигуряват дълготрайност и повече използваема енергия, според Mercedes-Benz. Марката също така твърди, че камионът може да се зареди от 20 до 80% за 30 минути с помощта на мегаватово зарядно устройство. Задвижването на този огромен камион е от два двигателя, генериращи максимална мощност от 815 конски сили.

След приключване на тестовете камионът се е върнал от Испания до центъра за разработка и тестване на Mercedes-Benz Trucks във Ворт ам Рейн, Германия, като е изминал над 2000 км на собствен ход. Моделът, ще направи световната си премиера на 10 октомври 2023 г. и ще влезе в производство през 2024 г. за европейския пазар.

Д-р Конрад Гьотц, заместник-ръководител на глобалните изпитания в Mercedes-Benz Trucks, заяви: "От миналата година подложихме eActros 600 на строги изпитателни процедури. След зимните тестове във Финландия при минусови температури до минус 25 градуса по Целзий и първоначалните тестове по обществени пътища, сега електрическият камион трябваше да се докаже при над 40 градуса по Целзий в Испания. eActros 600 се справи с предизвикателните тестове с лекота. На следващия етап сега очакваме с нетърпение тестовете в реални условия с нашите клиенти."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини