Отидете към основна версия

11 899 43

Колко е животът на батерията в един електромобил

  • електромобил-
  • батерия-
  • смяна-
  • живот

Всичко зависи от правилната ѝ експлоатация

Собствениците на автомобили с двигатели с вътрешно горене, които искат да сменят собствената си кола с електрическа, често са изправени пред един основен въпрос. Едно от основните притеснения е животът на батерията и какви правила да следват, за да се удължи животът ѝ.

Автомобилните производители непрекъснато подобряват технологиите за производство на батерии, за да удължат живота им. Обикновено съвременните батерии могат да издържат общ пробег от 320-350 хиляди километра. Понякога обикновените автомобили с двигатели с вътрешно горене не са в състояние да изминат такова разстояние.

Като пример много таксита в Европа са Tesla Model S. Някои автомобили са изминали почти 500 000 км за три години, като батериите им са запазили приблизително 80% от капацитета си.

Всички обаче сте чували, че ограниченият живот на батерията рано или късно води до нейната планова смяна. Смартфоните, както знаем, бързо губят ефективността на батерията за сравнително кратък период от време. Това се случва, защото клетките на батерията се разрушават по време на работа.

Дългосрочната употреба на такава батерия може да накара вашето устройство просто да се изключи и да не стартира. Такъв сценарий не е подходящ за електрически превозни средства. Добрата новина обаче е, че има редица съвети как да удължите живота на вашата батерия.

Говорейки за зареждане, най-добре е да използвате пестеливо бързите зарядни станции DC. Въпреки че това е страхотно за дълги пътувания или извънредни ситуации, когато имате нужда от бързо зареждане, страничен продукт от бързите зарядни устройства е топлината, която разрушава батерията. Затова е по-добре да зареждате колата с по-слаб ток.

Вашият стил на шофиране също може да повлияе на живота на батерията. Подобно на бързото зареждане, бързото разреждане на клетките също може да причини повреда, което в крайна сметка ще доведе до намалена ефективност. Въпреки че електрическите автомобили осигуряват отлична динамика, като правило шофьорите, които карат електрическите си автомобили в умерен режим, имат по-дълъг живот на батерията в собствените си автомобили.

Производителите са наясно, че потенциалните купувачи на електрически автомобили могат да бъдат отблъснати от възможността за преждевременна повреда на батерията. Истината е, че ако се борави правилно, повечето съвременни литиево-йонни батерии вероятно ще издържат живота на автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.

Свързани новини