Отидете към основна версия

6 178 12

„Черните кутии“ в колите стават задължителни от тази година

  • коли-
  • катастрофа-
  • черна кутия

Мярката влиза от юли месец

От юли 2024 г. всички новорегистрирани автомобили в Европейския съюз трябва да бъдат стандартно оборудвани със "записващо устройство за данни за събития" (EDR). Това изискване се отнася за леки автомобили, попадащи в клас М1, в които освен мястото на водача има до осем пътнически места. Освен това товарните автомобили, категоризирани в клас N1, включително пикапи и микробуси, които не надвишават 3500 кг, също ще бъдат оборудвани с автомобилния еквивалент на "черна кутия".

Заслужава да се отбележи, че от юли 2022 г. не са издавани типови одобрения на автомобилни производители, които искат да хомологират нови автомобили в Европейския съюз. ЕС се състои от 27 държави:Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция. Произшествията имат финансови последици за участниците в тях и често е трудно да се определи кой е виновен. EDR може да помогне на властите да разберат какво точно се е случило чрез анализ на данните, съхранени в него.

Устройството записва определени параметри за кратък период от време - пет секунди преди катастрофата и 0,3 секунди след удара. Според документацията, предоставена от Европейската комисия, EDR записва и съхранява данни като скорост, спиране, положение и наклон на автомобила на пътя, както и как реагират вградените системи за безопасност. Освен това EDR анализира дали е задействана системата за спешно повикване - системата eCall стана задължителна в ЕС през април 2018 г. EDR трябва да съхранява информацията "с високо ниво на точност и осигурена съхраняемост на данните". Системата също така записва подробности за марката и модела на автомобила, както и за инсталираното оборудване. Обикновено вграден в блока за управление на въздушните възглавници, EDR не може да бъде изключен; той ще се активира автоматично при задействане на въздушните възглавници. Освен това устройството започва да записва, когато активният капак на превозното средство изскочи или когато има промяна в скоростта в напречна или надлъжна посока с повече от 8км/ч в рамките на 0,15 секунди.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини