Отидете към основна версия

2 125 12

Японските власти все още използват дискети за официални процедури

  • япония-
  • дискета-
  • диск-

Това съвсем скоро ще бъде прекратено

Снимка: Shutterstock

Япония, страна която е известна с технологичния си напредък, постепенно се сбогува с остарелите практики, тъй като правителството съвсем скоро планира да се откаже от дискетите. До неотдавна около 1900 официални процедури за кандидатстване в държавната администрация са изисквали от предприятията да представят данни на дискети или CD-ROM. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) започна реформа, като издаде наредба за преразглеждане и актуализиране на правилата, част от по-широкообхватни усилия за модернизиране на нормативната уредба във всички министерства, ръководени от Агенцията за цифрови технологии.

Съществуващият закон не само задължава използването на остарели носители на информация, но и създава несигурност по отношение на приемливостта на съвременни практики като създаване и съхранение на документи в облак. Инициативата на METI има за цел да премахне позоваванията на конкретни видове носители като "дискета" или "CD-ROM" и да ги замени с по-съвременни термини като "електромагнитен записващ носител". Това отразява продължаващите усилия на Япония за намаляване на зависимостта от остарелите технологии.

Въпреки че Япония постепенно решава тези въпроси, предизвикателствата продължават да съществуват. Например факсовете продължават да се използват широко, като проучване от май 2022 г. разкрива, че 54 % от компаниите все още разчитат на този остарял метод за комуникация. Въпреки предизвикателствата, ходът на правителството за модернизиране на нормативната уредба е стъпка към насърчаване на по-дигитално общество.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини