Last news in Fakti

31 Януари, 2024 19:52 2 106 12

Японските власти все още използват дискети за официални процедури

  • япония-
  • дискета-
  • диск-

Това съвсем скоро ще бъде прекратено

Японските власти все още използват дискети за официални процедури - 1
Снимка: Shutterstock

Япония, страна която е известна с технологичния си напредък, постепенно се сбогува с остарелите практики, тъй като правителството съвсем скоро планира да се откаже от дискетите. До неотдавна около 1900 официални процедури за кандидатстване в държавната администрация са изисквали от предприятията да представят данни на дискети или CD-ROM. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) започна реформа, като издаде наредба за преразглеждане и актуализиране на правилата, част от по-широкообхватни усилия за модернизиране на нормативната уредба във всички министерства, ръководени от Агенцията за цифрови технологии.

Съществуващият закон не само задължава използването на остарели носители на информация, но и създава несигурност по отношение на приемливостта на съвременни практики като създаване и съхранение на документи в облак. Инициативата на METI има за цел да премахне позоваванията на конкретни видове носители като "дискета" или "CD-ROM" и да ги замени с по-съвременни термини като "електромагнитен записващ носител". Това отразява продължаващите усилия на Япония за намаляване на зависимостта от остарелите технологии.

Въпреки че Япония постепенно решава тези въпроси, предизвикателствата продължават да съществуват. Например факсовете продължават да се използват широко, като проучване от май 2022 г. разкрива, че 54 % от компаниите все още разчитат на този остарял метод за комуникация. Въпреки предизвикателствата, ходът на правителството за модернизиране на нормативната уредба е стъпка към насърчаване на по-дигитално общество.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армагедон

    18 0 Отговор
    Все едно незнаете, че и НАП използват все още дискети. Искат ти книжен носител(разбирай лист) и дискета, когато правиш корекция.
  • 2 Аман

    18 2 Отговор
    Това не е прецедент. В Русия все още са на хартиен носител. Хартията е трудна за хакване.
  • 3 За умнонапредналите

    19 2 Отговор
    Да сте видели документ на високо ниво
    да се подписва на електронно устройство,
    както примерно се подписвате под незнам си какво в банки
    и мобилни оператори?
    Единственната сигурно защитена система е тази която няма никаква връзка със интернет и външни устройство всякакви...Останалото е бошлаф и най-вече гяволъци на Ит-ата

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Град Симитли

    7 1 Отговор
    ".... остарели носители на информация, но и създава несигурност по отношение на приемливостта на съвременни практики като създаване и съхранение на документи в облак...."
    .... Съществуването на "облак" е бая проблематично при ЕМИ :))
  • 6 мее

    14 1 Отговор
    Японците ще въведат нещо различно от дискети, обаче когато стане със сигурността на информацията на CD-ROM и на лентите. Тия неща - слагаме всичко в облака и там си цъкаме и един ден се оказва че всичко е изчезнало няма да минат в сериозна държава като Япония. Между другото причината за облака е само една - пари. Пари нема. Действайте.Ганю докато си мисли, че е много модерен, всъщност е онеднял. Но не се усеща, това е и идеята де.
  • 7 ...

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "За умнонапредналите":

    Видял съм да се нареждат трансфери за милиони долари от мобилен телефон. Вероятно е правено и с милиарди, ама не съм бил там и не съм виждал.
  • 8 Гати Индианецът

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "За умнонапредналите":

    Нито един подпис на хартия не е защитен дори близо до милион пъти по-малко от цифров, а много по малко от милион. Нито един хартиен архив, или документ не е на толкова сигурно място и предпазен от всякакви кражби и стихии, както дигиталния. Същото е и с парите впрочем.
  • 9 Добър ден,

    5 0 Отговор
    и факс още ползват и видеокасети
  • 10 банкок

    2 0 Отговор
    Сигурно още са аналогов тв сигнал и формат 4:3.
  • 11 хитачи

    11 0 Отговор
    Всичката ни втасала,че сме тръгнали японците да критикува ме. Аз имам видеорекордер и видео касети, работещ уокмен, касетофон и аудиокасети. Всичко записвам на CD-та, а лаптопа ми си има записвачка. Да не говорим за плочите и грамофоните които отново излязоха на бял свят.
  • 12 Яяяяя

    3 0 Отговор
    Въпрос на избор, на вас какво ви пречат японците