Отидете към основна версия

10 458 17

Отвори първият завод за масово производство на квантови компютри

  • квантов компютър-
  • масово производство-
  • ionq

Съоръжението е под контрола на компанията IonQ

В САЩ отвори врати първото специализирано съоръжение за масово производство на квантови компютри. Вратите на завода бяха отворени от представители на IonQ в присъствието на делегация от властите на щата Вашингтон. Квантовите компютри IonQ изглеждат като обикновени сървърни шкафове, тоест компактни са и затова печелят клиенти, включително редица от най-големите компании, Пентагона и дори швейцарската компания QuantumBasel.

Преди малко повече от година беше обявено изграждането на уникалната производствена база за САЩ. Предприятието е разположено на площ от 6000 квадратни метра в предградие на Сиатъл. В допълнение към монтажните цехове на територията на предприятието са разположени квантовият център за данни на компанията с облачен достъп (втората такава в САЩ), изследователски центрове и научен кампус. IonQ не спира до тук и обяви разширяването на обекта до повече от 9000 м2.

Понастоящем компанията е в състояние да произвежда и доставя квантови системи Forte с 35 алгоритмични кубита (AQ), а в бъдеще ще започне сглобяването на системи Tempo с 64 AQ.

Благодарение на квантовите закони, системата Tempo ще бъде по-производителна от Forte не два пъти, което би се очаквало от конвенционалните класически компютри, а 536 милиона пъти, заради което този вид квантови компютри са толкова ценни. Те имат безпрецедентен потенциал в областта на изчисленията, но все още не можем да управляваме тези възможности дори на първоначално ниво.

Въпреки това Hyundai Motor Company, Airbus, GE Research и други се нареждат на опашка за компютри IonQ. Военните искат да закупят две системи, а още две чакат в Швейцария. Интересът е засилен, тъй като водещите облачни платформи вече предоставят достъп до квантови платформи IonQ, включително Amazon Braket.

Квантовата платформа IonQ разчита на лазерно задвижвани йонни кубити. Такива системи не изискват криогенно охлаждане. Това прави работата с тях удобна и доста разумна от гледна точка на разходите. След време се очаква да отворят врати множество фабрики за производство на квантови компютри, но първата ще остане в историята.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.

Свързани новини