Отидете към основна версия

20 191 45

Какво да правим ако спирачките откажат в движение

  • спирачки-
  • отказ-
  • съвети

Начини за спиране на автомобил при отказ на спирачките

Снимка: Shutterstock

Една от честите причини за подобна повреда е изтичане на спирачна течност. Това може да се дължи на спукан маркуч или дефектна спирачна тръбичка. В случай на такава извънредна ситуация водачът трябва да предприеме няколко важни неща. какви са те, ви разказваме сега.

Задължително е да включите аварийните светлини, за да предупредите другите участници в движението за неизправността. Трябва да се помни, че спирачната система се захранва от хидравличен усилвател, който функционира само когато двигателят работи. Ето защо е изключително важно да не изключвате двигателя в такава ситуация, тъй като това може да доведе до влошаване на управлението на автомобила.

Ако спирачките спрат да реагират, важно е водачът да запази спокойствие и да действа внимателно. Трябва да натиснете многократно педала на спирачката, за да увеличите налягането в системата и постепенно да намалите скоростта на автомобила. Също така е важно да следите ситуацията и да избирате по-малко натоварени пътища или посоки с по-малко трафик.

Ако вашият автомобил има ръчна скоростна кутия, можете да увеличите ефективността на забавяне, като превключвате последователно от по-високи към по-ниски предавки. Също така е полезно да маневрирате от една страна на друга - това помага да се увеличи съпротивлението при търкаляне на колелата и оттам да се забави скоростта.

При извънредни ситуации използването на ръчната спирачка също може да помогне. Важно е да я активирате плавно (ако не е електромеханична), за да избегнете блокиране на колелата и да предотвратите "подхлъзване" на задницата. В някои случаи може да са необходими по-драстични мерки. Например, можете да използвате контактно спиране, като внимателно натиснете колата в мантинела или бордюр и се движите по него.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.

Свързани новини