Отидете към основна версия

3 445 11

Летящата кола Xpeng X2 направи първия си полет

  • летяща кола-
  • xpeng

Иновацията се състои от два основни модула

На Китайския международен икономически и търговски панаир летящият автомобил Xpeng Huitian Voyager X2 официално направи първия си полет. Това стана в икономическата зона на международното летище Beijing Daxing.

Само преди месец, на 15 май, Пекин пусна „План за действие на Пекин за насърчаване на качественото развитие на икономическите индустрии на ниска надморска височина (2024-2027 г.)“, в който се посочва, че Пекин ще създаде национална програма за иновации в полетите на ниска надморска височина. В документа специално се споменава, че Пекин ще изучава летящи автомобили за пътуване на дълги разстояния.

Xpeng Huitian обяви, че първият му масово произвеждан продукт ще бъде комбинирано превозно средство, което ще е достъпно за предварителна поръчка през четвъртото тримесечие на тази година. Летателното превозно средство Land Aircraft Carrier се състои от колесни и летящи модули, които могат да бъдат разделени. Всеки модул ще бъде сертифициран съгласно авиационните и автомобилните разпоредби.

Колесната част на Land Carrier е предназначена за 4-5 души. Автомобилът има триосна конструкция с шест колела, която осигурява задвижване на всички колела 6x6 и управление на задните колела. Това допринася за повишена товароносимост и офроуд качества.

Напълно електрически пилотиран самолет (въздушен модул) ще може да лети на ниски височини. Неговото електрическо задвижване отговаря на изискванията за безопасност в случай на повреда на едно витло, а eVTOL може да прави полети, както с водач, така и само на автопилот.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.

Свързани новини