Отидете към основна версия

7 450 54

Мобилен руски лазер разряза кран от над 100 метра разстояние (ВИДЕО)

  • русия-
  • лазер-
  • мобилен лазер

Технологията може да се използва за различни цели

Русия успешно приложи иновативна лазерна технология за демонтаж на големи метални конструкции,отбелязвайки значителен пробив в индустрията. Намиращ се в град Курган, един стар склад на топлоелектрическа централа стана първият обект, върху който бе приложена тази техника.

Ключов инструмент в този процес бе мобилен лазерен комплекс, разработен от руската държавна корпорация Росатом. Това високотехнологично оборудване е способно да извършва прецизно рязане на метал с дебелина до 300 милиметра от безопасно разстояние от около 100 метра. Системата се основава на лазери с итербиеви влакна, които са монтирани в преносим контейнер. Тази мобилност позволява използването му на различни места.

Приложните възможности на тази технология надхвърлят значително рамките на демонтаж. Лазерният комплекс демонстрира потенциал в различни области, включително подводни операции, изчистване на замърсени територии и дори справяне с природни бедствия като ледени образувания.

Успешното изпълнение на проекта в Курган подчертава високата ефективност и прецизност на лазерния метод.Освен това, той демонстрира способността на Русия да разработва и прилага иновативни технологии с глобално значение.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 75 гласа.

Свързани новини