Отидете към основна версия

2 313 6

Лазери правят кръстовищата по-безопасни (ВИДЕО)

  • лазер-
  • кръстовище-
  • светофар-
  • светофари

Технологията бе изпробвана в Юта

Департаментът по транспорт на Юта (UDOT) използва технологията LiDAR за подобряване на безопасността на пешеходците и велосипедистите на кръстовищата. Като оборудва пет кръстовища в Солт Лейк Сити с LiDAR сензори, UDOT събира ценни данни за моделите на движение, поведението на пешеходците и ситуациите, които са близо до инциденти.

Технологията LiDAR, подобна на сонара, използва лазерни импулси за създаване на подробни 3D карти на заобикалящата среда. Това позволява на UDOT да анализира потоците на трафика, да идентифицира проблемни области и да взема решения, базирани на данни, за подобряване на безопасността.

Едно от ключовите предимства на LiDAR е възможността за наблюдение на кръстовища в реално време. Това позволява на UDOT да прави незабавни корекции във времето на светофарите или други средства за контрол на трафика, за да гарантира безопасността на пешеходците и велосипедистите. Например, ако пешеходец се мъчи да пресече улицата, системата може автоматично да коригира времето, за да му позволи да пресече безопасно.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини