Отидете към основна версия

11 683 30

Още една световна столица въведе забрана за използването на електрически тротинетки

  • електрически скутер-
  • електрическа тротинетка-
  • забрана-
  • мадрид

В Мадрид електрическите скутери ще бъдат забранени

Властите на столицата на Испания, Мадрид, възнамеряват да отнемат лицензите за работа на всички компании Lime, Dott и Tier, които предоставят електрически тротинетки на жители и туристи. Според градската управа електрическите скутери застрашават безопасността на пешеходците.

„Според местните власти компаниите за споделяне не са спазили изискванията, посочени в разрешителните за работа, издадени им година по-рано. Твърди се още, че фирмите са възпрепятствали проверките и не са предоставяли исканата информация. Сред изискванията за споделяне са да има налично застрахователно покритие и въвеждане на технологии, които да забраняват движението или паркирането на тези превозни средства на забранени места“, пишат местните медии.

Нищо от това не е направено, твърдят градските власти. Представителите на компаниите, отдаващи ел. тротинетки под наем са разочаровани от решението, но се надяват на конструктивен диалог с общинския съвет. Въпреки че кметството на Мадрид подчерта, че нови разрешителни за експлоатация на електрически скутери няма да бъдат издавани на компании. Добрата новина е, че заповедта на кмета няма да важи за личните превозни средства - поне на този етап собствениците им могат да ги ползват законно.

Преди това наемането на електрически скутери беше забранено в Мелбърн, Австралия. Решението на властите беше предшествано от множество жалби и голям брой инциденти с участието на електрически тротинетки. Забрана за използване на устройства за лична мобилност беше въведена и в Париж, Франция, тя влезе в сила в края на август тази година, когато изтекоха договорите с компаниите.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.

Свързани новини