Отидете към основна версия

15 871 71

Орхан Исмаилов пред ФАКТИ: Пеевски сигурно се готви за наследник на Доган

  • орхан исмаилов-
  • народна партия свобода и достойнство-
  • гражданско сдружение ден-
  • герб-сдс-
  • делян пеевски-
  • дпс

''Щом 28-те областни структури го издигат, а той в същото време не влиза в листите, той се готви сигурно да е почетен председател'', коментира Исмаилов отсъствието на Делян Пеевски от листите на ДПС за предстоящите избори

Снимка: ФАКТИ

''Ние от самото начало, когато създадохме гражданско сдружение ДЕН, заявихме, че нашата ориентация - в политическата геометрия или пространство, е център-дясно. Защо с ГЕРБ? Защото ние принадлежим към дясното. Преговаряхме и с други десни проекти и т.н., където се установи, че те не са узрели за такъв тип споразумение - да има наши хора водачи в листите и да има официално споразумение''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на Народна партия "Свобода и Достойнство (част от гражданско сдружение ДЕН) Орхан Исмаилов.

Припомняме Ви, че вчера стана ясно, че гражданско сдружение ДЕН ще се яви заедно с ГЕРБ-СДС на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 4 април тази година.

Орхан Исмаилов разкри, че преди споразумението с ГЕРБ-СДС, от ДЕН са водили разговори с "Демократична България'', които обаче са претърпели крах в самия им финал.

''Всички политически партии искат нашата подкрепа, но тя да е без споразумение, без да има наши представители в листите. За мен това споразумение е несериозно, не мога да го разбера. Всички политически споразумения се базират на това да се поемат основни ангажименти, приоритети, политики и реализиране на цели. Така че, за съжаление, пак казвам, има псевдодемократи, които имат желанието да ни ползват като ракета носител, или да имат полза от нас, без конкретни цели, които ние можем да постигнем заедно с тях'', поясни още Исмаилов.

Той смята, че Народна партия "Свобода и достойнство" и като цяло гражданско сдружение ДЕН имат потенциала и за повече от 100 000 гласа.

По-рано днес лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" е определил "Демократична България" като "незрели". Водещата Маринкова го попита защо и в какъв смисъл. ''Незрели са в такива смисъл, че те не могат да приемат, че в т.нар. смесени райони ние сме водеща сила, а те не ни дават места, където да дадем възможност на нашите кадри да се реализират. Това е едно от нещата, заради които не можехме до стигнем до финала на това споразумение. Незрели са и в това да има хора от различните етноси в изпълнителната (б.р власт), централната и във всички други институции. Кажете ми дали ги има и защо ги няма. Политиката е това. Да участваме на избори - това е едно състезание, да имаме повече последователи и избиратели, които да ни дадат тази власт ние да управляваме. Нашата цел е да управляваме, ние не искаме да сме опозиция, за да се чуваме по-добре'', отговори той на питането на водещата.

Той е съгласен с твърдението, че в последните години електоратът на ДПС е сериозно намалял. "Те, естествено, намират начини да компенсират тези гласове чрез други мерки и способи, които са известни на цялата общественост - купуване на гласове. Всеки го знае. Нищо не е забравено, тя системата си е една и съща. Но аз не казвам, че е само Движението (б.р. ДПС), има и други политически партии, които си осигуряват тези гласове. Движението за права и свободи много умело и много точно използва тези инструменти за власт и влияние - независимо дали е на власт или не е на власт. Това не е тайна, това всички го знаем'', коментира Исмаилов.

''Ние просто виждаме, че единствената реална възможност, единствената реална демократична коалиция е ГЕРБ-СДС. Това е нещото, което нашите последователи, членове и симпатизанти също го пожелаха. Това не е еднолично решение'', уточни той.

''Аз винаги съм казвал, че Движението (б.р. ДПС е подкрепяло ГЕРБ) наистина ги е подкрепяло за т.нар. няколко решения - за бюджета, за закупуването на самолетите F-16 за българската армия, за Истанбулската конвенция. Да, това сме го виждали, но аз си мисля, че нашето появяване официално, да се споразумеем публично, това означава, че зависимостта между ГЕРБ и ДПС към момента е нулева. Когато ние направихме това споразумение с ГЕРБ, веднага, автоматично, паникьосано имаше пренареждане на листата на ДПС в Кърджали. Това също е отговор на този въпрос и аз мисля, че ние ще бъдем гарант за това нещо в това обединение'', отговори Орхан Исмаилов на въпрос за симбиозата между ГЕРБ и ДПС в последните години.

В разговора стана дума и за начина, по който работи Бойко Борисов като министър-председател:

''Вие знаете, че аз съм бил част от квотата на Реформаторския блок в кабинета "Борисов 2", бил съм свидетел по какъв начин работи и съм се възхищавал, ако говорим конкретно за него'', каза Исмаилов по адрес на премиера Бойко Борисов.

''Един политик трябва да обича хората и трябва да е сред тях. А той това го може (б.р. Бойко Борисов). Нека и другите "да слязат" и да видят хората как живеят. Всеки иска да стисне ръката на премиера. Аз така мисля и мисля, че политиката трябва да е сред хората. Флиртът е хубаво нещо. Иначе да се затвориш в кабинета и да седиш, да не знаеш какво става наоколо и във всички краища на страната, това пък какво е? "Паркетен лъв". Всеки човек си има силни и слаби страни. Затова са тези избори - хората да преценят кой какво заслужава и какво може'', заяви още лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство".

Исмаилов бе категоричен, че не вижда друга коалиция, извън ГЕРБ-СДС, с която биха могли от ДЕН да реализират целите си.

Във втората част на разговора той коментира и отсъствието на Делян Пеевски от изборните листи на ДПС.

''Не знам каква е тази елиминация, но е факт, че г-н Пеевски не заема място в листите на Движението за права и свободи, което за мен също е изненада. Техни представители сами заявяват по медиите, че той е номиниран от всички областни структури на партията, а в същото време да не е в листите... Това означава, че г-н Доган не се съобразява с областните структури, което говори, че няма демократично представяне на листата. Това си го позволяват хората, които управляват еднолично или имат голям авторитет. Това се нарича диктатура.

Фактът, че медиите, които бяха на г-н Пеевски, вече не са негови, доколкото знам той ги продаде, и самото му отсъствие от листите, означава едно - или се оттегля от политиката, или се готви да стане почетен председател на партията. Щом 28-те областни структури го издигат, а той в същото време не влиза в листите, той се готви сигурно да е почетен председател. Г-н Доган също не е в листите, може би той е неговият наследник. Не мога да гадая, но като направим своя анализ г-н Пееески допринесе много за развитието на ДПС, тъй като той беше моторът, който движеше нещата. След Доган той беше вторият човек, който казваше какво да става. Аз не съм чул нито един представител на Движението да се изкаже срещу него. Напротив - само го хвалят. Лично т.нар. поставен председател Карадайъ, мисля, че в "Панорама" каза, че Делян Пеевски е човекът, който най-много е направил по време на пандемичната криза'', коментира процесите в ДПС Орхан Исмаилов.

Той заяви още, че не би имал проблем да седне на една маса с когото и да е от политиците. "Какъв е проблемът да седна да говоря с Валери Симеонов и да му кажа, че аз например съм готов да умра за знамето на Република България? Аз съм завършил военно училище, докато той ме обвинява например, че аз съм бил турски агент. Аз мога да седна и да му го докажа. И да му го покажа, не само да го докажа'', декларира Исмаилов.

Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" не изключи от ДЕН да участват във властта с патриотите, като това зависи от целите, които ще се поставят. Той подчерта, че за тях не е на всяка цена да влязат във властта.

За него най-лошата комбинация за следващо правителство е тази между БСП и ДПС, подкрепена от патриотите. "Българя има нужда от дясно-центристко управление", категоричен бе Орхан Исмаилов.

"Аз мисля, че към момента и в бъдеще ДПС ще е изолирана. Ще може само да подкрепя някои политики и управление. Аз поне не знам някой лидер на партия - дали на парламентарно представена, или извън парламента, да има това желание (б.р. да се коалира с ДПС).

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.

Свързани новини