Отидете към основна версия

11 501 70

Никола Вапцаров за ФАКТИ: Борисов физически се страхува за живота си

  • никола вапцаров-
  • борисов-
  • 45-то народно събрание-
  • промяна-
  • изправи се! мутри вън!-
  • изправи се.бг

"Българите имат нужда от някаква принципност в политиката“, категоричен беше Вапцаров

Снимка: ФАКТИ

„Виждате как конюнктурно биват издигани хората, които просто са имали късмета баща им да е шофьор на някой в ЦК, като Цветанов например или като Бойко Борисов, който просто е бил назначен за охрана на Тодор Живков. Това са конюнкурни ситуации, които издигат не можещите и знаещите, а хората, които просто са удобни“.

Това каза представителят на „Изправи се! Мутри вън!“ Никола Вапцаров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Думите му дойдоха след разказ как в миналото почти станал кандидат за евродепутат от гражданската квота на БСП, но многогодишна семейна вражда между семейството на Вапцаров и Георги Пирински попречила на издигането на кандидатурата му.

„На площада не бях представител на партия, а по-скоро един българин, на когото му беше дошло до гуша“, каза той.

„Това беше един първи напън да изгоним мафията от властта. Разбира се, ГЕРБ останаха първа политическа сила, но имайки предвид методите и средствата, които използваха, за да могат да задържат този резултат, включително побой над кметове в изборната нощ заради лоши резултати. Това са хора, които са готови на всичко, за да останат във властта, защото много добре осъзнават, че ще бъдат подведени под отговорност, ако не са на власт.

Г-н Борисов го е страх да отиде в Парламента. Защо – да не си мисли, че някой там ще го изяде или ще го убие? Просто ще му задават въпроси, на които той няма отговори. Липсата на тези отговори ще доведе до едно разследване, което със сигурност ще завърши с осъдителна присъда за него“, каза още Никола Вапцаров.

На въпроса дали според Вапцаров Борисов мълчи по съвет на адвокатите, той отговори: „Може би просто го е страх тази грозна истина да излезе наяве – това, което хората, които бяхме на протеста, осъзнаваме от много дълго време - че Борисов и неговия кабинет са некомпетентни да управляват България”.

„Говорим за една дълбока некомпетентност, създадена от хиляди калинки, назначени на най-различни постове, които имат единствената задача не да работят за обществения интерес, а да работят за някакъв корпоративен интерес - корпоративният интерес на ГЕРБ“, уточни Вапцаров.

След въпрос на Лили Маринкова, той продължи да говори за държавната администрация у нас. „Самата администрация сама по себе си има страшно много подготвени хора. Въпросът е, че хора на позиция на власт в тази администрация са неподготвени или некомпетентни и недоброжелателни. Сигурен съм, че самата администрация може да излъчи достатъчно добри кадри, които да управляват определени звена и да се отчитат на хората, които имат политическата воля да направят някакви сериозни реформи“, каза той.

„Аз съм работил в България и на ниво министерство, и на ниво община и мога смело да твърдя, че има изключителни кадри в администрацията, които са мачкани ежедневно, с които се гаврят и подиграват, които чакат своя ред да бъдат повишени, но същевременно идва някаква партийна калинка – шофьор на някого си, и го слагат на чело на някакво звено“, допълни Вапцаров.

„Когато работех във МВнР едно от нещата, които си говорихме с професионалистите, с „дипломатите от кариерата“, е, че ако човек прекалено много дава глас на някакви проблеми или е прекалено деен, той пряко рискува да бъде прескочен за следващия мандат в чужбина. Заплатите в МВнР са най-ниските в цялата администрация на всички министерства и хората там разчитат на мандатите в чужбина, за да могат да си докарат достатъчно средства и да могат да живеят един нормален живот през времето, в което не са на мандат. Създава се тази ситуация, в която хората се скатават, не искат да правят реформи и т.н. Едно решение би било уеднаквяване на възнагражденията по време на мандат и извън мандат, но това е конкретно за външно министерство. Става въпрос, че има кадри, има хора в администрацията, които са кадърни и няма нужда тепърва да ковем тези кадри 20 години, за да може да извършим необходимите реформи“, разказа той.

На въпроса на Лили Маринкова дали е реалистично Борисов да има предчувствие, че може да бъде съден, Вапцаров отговори: „Според мен той не толкова се страхува от Парламента, отколкото от това да не би случайно, когато отиде в Парламента и хората знаят, че той е там, да не се събере голям тълпа и да го блокира. Тази сграда е лесна за блокиране, за разлика от другата, от Партийния дом. В него има хиляди входове, изходи, подземния и т.н. Народното събрание е една сграда, която е открита отвсякъде, както един парламент трябва да бъде. Едни 2-3 хиляди добре организирани души биха могли да блокират входовете и изходите и той да остане вътре. Според мен Борисов физически се страхува за живота си и то не от депутатите, а от тълпата. Може би осъзнава, че вече не е желан“.

Относно опитите на ДПС да се измъкне от образа на статуквото, Никола Вапцаров каза: „ДПС никога не са били прекалено идеологически натоварени и за тях взимането на завоите е било много лесно - дали ще работят с ГЕРБ, или с БСП, или с новите партии в парламента. Както се вижда, те са едни от хората, които имат стабилен прираст на гласоподаватели, на места в парламента. Те водят една изключително прагматична и целенасочена политика и не се притесняват от общественото мнение, защото техният електорат е стабилен. Сега могат да си позволят да вземат завоя, защото знаят, че това ще е най-доброто за тях.

А иначе не ги притесняваше в миналия парламент да работят с ГЕРБ. Сега смятам, че няма да ги притесни да пратят Борисов в затвора. Те са прагматични. В прагматизма винаги има жестокост. Те нямат тази емоционалност да кажат: „Колко време работихме хубаво с БСП и как беше по време на Тройната коалиция, после с Орешарски, защо сега не застанем твърдо на тяхна страна…“. Няма да го направят. Те знаят своите интереси и ги защитават. Имат своя електорат, които е непробиваем, и не се влияят от всички тези смущения, които бяха на площада, тези бунтове, въстания, както ги наричахме. Това тях не ги интересува. Те гледат прагматично. В момента вятърът духа в другата посока и те са се преориентирали много добре“.

Вапцаров отрече тезата, че Пеевски е бил пожертван: „В един момент те осъзнаха, че неговото присъствие е изключително дразнещо за българската общественост (…). Естествено, е да го махнат. Въпросът е защо не го махнаха по-рано – това е по-скоро интересният въпрос. Едно нещо трябва да бъде ясно, поне за мен като член на „Изправи се.БГ“ - аз не смятам, че нещата, които са били извършвани в миналото, трябва да бъдат забравяни“, каза той и допълни: „Както каза г-жа Манолова, ние ще подкрепим правителство ако бъде предложено такова от „Има такъв народ“, но няма да подкрепим правителство, свързано с ГЕРБ, ДПС и другите партии, които досега успяха да се проявят достатъчно“.

На въпроса на Лили Маринкова кога ще разберем, че се е случила промяна у нас, Никола Вапцаров отговори: „Промяната според мен ще бъде процес, който ще трае поне един мандат. Ние всички ще усетим промяната, когато от 112-то място по свобода на словото отидем на 60-то място, когато имаме главен прокурор, който няма такива тежки зависимости, както сегашният, когато започнат да се усвояват европейски фондове не за стиропор и асфалт, а за реални социални и икономически дейности, които дават положителен ефект в обществото, когато нормалният работещ предприемач започне да получава същия достъп до тези европейски средства, какъвто имат и приближените до ГЕРБ фирми, когато институциите като Банката за развитие започнат да предоставят средства за развитие, а не средства за фирмите на Делян Пеевски и на Кирил Домусчиев“.

„Сегашният парламент е доста труден за съставяне на мнозинство. Не бих искал да съм в позицията на г-н Трифонов, който трябва да вземе едно много тежко решение – дали да приеме помощ от БСП, която помощ публично отказа, или да я откаже“, каза още Вапцаров. „Много е важно всичко да бъде открито. Според мен българският народ най-много го дразни тази задкулисност и бързата смяна на позиции, на лагери. Българите имат нужда от някаква принципност в политиката“, категоричен беше той.

„Хората не искат вече компромиси. Искат реформи, искат яснота, искат прозрачност. Ако г-н Трифонов успее да предостави тази прозрачност и да представи тези реформи по правилен начин, всичко би могло да се случи“, каза Никола Вапцаров е края на разговора.

Целия разговор можете да видите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.

Свързани новини