Отидете към основна версия

12 948 61

Чеков: На България ѝ предстои битка, а Николай Василев не е командир (ВИДЕО)

  • божидар чеков-
  • българи в чужбина-
  • проектокабинет на итн

От трети избори ще спечели само временното правителство и г-н Радев, коментира писателят

С участието си в изборите българите от чужбина доказаха, че искат да участват в случващото се в своята родина. Избирателната ни система не позволява да се формулира едно ясно мнозинство. Никъде в света няма 36-37 партии, никъде няма субсидии за медийна изява. Тази система позволява да се разпръсква недоволството и да няма една политическа сила, която да бъде алтернатива. Всичко това трябва да се промени с времето, но то тече. Оказва се, че който влезе в парламента не иска вече нищо да променя. Ако има мажоритарна избирателна система с два тура, половината ще изчезнат. Това заяви в студиото на ФАКТИ писателят и журналист Божидар Чеков.

"Постепенно чувството, насадено от БКП, че българите в чужбина са предатели, започна да се топи. Връзката между българите от страната и тези от чужбина стана по-естествена до момента, в който дойдоха юпитата на НДСВ, които оставиха много лоши следи в българската икономика. Те не бяха избрани от българите в чужбина. Мечтата ми е да има такива, които да се върнат в България, а не парашутисти. Хората от "Има такъв народ" отговарят на надеждите на обществото за нещо ново и чисто. Обаче като ръководител на това правителство слагат г-н Василев. Хора от партията имат резерви към него, аз нямам резерви, аз вадя червен картон.

А гласуващите в чужбина са свободни, не могат да бъдат лъгани или купени. На това участие трябва да се гледа много сериозно. Това е начало на истинската промяна. Българите тук са зависими от законите, затова напускат България. Свободата не е само да пътуваш, а да живееш достойно. Най-големият проблем на обществото ни е законодателството, оставено от БКП, Конституцията, направена на коляно '88 г. съдържа нещо, което спира развитието на България. То се нарича "квоти" и никой не говори за него - парламентарни квоти, които владеят всичко - СЕМ, съдебна система, ЦИК. Това трябва да се промени и да се освободи българският дух. Тук има компромиси на всяка крачка. Никъде няма власт 12 г. Думата "сменяемост" тук не съществува", коментира Чеков.

"Българите в чужбина не само трябва да гласуват, те трябва да бъдат и представени в парламента. Това ще обогати България, защото има съвместимост в интересите им. Трябва да се говори за права. Казват "те променили вота" - това е тяхно право - да гласуват, те не са против България. Моята мечта е българи от чужбина да имат депутати в българския парламент. Това не означава, че българин от тук не може да отиде при българите в Гърция и да каже, че иска да ги представлява. За данъците трябва да кажем открито, ние сме част от ЕС - има свободно движение на хора и капитали. Според законите всеки плаща данъци там, където печели хляба си. Когато един французин работи в Българи, плаща данъци тук, когато българин работи във Франция - плаща данъци там. В замяна на това получава медицинска помощ и пенсия, с какво той обременява българската икономика? България не изчезва, тя се мести. Затова трябва на всяка цена правата на тези българи в чужбина и техните деца да бъдат приравнени, за да бъдат спечелени тези хора", коментира писателят.

"Моментът е много деликатен. Няма никакъв ентусиазъм. Това, което ме безпокои е, че усещам страх. Страх от средите на новоизбраните. Не говоря за ИТН, но другите се страхуват от трети избори. Този, който предизвика трети избори, ще загуби. ИТН са срещу едно мнозинство от депутати, които ми се струва са много доволни, че са вътре в парламента и ще направят всичко възможно, за да не се разтури този парламент под предлог, че има нужда от стабилност. Но това не прави нищо стабилно, защото реформи не могат да се правят по този начин със страх да не ви изпъдят от парламента. От трети избори ще спечели само временното правителство и г-н Радев. Подозирам, че ако ИТН не успее да укроти страстите, идва моментът, в който президентът трябва да вземе нещата в ръцете си.

Нищо случайно няма в това, което става. Действията на някои служебни министри бяха добре видяни и преценени от българското общество относно корупцията. Трима от тях обаче дават интервюта, че са отказали. Очаквам други действия, струва ми се, че се готви нещо като резерва на Република България.

България не е независима държава. Факт са 20 министри или 15, завършили в Щатите, не може да мине незабелязано. Нямам нищо против, но съм против да изгубим връзката с Европа. След 6 месеца Франция взима президентството на ЕС, Макрон става президент на Европа, в проектоправителството няма нито един франкофон, нито един свързан с ЕС човек, а Европа е сложна материя, Брюксел има коридори, има асансьори, има задкулисие, всичко това се гради. С 20 студентки от Америка не знам какво ще правим с Европа.

Според мен заради личността на Василев ще има атаки към ИТН или те с техните камъни по техните глави. За да има успех един взвод, батальон, армия, трябва да има командир. Това, което предстои на България е битка, а Николай Василев не е командир", каза още той.

Целия разговор с Божидар Чеков гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.

Свързани новини