Last news in Fakti

16 Март, 2021 16:47 8 373 28

Надежда Йорданова за ФАКТИ: България е там, където има дори един български гражданин

  • надежда йорданова-
  • дабългария-
  • демократична българия-
  • видеонаблюдение-
  • административен съд-софия-
  • решение-
  • българи в чужбина

"На този един човек, на всеки един човек трябва да осигурим правото той да упражнява своите граждански права и задължения и да гласува", категорична е юристката от "Да, България"

Надежда Йорданова за ФАКТИ: България е там, където има дори един български гражданин - 1
Надежда Йорданова, снимка: ФАКТИ

"Вчера с решение на Административен съд София-град бяха отменени едни съвместни указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в определени части, на практика два абзаца, които фактически забраняваха на хората, които присъстват в секциите, по време на броенето на бюлетини да ги снимат". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Надежда Йорданова, която е юрист, член на Изпълнителния съвет на "Да, България" и кандидат за народен представител от политическото обединение "Демократична България" (б.р. част от което е партия "Да, България") в 23 МИР в София.

"Аргументите, които представихме пред съда бяха няколко. Първо, в този период по време на изборния ден в секцията присъстват хора, които са регистрирани по надлежен начин - било то като застъпници, наблюдатели, представители на политически партии и коалиции, те се регистрират в районна избирателна комисия за страната и в ЦИК за чужбина, и съответно членовете на секционните избирателни комисии, които също са регистрирани, ясни са, оповестени са. Така че, много е ясно кой е вътре и че той е там в служебно качество. За това не става въпрос да се позволи някакъв произвол, безразборно снимане на хора и т.н. Тези хора са в помещението, както казах, в служебно качество, така че ние говорим за заснемане на изпълнение на официални, законоустановени функции, а не за намеса в личния живот, за да говорим за неправомерно обработване на лични данни", поясни юристката.

"Освен това, ние говорим за заснемане на процеса по преброяване на гласовете, тогава когато гласуването свършило, тогава когато не може по никакъв начин да се разкрие тайната на вота. Бюлетините са анонимни, по никакъв начин не могат да бъдат свързани с конкретно лице. И от тази гледна точка, ние не говорим за разкриване на някаква лична информация, за чувствителна информация, за обработване на данни и т.н.", добави тя по същата тема.

"Ние представихме и още един много важен аргумент. А именно, че тези хора, когато са в изборното помещение, те изпълняват, работят за постигане на обществено полезна цел - гарантиране на прозрачни и честни избори, на правилно отразяване вота. Те работят и за повишаване на доверието. Именно с оглед целта на закона е напълно уместно, допустимо и законосъобразно те (б.р. наблюдателите) да могат да заснемат и да предават това, което наблюдават", заяви още Надежда Йорданова.

"Съдът припомни, че България е република и суверен е народът. Властта произтича от народ - той я упражнява пряко, или чрез органите, които избира. Изборите за народни представители са една от върховните форми за упражняване на държавна власт и всяка мярка, която гарантира този процес - честността му, прозрачността му, равностойното и равноправно участие на всички в този процес, е напълно пропорционална и не може да бъде ограничавана", оповести част от становището на съда представителката на "Да, България".

Тя коментира и злоупотребата с държавен ресурс от страна на властта по време на предизборната кампания и респективното на нея бездействие на ЦИК по този въпрос:

"Това е порок в Изборния кодекс. Начинът, по който се сформира Централната избирателна комисия хем е партиен квотен принцип, хем същевременно, когато се промени представителството - било то в в Парламента, било то в Европейския парламент, няма механизъм тази промяна в представителството да се отрази и в ЦИК. Виждаме, че до голяма степен членовете на Централната избирателна комисия не изоставят партийните си пристрастия, тогава когато се гласуват важни решения.

Не само предложението на БСП не беше достатъчно обективно разгледано и не се постигна решение. Същото е положението и с т.нар. договор на Марешки, например, както и много други такива примери. Това е изключително недопустимо и създава проблеми в целия изборен процес. Членовете на ЦИК трябва да действат професионално и безпристрастно".

"За тези избори над 87 000 от нашите сънародници в чужбина са подали своите заявления за гласуване в чужбина, като голяма част от тях, 85 000, са подадени електронно и само 2 000 са подадени на хартия. Ако сравним с преходните избори (б.р. парламентарни такива) през 2017 г., тогава хората, които са заявили желанието си да гласуват в чужбина, са били само 45 000. Виждате, че увеличението е почти двойно. 475 секции ще бъдат открити и нашите съграждани ще могат да гласуват в тях, това е безпрецедентно и показва, че нашите съграждани ги е грижа какво се случва в България, че те искат техният глас да бъде чут, да въздействат върху вземането на решения. Посрещаме това с оптимизъм, посрещаме го като енергия за промяна", заяви кандидатът за народен представител Надежда Йорданова.

От "Демократична България" настояват председателката на Народното събрание Цвета Караянчева да свика извънредно заседание на НС, на което да бъде обсъден и отстранен проблемът с ограничаването само до 35 секции за гласуване на българите в чужбина, които са в страни извън Европейския съюз

Надежда Йорданова обясни, че свиването само до 35 секции ще създаде огромни проблеми и ще възпрепятства хиляди българи в чужбина - например в САЩ и Великобритания, да гласуват на 4 април. Тя добави, че от "Демократична България" сигнализират за този проблем още от 2018 г., но на него не е обърнато внимание от статуквото.

""Демократична България" счита и последователно отстоява своята позиция, че България е там, където има дори един български гражданин. На този един човек, на всеки един човек трябва да осигурим правото той да упражнява своите граждански права и задължения и да гласува. Конституцията го казва това. Че българските граждани, дори и извън територията на Република България, имат всички права и задължения по тази Конституция", каза още юристката.

По отношения на изборния процес у нас като цяло, тя даде пример с Нидерландия, където в момента има избори. Там е въведена изборна противоепидемична мярка, посредством която хората над 70 години имат възможност да гласуват по пощата.

"Ние се явяваме на тези избори с настояване, със заявка за мандат за управление с много амбициозна програма. Активизирането на хората изисква предаване на енергия на нашите избиратели, въобще на избирателите - да отидат да гласуват, да са спокойни, че техният глас ще бъде отчетен и съответно, че имат да гласуват за едно бъдеще, за една по-голяма надежда, за едно по-добро място за живеене на техните деца тук в България", каза Надежда Йорданова.

Към финала на своето участие тя коментира и социологическите прогнози, които предвещават сигурна победа на ГЕРБ - нещо което водещата Лили Маринкова окачестви като капан, който да обезвери хората:

"Изходът за излизането от този капан за нас е повече енергия и по-позитивна кампания. Ние имаме добра мобилизация. Социологическите проучвания за нас показват, че нашето ядро е мобилизирано, така че нашата задача е тази енергия да я разпространим още повече. Случвало ни се е в предходни кампании, знаем колко е трудно преборването с "предрешения мач" от социологическите агенции. Спомняте си, ние това го живяхме при евроизборите. Даваха ни, че сме под чертата, а изборният ден показа нещо друго. Научили сме си урока и не позволяваме подобни неща да всеят песимизъм при нас".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всички

    4 15 Отговор
    Да гласуват за Да България!

    Коментиран от #7, #20, #28

  • 3 Майна

    13 10 Отговор
    ДА, БЪЛГАРИЯ Е НОСИМ В СЪРЦЕТО СИ....ЖАЛКО Е , ЧЕ НЯКОИ БЪЛГАРИ СА ГОТОВИ ДА НИ ЛИНЧУВАТ ЗАЩОТО НЕ СМЕ В БЪЛГАРИЯ...А МАФИЯТА НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НЕ УСПЕЯТ ,ТЕЗИ КОИТО НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДАДАТ ГЛАСА СИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    8 13 Отговор
    Поредна справедлива кауза на Демократична България, която се увенча с успех. Трябва всички застъпници и наместници на опозицията да снимат и излъчват он лайн!
    Защо още няма гластност за искането на ДБ да се свика извънредно заседание на НС, на което да се вземе решение да се увеличи броя на изборните секции в САЩ и Великобритания. Ако ПКП и шайката се направят на разсеяни и не се направят поправките, на хиляди българи там , които вече са заявили желание да гласуват, ще им бъдат отнети конституционни права
  • 6 Бай Онзи

    8 1 Отговор
    Заглавието звучи много красиво и претенциозно, остава и да беше вярно. Справка - починалата жена в Италия, която си “почива” в хладилна камера.

    Коментиран от #10

  • 7 хайде бе

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Всички":

    А защо за тях да гласуваме? Или просто защото ти го казваш! По същата причина може да се призове: Никой да не гласува за ДБ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стоянски

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Онзи":

    По Конституция е вярно. Партията, която представлява тази жена, не е на власт и не може да гарантира изпълнението на Конституцията.
  • 11 Пернишка секта

    8 8 Отговор
    То аз не мога да гласуват дето съм в БГ поради заплахи за живота ми от МВР и ДАНС представям си хората в чужбина....
  • 12 ира

    8 6 Отговор
    И един българин да има, бягай и се спасявай...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мдааа

    7 5 Отговор
    Останалите в България да осигуряват пенсиите на родителите на мигрантите, че и да финансират секциите им за гласуване...
  • 15 И къде е написано

    6 3 Отговор
    Че правата им трябва да са гарантирани извън територията на страната? Говорим за право на безплатно образование, право на труд, право на лечение, право на ГЛАСУВАНЕ...
  • 16 свидетел

    6 4 Отговор
    ай стига глупости ! знаем как се грижат институциите ни в чужбина. само калинки и хлебарки !
  • 17 Дедо

    15 5 Отговор
    На нашенци с двойно гражданство не трябва да се разрешава да гласуват! Принципа на отседналост трябва да се приложи! Не бива хора, откъснали се от нашата действителност! Да заповяда - да живее тук и тогава да гласува! Също и макетата с наш паспорт ще гласуват?

    Коментиран от #26

  • 18 краси

    7 6 Отговор
    Простотия е,емигранти да определят бъдещето на живущите в РБ!Който е тук-в кочината ,само той може да решава!
  • 19 мухаха

    8 4 Отговор
    целия свят е нейн в празната и глава
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да,бе

    1 5 Отговор
    Трябва със закон да се забрани да гласуват на всички,които са против управляващата банда и съдружие.Да се гласува само с предоставяне на партийна книжка на герб,ДПС,ВМРО,неволя и т.н.
  • 22 Пламен

    2 4 Отговор
    А тези, които живеем тука - да го ду'е дружно, а?!
  • 23 Видин

    7 2 Отговор
    А защо цените на имотите вървят на горе,просто нямам обяснение?
  • 24 Сори

    2 3 Отговор
    ама я няма никъде...само на картата...
  • 25 Да така е

    2 4 Отговор
    и циганите и турците са българи права е другарката
  • 26 ТОЧНО

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо":

    ДО ДЕДО,...АБСОЛЮТНО ВЯРНО, щом като милееш за Родината си / т.е. искаш да гласуваш / ела си тук, огледай се, услушай се и тогава вземи правилното си решение.А сега,много знаеш кой-кой е в избирателните листи, каква програма имат,... ама юруш да гласуваме,. нали сме с двойно гражданство - полагани се
  • 27 Грую

    1 2 Отговор
    Хайде холан! Как бре? Той човекът избягал от България тук от мизерията и простотията в някоя човешка държава и сега да му речеш: "България е и тука" . не ги стресирайте така хората, че ще стане някоя беля. Най-малкото на някой може да му стане лошо от подобно твърдение. Въобще не иронизирам. Бях забравил, че съм си дал телефона на един земляк , който избяга в чужбина и по едно време ми звъни и "Здрасти", "Здрасти" поразговорихме се и аз се изтървах по едно време да го попитам не мисли ли да се връща , а той от раз ми заяви: "Това, което го преживях в България не искам да го преживявам пак" . Честно казано ми стана неудобно, че отворих темата, аз разбира се по времето на разговора бях в България!!!!!!??????? То май и от коментар няма нужда!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.