Отидете към основна версия

15 067 151

Осман Октай пред ФАКТИ: Присъствието на Пеевски създава мощна изолация на ДПС- и в парламента, и в страната (ВИДЕО)

  • осман октай-
  • пеевски-
  • дпс-
  • изолация-
  • парламента-
  • страната

Доган и компания поемат огромен риск за своето политическо бъдеще, казва политическият анализатор

Снимка: ФАКТИ

Преди Движението за права и свободи да обявят, че ще имат собствена кандидатура за президент, познавайки кухнята и манталитета вътре в партията, аз още тогава казах, че те ще имат този път собствена кандидатура. И даже казах, че най-добрият вариант за тях е да номинират самия Доган. Ако искат да мобилизират избирателите в една сложна за тях ситуация, когато са не само във вътрешен конфликт с всички останали граждани и политически формации, но са и в конфликт на международното поле. Особено след обявяването на Пеевски по санкциите "Магнитски".
Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ политическият анализатор Осман Октай.

С тази провокация на Делян Пеевски в две листи на ДПС те директно се конфронтират с американския департамент и Америка. А хората, които ми се обадиха от Истанбул разтревожени, казват: "Нашият Ердоган, диктаторът, също се опитваше да се противопоставя на Америка. А икономиката ни рухна, след като Америка се отдръпна. Какво би станало с Доган и модела "Доган" в една такава конфликтна ситуация? Това, че Делян Пеевски се самоналожи да бъде номиниран, и да получи имунитет, за да покажат, че каквото и да се случва около него- той е факторът. Мисля, че Доган и компания, ДПС поемат огромен риск за своето политическо бъдеще. Преди време Костов в едно изявление до медиите попита кой е предупредил Пеевски, за да се измъкне от фирмите си, да ги прехвърли. Аз тогава казах- на срещата Ерик Рубин, предпоследният посланик на САЩ, на срещата му с Доган, е изразил тревожност, че ако Пеевски евентуално бъде осветен по "Магнитски" дали това би имало етническо напрежение. Доколко е важен фактор той за Доган?. И тогава аз казах , всъщност, че Ерик Рубин е човекът, който е казал за Пеевски на Доган. Какво искам да кажа с този пример? До такава степен са тежки зависимостите на Доган от този модел. Вътре в страната те са защитени от Главна прокуратура, от всички служби в България. Те затова всички обикалят медиите, включително ГЕРБ, включително други. Каквито и да е чекмеджета да се покажат, каквито и да е престъпления да се покажат, те постоянно казват: "Покажете, нека да има съдебна присъда, тогава". Те разчитат на Висшия съдебен съвет, на Главна прокуратура и на различни свои позиции в различни служби, че са недосегаеми. Но това вече се променя в България. Днес всички ни вкарват кое е дясно, кое е център, кое е ляво и т.н. Днес битката е отвоюването на държавата от тази мафия, която се е окопала 20 години. Аз на срещата си с президента Радев, който ме покани в Инициативния комитет, и се съгласих да участвам, много хора после ми питаха как може да си с толкова много хора в различна компания. Аз казах: "Когато днес трябва да отвоюваме държавата от окопалата се 20 години до последното село групировки , мафия, и партиите управляват като групировки, ние всички трябва да сме обединени. Първо да отвоюваме държавата и след това да си я преподредим по европейски принципи, демократични принципи.
Знаете ли защо тези т.нар. Патриотични формации отпаднаха от парламента? Защото те са като скачени съдове- долу, на общинско ниво, винаги са прегърнати.
Хората виждат това. И в следващия парламент т.нар. патриотични формации няма да имат никакъв шанс. Нито на президентските избори, нито ще бъдат в следващия парламент. Те преиграват темата, но вече това не им върши работа.
В момента с тази зависимост, и с това, което демонстрира моделът "Доган", последните ходове, ще платят много висока цена. И особено номинацията на Делян Пеевски разтревожи толкова много мюсюлмани в момента, защото осъзнават, че мафията ги употребява. Всичко това тепърва предстои. Избирателите на ДПС, особено когато видяха лукса на Росенец, и когато Доган и компания закараха 5000 млади хора. Оттам нататък много неща се промениха в това избирателно пространство. Позволете ми да знам, да комуникирам постоянно с хората- от Разград, Кърджали. Хората са разтревожени. Те казват " За съжаление , г-н Октай, през тези 20-30години никой не ни подаде ръка от другите политически формации. Всички се прегръщат с модела "Доган". И на местно, и на централно ниво.
С кандидат- президент Карадайъ, мислейки, че ще се мобилизират, напротив, те ще загубят още повече. Ще има отдръпване. Ако на миналите избори бяха около 300 хиляди, сега сигурно ще паднат и на 250 хиляди гласа. И още повече, че те не може да ги компенсират в циганските секции в страната.
Сега ще обясня защо казвам, че мюсюлманите у нас и изселниците са разтревожени от номинациите на Пеевски. До вчера всички казваха :"Дистанцирайте се от Пеевски, може и да преговаряме. Не само новата формация. Когато имаше среща на ИТН с ДПС, "Демократична България" реагираха срещу тази среща. И всичко това разруши комуникацията. Хайде сега да видим, в следващия парламент, дали някой дори ще се ръкува с депутатите на ДПС в коридорите. Ако не ги снимат Присъствието на Пеевски създава много мощна изолация на самата партия ДПС от тук нататък. И в парламента, и в цялата страна.

Целият разговор може да проследите във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 56 гласа.

Свързани новини