Отидете към основна версия

3 091 16

Кирил Илиев за позицията ни спрямо РСМ: Няма отстъпление (ВИДЕО)

  • рсм-
  • скопие-
  • кснс-
  • кирил илиев

Гоце Делчев се е самоопределил като българин, припомни историкът

Снимка: ФАКТИ

Политиката спрямо Северна Македония вече е надградена т.к. много силно е застъпена темата за правата на българите, които живеят там. Каквото и да си говорим, най-важното са хората и техните права. Не съм изненадан от решението на КСНС, още повече, че бе взето с пълен консенсус. Опозицията може да се възползва, но аз не смятам, че има отстъпление от позициите ни. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът Кирил Илиев.

"Темата за самоопределението и правото на един човек да се самоопредели е свещено право. Това, че Гоце Делчев се е самоопределил като българин не съм го измислил аз или някой друг историк, написал го е сам Гоце Делчев, както и останалите дейци на Вътрешната македоно-одринска организация. Темата за миналото касае и темата за бъдещето. Има проблемни аспекти в изучаването на историята в РСМ, т.к. през средното образование се стигматизират българите в Македония, цялото образование така е конструирано, че да представи българина като враг, като кръволак на Македония, като фашист, окупатор, татар. Тези аспекти трябва да бъдат редактирани спрямо историческите извори от съответния период. Такава трябваше да бъде и задачата на комисията, която се създаде и трябваше да работи по документите", каза той.

"Мисля, че със сегашното правителство на РСМ има оптимистични нотки, които идват от страна на РСМ. Беше освободен Никола Димитров - човек с твърди позиции спрямо България, той беше генератор на антибългарската пропаганда на територията на РСМ и извън нея. Оттук нататък можем да търсим мостове, които да ни сближават. Не отричам, че икономиката, културата, инфраструктурата, бизнеса, е добър старт, но лично за мен най-важните неща са спазването на човешките права на българите в Македония, изясняване на историческите проблеми, намаляване езика на омразата", заяви историкът.

Целия разговор с Кирил Илиев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини