Last news in Fakti

14 Януари, 2022 16:57 3 056 16

Кирил Илиев за позицията ни спрямо РСМ: Няма отстъпление (ВИДЕО)

  • рсм-
  • скопие-
  • кснс-
  • кирил илиев

Гоце Делчев се е самоопределил като българин, припомни историкът

Кирил Илиев за позицията ни спрямо РСМ: Няма отстъпление (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Политиката спрямо Северна Македония вече е надградена т.к. много силно е застъпена темата за правата на българите, които живеят там. Каквото и да си говорим, най-важното са хората и техните права. Не съм изненадан от решението на КСНС, още повече, че бе взето с пълен консенсус. Опозицията може да се възползва, но аз не смятам, че има отстъпление от позициите ни. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът Кирил Илиев.

"Темата за самоопределението и правото на един човек да се самоопредели е свещено право. Това, че Гоце Делчев се е самоопределил като българин не съм го измислил аз или някой друг историк, написал го е сам Гоце Делчев, както и останалите дейци на Вътрешната македоно-одринска организация. Темата за миналото касае и темата за бъдещето. Има проблемни аспекти в изучаването на историята в РСМ, т.к. през средното образование се стигматизират българите в Македония, цялото образование така е конструирано, че да представи българина като враг, като кръволак на Македония, като фашист, окупатор, татар. Тези аспекти трябва да бъдат редактирани спрямо историческите извори от съответния период. Такава трябваше да бъде и задачата на комисията, която се създаде и трябваше да работи по документите", каза той.

"Мисля, че със сегашното правителство на РСМ има оптимистични нотки, които идват от страна на РСМ. Беше освободен Никола Димитров - човек с твърди позиции спрямо България, той беше генератор на антибългарската пропаганда на територията на РСМ и извън нея. Оттук нататък можем да търсим мостове, които да ни сближават. Не отричам, че икономиката, културата, инфраструктурата, бизнеса, е добър старт, но лично за мен най-важните неща са спазването на човешките права на българите в Македония, изясняване на историческите проблеми, намаляване езика на омразата", заяви историкът.

Целия разговор с Кирил Илиев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Целият

    13 1 Отговор
    Български народ стои зад тази позиция
  • 2 Сивата чапла

    7 1 Отговор
    Добре де, ако търсим някакво малцинство, какви са другите!
    Македонци, сърби, хървати, албанци, гърци?

    Гърците търсят ли малцинство там? Струва ми се, че ни подхлъзват с това малцинство.

    Та в нашия град поне една четвърт са бежанци от македонските земи, какво, четвърто пето поколение не сме им зачитали правата, не са се чувствали българи?

    Подхлъзват ни с тия права и тем подобни, слагат ни бомба със закъснител.
    Не това е проблемът, проблемът е да се приеме общата ни история.
    Държави са се създавали и са изчезвали винаги.
    Но историята остава, макар че обикновено "победителите" я пишат.

    Търсете идеята за общата история, друго не ни трябва.
    Иначе конфликтите тепърва предстоят.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Мнение

    12 0 Отговор
    Да не ни крадат историята, защото е българска и само българска. Това, че тяхната история започва от 1944 г. не е наш, а техен проблем и това нас не ни касае.
  • 4 Спас безделника

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сивата чапла":

    Пернато, проблемът не е в малцинството. Проблемът е в противопоставянето на сърбите във и извън РСМ на македонските българи, македонските албанци, македонските хървати, македонските босненци. Албанците, българите, хърватите, босненците са членове на ЕС по бащина и майчина линия, което не е вярно за сърбите - противници на НАТО и ЕС. В момента върхушката на РСМ е съставена от сърбомани - титовисти и там, в първия и втория ешалон на властта се генерира тяхната дейност. Обединят ли се отделните етноси - носители на общата европейска идея, с тази зловредна прослойка е свършено. И тъй като българите от 80години са най -устойчивата и според тях най - заплашителна част от населението, всички сърбомански и титовисти сили са насочени предимно срещу тях. Ето това е ситуацията в РСМ.

    Коментиран от #6

  • 5 РУСНАЦИТЕ

    3 1 Отговор
    ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ В ИНТЕРЕС НА СМ ПО МОЛБА И НАСТОЯВАНЕ НА СЪРБИТЕ.
  • 6 Сивата чапла

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Спас безделника":

    Не споря с това, напротив поддържам.
    Но да се делят проблемите на проблема с малцинството и проблема с историята е грешка.
    Това са два тунела, вкарват те в единия и докато излезеш от него, другия са го срутили.
    За подхода става дума.
  • 7 Перо

    4 1 Отговор
    Една държава лесно може да се създаде, може да се асимилира чуждо население в неетническо на географски признак,но история не може да се набави с машина на времето. За това изхода е кражба на такава от съседите, пълна изолация и език на омразата, да не се разбере историческата истина. Изтриване на всички надписи, имена и държава на паметни плочи,недопускане на български книги и др.издания и преследване на самоопределилите се българи. Да,обаче всичко е до време! Никой не е предполагал,че ще има ЕС, че ще има интернет, нова европейска политика, свободно пътуване, разглеждане на стари кръщелни свидетелства и придобиване на българско гражданство и паспорти и изградената националистическа /македонистка/ политика и идеология ще се пропука и държи с последни сили. Още няколко години вето и къщата от карти ще се срути! РСМ е последната “крепост” на македонизма,титовизма и комунизма в Европа. От северномакедонския народ зависи тяхното развитие и напредък!
  • 8 Регионален македонец

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сивата чапла":

    Ние, македонските българи си търсим правата. Никой никого не подхлъзва. По вашата логика звучи така: Дайте да решим Делчев какъв е, а за българите в Македония ще мислим по нататък. Инапе казано, дайте да се борим за мрътвите българи, а живите да ги заровим живи. Според мен не е редно. Ние всеки ден се сблъскваме с дискриминация и шовинизъм. Нямаме квоти за работа в държавната администрация. Ако вече работиш в държавна администрация и кажеш че си българин ще те изгонят. С получаване на правата ние ще имаме държавни квоти за съдии, за полицаи,за в македонското ДАНС, даже ще влезнем и в македонския БАН (МАНИ). Само така ще разрушим македонизма от вътре.
  • 9 456 🇩🇪

    3 0 Отговор
    Направете като Ердоган. Скъсайте признаването на Македония което направи Ж. Желев. И без това тогава е призната Македония, а не С. Македония...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Че Гевара

    0 0 Отговор
    По логиката на Кирил Илиев, Че Гевара се самоопределил като аржентинец, революционното му дело не е важно и трябва да бъде забравено.

    Коментиран от #13

  • 12 Сивата чапла

    2 1 Отговор
    С всички се съгласявам, но решение за момента не виждам.
    Целта е да се срути по-скоро България, а не толкова да се направи нещо смислено за Македония.
    Приемаме, че се признава малцинството самоопределящи се българи.
    Какво мислите, че следва?
    Та има хиляди варианти да не те допуснат до работа по всякакви други причини.
    Как се окопава мафията, със свои хора.
    Иди доказвай, че е дискриминация на еди каква си почва.
    21 век е изключително коварен и подъл век във всяко едно отношение.
    Чакам ЕС в тоя си вид да се срути, иначе агонията е безкрайна.
  • 13 Малко известен факт

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Че Гевара":

    Че Гевара е носил в портмонето си снимката на Васил Левски , който му е бил кумир !

    Коментиран от #14

  • 14 Че Гевара

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Малко известен факт":

    Сигурно го е носил, защото Левски се самоопределил като българин, а не за нещо друго.
  • 15 Искапен ви вели

    0 1 Отговор
    Хахахаха, кои морони, не можам да поверувам. А сето ова се случува во Европа во 2022-ра. Просто неверојатно.
  • 16 ЗАДЪЛЖИТНО

    3 0 Отговор
    ТРЯБВА
    Спазване от РСМ на договора с България и мин. 15 годишен изпитателен срок, че се спазва договора. Кирил Петков чии ще го дири в РСМ. Разговори могат да се водят единствено в София и то по молба на РСМ за обсъждане продължителността на изпитателния срок. Всичко друго е гавра с бълг. народ и
    предатство от страна на К. Петков и ако иде в РСМ по-добре да не се връща в България.