Отидете към основна версия

7 165 52

Адв. Величков за ФАКТИ: Разследванията тепърва започват. Радостта на ентусиазираните агитки в Банкя е преждевременна

  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • бойко борисов-
  • владислав горанов-
  • севделина арнаудова-
  • арест-
  • мвр-
  • прокуратура-
  • съд

"Разследванията - не само това, но и следващите, тепърва започват, продължават и ще се развиват”, категоричен беше юристът от Инициатива "Правосъдие за всеки"

Снимка: ФАКТИ

“От петък насам са загубени вече четири дни, в които прокуратурата можеше да действа, вместо да се обяснява”.

Това каза адв. Велислав Величков, председател на Инициатива “Правосъдие за всеки”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Повод за думите му беше продължаващото подхвърляне на топката с разследването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, започнало от ареста на тримата миналия четвъртък.

Освен МВР и прокуратурата, вече и съдът участва във въпросното подхвърляне, като в началото на разговора адв. Величков обясни какви точно действия са били предприети и какво е последвало от тях.

“Днес съдът върна топката в прокуратурата и им каза: “Играйте сега с топката, защото по правилата на играта това е ваша работа. След като има образувано досъдебно производство и не сте го прекратили, сте длъжни да извършите под ваш контрол и по ваши указания съответните процесуално-следствени действия. Топката се върна обратно в прокуратурата”, посочи адвокатът.

“На 17 март, в четвъртък, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Първото процесуално действие по него е било разпитът на премиера Кирил Петков, както се разбра. В момента това досъдебно производство съществува, то не е прекратено. Разпитаните лица по това досъдебно производство са получили качество на свидетели по него. Сега то трябва да се развие, да се види има ли данни за извършено престъпление и установени ли са извършителите на това деяние, за да бъдат привлечени под наказателна отговорност в досъдебното производство и да се продължат процесуално-следствените действия под ръководството на прокуратурата. Министър Рашков съвсем основателно продължава да внася материали, където им е мястото засега. Тяхното място засега е определено Софийска градска прокуратура, доколкото лицата, спрямо които се води разследване, са заемали министерски постове в предходното управление. Ако са налице данни за организирана престъпна група, тъй като Специализираната прокуратура все още не е закрита, би следвало компетентността да отиде там”, обясни адв. Величков.

“Предстоят много интересна седмица-две, в които ще се види дали прокуратурата най-после тръгва в посока реално да разследва - не да бойкотира разследването, а да разследва. Какво ще се установи в това разследване, съвкупността на доказателствата, които се съберат, закрепят и анализират, вече е отделен въпрос”, заключи той.

Вчера Европейската прокуратура потвърди получаването на няколко сигнала от България, съдържащи “сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители”. Разследванията продължават, беше съобщено. Попитан за възможната роля на Европейската прокуратура, адв. Величков посочи следното:

“Не мисля, че някой на ниво министър-председател, министри, висши длъжностни лица би си позволил да спекулира с името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Факт е, че имаше среща между министър-председателя и г-жа Кьовеши като ръководител на Европейската прокуратура и тя бе по покана на нашия премиер. Факт е, че новината от Европейската прокуратура след тази среща е, че има 120 сигнала от България, които касаят злоупотреба с европейски средства, пране на пари и евентуално търговия с влияние и корупционни престъпления. Да не забравяме, че корупционните престъпления също се разследват от Европейската прокуратура, ако застрашават финансовите интереси на Европейския съюз.

Числото 120 е много голямо за една година работа на Европейската прокуратура. Вчерашното съобщение, че вече се проверява участието на висши длъжностни лица - такова изявление не се прави случайно, ако Европейската прокуратура не е започнала разследващи действия по въпроса. Естествено, това не се случва бързо. Компоненти тук са европейските делегирани прокурори в България - 9 души. Изключена е компетентността на българската прокуратура и ръководната роля на главния прокурор”.

“Злоупотребата с европейски средства в последните години вероятно е в големи размери. Вероятно има замесени доста длъжностни лица. Още миналата седмица направих прогноза, че радостта на ентусиазираните агитки в Банкя и около ГДНП е преждевременна. Разследванията - не само това, но и следващите, тепърва започват, продължават и ще се развиват”, категоричен беше той.

“В страните, които са се борили успешно с мафията - Италия, Испания, Ирландия, начинът за разкриване на престъпни мрежи и организирани престъпни групи е бил някой от веригата да “пропее” - да улесни своето процесуално положение, като разкрие механизма на кражбата и хората, участвали в нея. Така се е стигало до най-шумните присъди, след най-големите процеси. Тук прокуратурата с обвиняеми не говори. Така, може би съвсем умишлено, не се разплита нито една мрежа. Така мрежите продължават да работят, защото част от тях са изградени на средно изпълнителско ниво и дори да се смени едно правителство, те продължават да действат”, посочи адв. Величков и даде пример с “ин хаус” поръчките, които според него са пряко заобикаляне на закона.

“Имаме доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който е установена щета за близо 560 милиона лева. Доказана щета за бюджета от 2014 до 2019 година. Това е известен на прокуратурата факт от лятото на миналата година. Въпросът е защо оттогава досега не е известно да е разпитан финансовият министър, който е принципал и пряко отговаря за Държавната комисия по хазарта. Колко пъти Горанов ще се отървава, без да влезе в реални следствени действия? Това е много интересен въпрос”, коментира адв. Величков.

“При г-жа Кьовеши освен думата “независимост”, думата “ефективност” е водеща за професионалната ѝ кариера. Тя много внимателно подбра екипа на делегираните си прокурори, както и хората, които ще работят в Люксембург. Сигурен съм, че е събрала един ефективен екип, който ще извършва съвсем професионално разследващи действия и ще търси бързи резултати”, коментира още той.

“Няма спор, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, че е държавата с най-нисък БВП на глава от населението. В огромна степен това се дължи на грабежите в последните над 20 години. В конкретния случай обаче главният виновник е прокуратурата - защото прокуратурата казва, че знае, че корупцията е в политическото управление на страната. Щом знаете, какво направихте и всъщност не пазехте ли вие схемите с вашето избирателно действие или бездействие?”, попита риторично адв. Велислав Величков.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 63 гласа.

Свързани новини