Отидете към основна версия

2 888 17

Димитър Гърдев за ФАКТИ: България трябва да говори с един глас по външнополитически теми

  • димитър гърдев-
  • има такъв народ-
  • украйна-
  • оръжия

“Войната е такова нещо, че няма победител. Много се надявам да има примирие, но съм малко скептичен”, посочи международният секретар “Има такъв народ”

Снимка: ФАКТИ

“Когато става дума за външнополитически теми и решения, България трябва да говори с един глас”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ международният секретар на “Има такъв народ” Димитър Гърдев.

Според него да има разнобой между институциите - правителството и президента, не е добър знак за това какво представлява позицията на България пред международните ни партньори.

“Ролите не вървят във външната политика. Който е поел роли, това е от неопитност, но ще му се върне”, смята той.

“Не бива да се плаши обществото”, подчерта бившият депутат.

“Трябва да се мисли докъде може да стигне конфликтът (б.р. в Украйна). Той се случи толкова бързо и неочаквано, че може да премине границите на Украйна. В това направление се мисли много сериозно и от НАТО - за опасността, която тази агресия представлява за Молдова и непризнатата Приднестровска област, което директно вкарва и Румъния в конфликта. Евентуални бойни действия в Черно море, защото руската страна има тази възможност, приближава конфликта до нашата акватория”, коментира той и посочи, че според него Русия си запазва възможността да атакува конвоите, които пренасят оръжие към Украйна.

Според Гърдев решението за изпращане на военна помощ на Украйна трябва да бъде на НАТО. “Това трябва да е решение на сериозна организация като НАТО, да участваме заедно с всички свои съюзници, да се ползваме с пълната подкрепа на Алианса”, посочи той.

“Всяка държава в НАТО е различна. Държавите, които изнасят танкове, самоходни артилерийски системи като Словакия, Чехия, Германия, те имаха огромни количества такива машини на склад, останали от времето на Варшавския договор. Нашите наличности в момента са критични”, каза още Гърдев и отбеляза, че други държави пък са производители на оръжие.

“България не трябва да понижава готовността на въоръжените си сили за защита териториалната граница на страната в този конфликт, който бързо може да бъде разгърнат в по-големи зони”, заключи Гърдев.

Попитан какво може да изпрати България на Украйна като военна помощ, той отговори: “България може да изпрати стрелково въоръжение - това, което имаме като производство в нашите заводи. Могат да бъдат предоставени и ръчни противотанкови гранатомети, боеприпаси, артилерийски снаряди”.

Според Гърдев, “когато става дума за защитни средства, за прибори за нощно виждане, за системи за управление на огъня, за бронежилетки, медикаменти, стрелково въоръжение, боеприпаси - това е едно”, но той е против “откъсване от складовете на Българската армия” на различна техника, която да бъде изпратена в Украйна.

Димитър Гърдев е скептичен, че България може да повлияе на хода на войната.

“Войната е такова нещо, че няма победител. Много се надявам да има примирие, но съм малко скептичен”, посочи той.

“Основният интерес на България е тази война да приключи бързо”, смята Гърдев.

“Тази война буквално лишава от живот и наши сънародници”, каза той, имайки предвид българите в Украйна, които също подлежат на мобилизация.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини