Last news in Fakti

28 Април, 2022 20:07 2 874 17

Димитър Гърдев за ФАКТИ: България трябва да говори с един глас по външнополитически теми

  • димитър гърдев-
  • има такъв народ-
  • украйна-
  • оръжия

“Войната е такова нещо, че няма победител. Много се надявам да има примирие, но съм малко скептичен”, посочи международният секретар “Има такъв народ”

Димитър Гърдев за ФАКТИ: България трябва да говори с един глас по външнополитически теми - 1
Снимка: ФАКТИ

“Когато става дума за външнополитически теми и решения, България трябва да говори с един глас”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ международният секретар на “Има такъв народ” Димитър Гърдев.

Според него да има разнобой между институциите - правителството и президента, не е добър знак за това какво представлява позицията на България пред международните ни партньори.

“Ролите не вървят във външната политика. Който е поел роли, това е от неопитност, но ще му се върне”, смята той.

“Не бива да се плаши обществото”, подчерта бившият депутат.

“Трябва да се мисли докъде може да стигне конфликтът (б.р. в Украйна). Той се случи толкова бързо и неочаквано, че може да премине границите на Украйна. В това направление се мисли много сериозно и от НАТО - за опасността, която тази агресия представлява за Молдова и непризнатата Приднестровска област, което директно вкарва и Румъния в конфликта. Евентуални бойни действия в Черно море, защото руската страна има тази възможност, приближава конфликта до нашата акватория”, коментира той и посочи, че според него Русия си запазва възможността да атакува конвоите, които пренасят оръжие към Украйна.

Според Гърдев решението за изпращане на военна помощ на Украйна трябва да бъде на НАТО. “Това трябва да е решение на сериозна организация като НАТО, да участваме заедно с всички свои съюзници, да се ползваме с пълната подкрепа на Алианса”, посочи той.

“Всяка държава в НАТО е различна. Държавите, които изнасят танкове, самоходни артилерийски системи като Словакия, Чехия, Германия, те имаха огромни количества такива машини на склад, останали от времето на Варшавския договор. Нашите наличности в момента са критични”, каза още Гърдев и отбеляза, че други държави пък са производители на оръжие.

“България не трябва да понижава готовността на въоръжените си сили за защита териториалната граница на страната в този конфликт, който бързо може да бъде разгърнат в по-големи зони”, заключи Гърдев.

Попитан какво може да изпрати България на Украйна като военна помощ, той отговори: “България може да изпрати стрелково въоръжение - това, което имаме като производство в нашите заводи. Могат да бъдат предоставени и ръчни противотанкови гранатомети, боеприпаси, артилерийски снаряди”.

Според Гърдев, “когато става дума за защитни средства, за прибори за нощно виждане, за системи за управление на огъня, за бронежилетки, медикаменти, стрелково въоръжение, боеприпаси - това е едно”, но той е против “откъсване от складовете на Българската армия” на различна техника, която да бъде изпратена в Украйна.

Димитър Гърдев е скептичен, че България може да повлияе на хода на войната.

“Войната е такова нещо, че няма победител. Много се надявам да има примирие, но съм малко скептичен”, посочи той.

“Основният интерес на България е тази война да приключи бързо”, смята Гърдев.

“Тази война буквално лишава от живот и наши сънародници”, каза той, имайки предвид българите в Украйна, които също подлежат на мобилизация.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    23 8 Отговор
    Аман от тъп..Амари да ни ,,разясняват,, !!!!
    Хора ,далеч от образованието ми и ПОЗНАНИЯТА цял ден да бълват ,,профанщини,, !!!
    САЩ ще се задоволят в близко бъдеще да се „борят до последния украинец“. Местното население на САЩ и Западна Европа се нуждае от ново отвличане на вниманието от икономика с рязко растяща инфлация и задаваща се рецесия. Прокси войната срещу Русия е подходяща за западните елити, въпреки че е ясно, че Байдън, Джонсън, Макрон и Шолц нямат идея как да продължат. Западните нации имат малко лостове или способност да маневрират в тази война; и американските дипломати особено нямат интерес да се справят с последиците от външната политика, точно защото са толкова изолирани от последствията.

    Истеблишментът се нуждае от изкупителна жертва за влошаващата се икономическа ситуация в Европа и САЩ, а предстоящата рецесия ще бъде обвинена в руската дестабилизация на световните пазари . Основните медии удобно игнорираха осемте предишни години на гражданска война в Украйна, ситуация, която не би била толерирана от никоя друга глобална сила. Преместването на наративите към Русия като следващия буги беше много бързо, точно защото Вашингтон няма кой друг да обвинява за катастрофалния срив на световната икономика, водена от пропадащия капиталистически модел
  • 2 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    2 25 Отговор
    Как да стане с президент агент на мутрафунгелите.

    Коментиран от #15

  • 3 Писна ми

    11 3 Отговор
    От тоя 1 глас.
  • 4 Стойко

    4 28 Отговор
    Мисля че е прав! Русия е заплаха не само за Украйна и ако не бъде наказана, може да се опита да анексира територии и на други държави!

    Коментиран от #7

  • 5 Димов

    25 2 Отговор
    С 30-те млрд отделени от САЩ, на Украйна изобщо не й трябват нашите оръжия. Те са капка в морето и всички го знаят. Воят да дадем и ние е само за да се пречупи духът на българите и да се дозатвърди раболепието ни пред големият брат.
  • 6 Iviviv

    20 2 Отговор
    В един глас СЛАВА на РУСИЯ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мустафата вън от БГ

    22 2 Отговор
    Видяхме лъжите на американските фашисти и подлогите им, вече 70 г. сеят само смърт. Сега чрез укрофашистите, отгледани и въоръжавани от Империята на лъжата и злото.

    Никога фашизъм!

    Слава на Русия! Z
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ritta

    3 0 Отговор
    Момичета от вашия район за секс - easydating4u.site
    Влезте и се разтоварете:)
  • 11 ANONIMEN

    4 2 Отговор
    стоико не мисли а гледаи резултата ибез друго си от тези дето не си ходил воиник
  • 12 Фен

    2 1 Отговор
    И това трябва де е гласът на Херо?
  • 13 Реалист

    3 0 Отговор
    Може и да греша, но поведението на водещите политици е правилно. Вече сме били в такава ситуация. По време на войнатая в Ирак отношенията между САЩ и Западна Европа прекъснаха заради различни позиции. Тогава правителството застана на страната на САЩ, а президента - на страната на Западна Европа. Тогава президента Първанов беше много радушно приеман в Европа, а Джордж Буш-младши се радваше на Станишев и го тупаше по рамото.т.е. бяха успели да запазят добри отношения и двете враждуващи страни.
    Just my 2 cents.
  • 14 Я па тоя

    2 1 Отговор
    Ти не знаеш ли че Киро вече изнесе въоръжението на армията с украинските анове??
  • 15 Да живее Русия

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Много добре

    2 0 Отговор
    Изгледах видеото , за разлика от пишещите тук... Много верни неща казва Гърдев. Личи сериозната експертиза. Чудното е защо ИТН не го използват по-активно, а виждаме какви уникати се назначават