Отидете към основна версия

4 852 64

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Всички сили на статуквото се активизираха, за да бъде свален този кабинет

  • димитър-
  • делчев-
  • кабинет-
  • борисов-
  • парламент

След като видяхме Делян Пеевски в парламента, значи нещата са опрели на живот и смърт, казва политикът

Прави впечатление активизирането на всички сили на статуквото, за да бъде свален този кабинет. След като видяхме лицето на Делян Пеевски, който обикновено не ходи в парламента, та след като и той беше мобилизиран, значи нещата наистина са опрели на живот и смърт. Съсипването на кворума днес беше лошо, защото новата коалиция можеше да почне да гради, а не само да маха и разваля. Това обяви Димитър Делчев от „Движение България за гражданите“ пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ.

Според него опозицията не може да гради в тази конфигурация.
„Те съсипват всичко, за да спечелят време. Явно не могат да разделят новата баница, не могат да се разберат кой да е новият председател на парламента, излъчен от четирите групи“, обяви Делчев.

Според него от това страдат много неща, а едно от тях е и позицията ни за Северна Македония.
„Като горещ картоф в парламента си прехвърлят една толкова важна и исторически болезнена тема за България. Сценарият е премиерът да предложи нещо, което да бъде охулено. По право премиерът и Външно министерство са отговорни за външната политика. Този въпрос не е като всеки друг. Не е като да се сключи правна спогодба с някоя страна. Трябва да има консенсус, а саботажът е долен. С провалянето на кворума ГЕРБ, които казват, че искат да се реши въпросът със Северна Македония, провалят нещата“, добави той.

Според Делчев при управлението на кабинета „Петков“ е имало пресъхване на държавната хранилка.
„Всички се надяват през Плана за възстановяване да нахранят близките си кръгове. Имам предвид старите. Те нямат план как да излязат от изолацията, в която сами се поставиха. Хората на улицата, които виждаме от три дни, също ги поставиха в изолация. Няма как да си купиш индулгенция в съзнанието на гражданското общество, което иска демократичност, иска върховенство на закона, иска защита на бежанците, ако искате. Всички тези решения са невъзможни при едно управление на ГЕРБ и ДПС – скрито или явно“, добави Делчев.

Той очаква върху президента и служебното правителство да легнат големи проблеми, които са като тиктакащи бомби.
„Ако президентът предложи почтени хора, които не са свързани със задкулисието, може и да има желание да направи нещо. Ще е добре. Аз нямам претенции към двата служебни кабинета“, добави той.

Делчев смята, че Народното събрание не е работило много, но все пак закри спецправосъдието.
„Това е крачка в правилната посока, крачка към съдебна реформа и премахване на бухалките към бизнеса. От правителството зависят следващите важни решения - както за Македония, така и за енергийната диверсификация и договаряне на доставки на га. Ако не договорим дългосрочни доставки на газ сега, зимата ще има недостиг. Това твърдят експерти“, завърши Делчев.

Целият разговор вижте във ВЕДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 55 гласа.

Свързани новини