Отидете към основна версия

3 970 57

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: „Газпром“ е оръжие на Кремъл, прогнозира се цена на газа през зимата около $4000 (ВИДЕО)

  • димитър гърдев-
  • има такъв народ-
  • русия-
  • украйна-
  • дугина-
  • газпром

Такъв акт, като покушението на дъщерята на Дугин, оказва голям ефект в обществото, казва анализаторът

„Газпром“ е оръжие на Кремъл. Това вече е ясно за всички. Русия прогнозира цена на газа през зимата около 4000 долара. Това е удар върху Европа. „Газпром“ търпи загуби, но това е прето от Москва. Дружеството се използва и представлява оръжие на Кремъл. Скъпият газ ще се отрази в скъпата енергия и в производството на продуктите, които Европа изнася. Тревогите в Германия са основателни. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Димитър Гърдев, международен секретар на „Има такъв народ“.

„Не трябва да имаме илюзии, че ще бъдем изправени пред предизвикателства през зимата. Конфликтът явно ще продължи дълго“, поясни той.

Попитан как гледа на това, че АЕЦ „Запорожие“ се използва като щит, Гърдев каза, че според него международни сили трябва да пазят такива обекти.

„В самата централа има тонове плутоний и уран. Много е важно да се знае как се стопанисват. Заплахите в това отношение са различни. Те са опасни вещества, но е важно и да не се разпространят и да попаднат в ръцете на терористи.
Може да се предизвикат действия на ООН, може да се блокира дейността на Русия в Съвета за сигурност. Това е тежка санкция. Либия колко дълго се опитваше да излезе от подобна ситуация след „Локърби“, сподели още международният анализатор.

В коментар за смъртта на Даря Дугина, той каза, че руското общество не е единно по отношение на войната в Украйна.

„Хората в Русия не са единни. Едни смятат, че войната е дълга и че не се използват всички сили и средства. Такъв акт, като покушението на дъщерята на Дугин, оказва голям ефект в обществото. Ескалира обществено мнение и хората искат веднага пропорционално действие. В същото време Дугина не е била на висш пост. Смъртта ѝ е удар върху идеологическите устои. Дугин бе изолиран и дистанциран от известно време. Той не само престана да бъде съветник на Путин, а и бе свален като ръководител на редица организации“, обясни още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.

Свързани новини