Отидете към основна версия

23 674 64

Тома Белев пред ФАКТИ: Ако кабинетът „Петков“ имаше още 2 месеца живот, „Турски поток“ трябваше да бъде затворен ВИДЕО

  • тома-
  • белев-
  • герб-
  • пп-
  • марица изток

Работата на два ТЕЦ-а на един небезизвестен съветник в България може да доведе до спиране на всички ТЕЦ-ове в „Марица Изток“, казва екозащитникът

Два месеца преди да падне правителството имаше доклад на Инспектората към Министерски съвет за "Турски поток". Такива доклади извършиха всички инспекторати към министерства, свързани със строителството на „Турски поток“. Докладът излезе ден преди да падне кабинетът. Говорим за официална информация, събрана от инспекторатите. Ако този доклад беше излязъл два месеца по-рано, ако кабинетът "Петков" имаше още два месеца живот, то проектът „Турски поток“ трябваше да бъде затворен заради множество нарушения. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ екозащитникът Тома Белев, който е кандидат за депутат от „Демократична България“.

„И аз като природозащитник съм подавал сигнали за нарушения, които се виждаха от сателитните снимки на европейските спътници. Примерно, че станцията Нова Провадия, която създава налягане в системата за пренос на газ към Сърбия, започна да се строи преди да е започнала процедурата за въздействие върху околната среда. Това е класическо нарушение на Закона за устройство на територията. И това е заради бързане“, обяви Тома Белев.

Той обясни и колко глоби са били наложени за неспазване на Закона за околната среда по времето на кабинета „Петков“, когато бе зам.-министър.

„За тези 6 месеца сме наложили 250% повече глоби, ако сравним санкциите за същото време при ГЕРБ. Много от санкционираните казаха, че никога не са били глобявани. Да, сигурно е било така, защото са плащали под масата. Примерно, работата на два ТЕЦ-а на един небезизвестен съветник в България може да доведе до спиране на всички ТЕЦ-ове в „Марица Изток“. Това ще бъде катастрофа за българската енергетика. В момента чакаме решение колко ще ни глоби ЕК за замърсяването със серен диоксид“, каза още екозащитникът.

Белев добави още, че всеки, който казва, че „утре“ ще започне строителство за пътя през Кресна, през Шипка, Русе-Бяла или „Хемус“, не говори истини.

„Хемус“ е съвсем фантастична историята, защото половината магистрала няма проект, но е платено. ГЕРБ са платили за части, които нямат проект. И затова едни пари се изнесоха с чували и сакове от банките“, сподели още той.

Попитан дали има натиск ПП и ГЕРБ да управляват заедно, той каза, че този натиск е много голям.

„Виждаме връщането на кадри на ГЕРБ, които бяха освободени от кабинета „Петков“. Президентът също е част от този натиск. Върнати са хора в дирекции в НАП… Виждаме масово връщане на ГЕРБ и това е опит да се постави ПП под натиск, за да се съгласи заедно с ГЕРБ да управляват. В същото време антиреформаторското говорене, като това на „Възраждане“, се поощрява“, добави Белев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 123 гласа.

Свързани новини