Отидете към основна версия

4 598 25

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Външни фактори може да натиснат да се направи кабинет около ГЕРБ (ВИДЕО)

  • искра баева-
  • русия-
  • украйна-
  • конфликт-
  • сащ-
  • герб-
  • кабинет

"Продължаваме промяната" не са забравили кой ги свали от власт, казва историкът

Снимка: Факти.бг

„Продължаваме промяната“ не са забравили кой ги свали от власт. Ако направят кабинет с ГЕРБ, това е капан за легитимиране на корупцията. По тази линия не виждам как ще се направи кабинет и как ще стане това. Но чрез външен натиск може да се опита да се направи около ГЕРБ - с участието на „Български възход“. Това обаче също няма да е добре, защото ясно ще си проличи външна намеса във вътрешните работи на България. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ историкът проф. Искра Баева.

Според нея „военната операция“, както наричат в Русия агресията в Украйна, вече е трудно да се каже, че е такава.

„В момента наблюдаваме чисти военни действия. Аналитичният център на покойния руски социолог Юрий Левада, който не е под контрола на Кремъл, смята на база свое проучване, че повечето руснаци подкрепят Путин. Хората може и да имат критични мисли и действия към Путин, но в този момент подкрепят правителство и искат войната да свърши по добър за тях начин. Дали е възможно да бъде свален Путин? След Втората световна война имаме преврати в ръководството на различни държави, но, като цяло, но ми се вижда реалистично. За да стане преврат, трябва да стене нещо ужасяващо“, обясни тя.

Попитана за съмнителните самоубийства на редица руски бизнесмени, Искра Баева каза, че те все пак са хора от бизнеса, а не от управляващата върхушка в Русия.

„Това време, в което живеем, е преустройство на световния ред. Живяхме дълги години в примирие. Но сега политиката на САЩ и ЕС е за борба за нов световен ред, а това е съпроводено с конфликти. Такива наблюдавахме в Близкия Изток, но сега конфликтът е близо. Това е част от тази война за нов порядък. Китай и Индия запазват към момента неутрална позиция. Турция се бори да стане регионален лидер, Бразилия иска доминанство в Южна Америка, а ЮАР и Египет искат да са водещи в Африка. Всички тези държави искат нов световен ред, в който да играят нови роли“, каза Искра Баева.

Според нея осигуряването на оръжие за Украйна от страна на САЩ и ЕС само ще задълбочи конфликта.

„Няма дилема пред ЕС, защото съюзът зае по-настъпателна линия в защита на Украйна. Европейските политици обаче не си дават сметка за последиците. В Европа политиците са свикнали в удобството на Брюкселската риторика и не мислят за големите последици. Ролята на ЕС да помага на Украйна ще задълбочи конфликта. Не виждам желание и намерение да се търси мирно решаване на проблема“, каза още тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.

Свързани новини