Отидете към основна версия

3 885 17

Йово Николов пред ФАКТИ: Случаят „Семерджиев“ е корупция на ниско ниво в МВР (ВИДЕО)

  • йово николов-
  • журналист-
  • гешев-
  • мвр-
  • демерджиев-
  • семерджиев

Всеки вътрешен министър, който не се поставя в служба на главния прокурор, е обвиняван, че пречи, казва журналистът

Снимка: Факти.бг

Проверката, свързана със случая „Семерджиев“, бе последвана и от катастрофата на Околовръстното. Тогава виновният бе ескортиран от служители на МВР. Това е корупция на ниско ниво в МВР. Мотивът за промените в районните управления е, че ръководните кадри не са упражнили контрол. Те не са уволнени. Служебният министър Иван Демерджиев внимаваше какво ще каже. Ключовите рокади са тези на 4-то и 7-мо РПУ в столицата. Ръководителите на тези управления са преместени на друга длъжност. Новите, които са назначени, са избрани от директора на СДВР – Калоян Милтенов. Демерджиев казва, че това не е политическа чистка, защото ги избира шефът на СДВР. Той как ги избира тези хора – лична лоялност, професионални успехи, заслуги… Това са хора на средни началнически нива. Законът не предвижда конкурси за тези места. За Кюстендил Демерджиев каза, че шефът на областната дирекция на МВР Светослав Григоров е уволнен, защото се е срещал с Христо Терзийски и Младен Маринов. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ журналистът Йово Николов.

„При 12 години управление на ГЕРБ МВР е окопано с кадри на партията. Христо Терзийски бе кандидат за депутат от Кюстендил. Това е проблем. Персоналните промени не водят до промяна в работата. МВР е чувствителна тема. В нея битуват странни лоялности. Говорим за колективи, които работят години заедно. Семерджиев 10 години е пазен. Хващан е, пускан е. Полицаи са ходили да си мият колите на негова автомивка. Ние научаваме за подобни зависимости, когато стане инцидент. Иначе това е масова практика. МВР не успява да изкорени това. МВР е структура от миналото. Много трудно се управлява. Ние говорим за реформа в МВР, а след 32 години не се случва нищо. МВР е структура, която е обрасла с несвойствени задължение. Примерно, издава паспорти, а имаме служба ЕСГРАОН", каза журналистът.

Според него всеки министър на МВР, който не се поставя в служба на главния прокурор, е обвиняван, че пречи. „Желанието на прокуратурата е да бъде всевластен господар, да подчинява… Но това предизвиква реакция в разумни юридически министри на МВР. Разговорът на Гешев с Борисов: „Шефе, ти се правиш на луд, ама и аз се правя на много луд.“ Това е показателно какво се случва“, добави още Йово Николов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини