Отидете към основна версия

3 593 28

Нов законопроект може да определи статута на главния прокурор? Емил Дечев пред ФАКТИ

  • емил дечев-
  • зам министър-
  • главен прокурор-
  • законопроект-
  • ес-
  • венецианска комисия-
  • правова държава

България отговаря на изискванията за Шенген, но не смятам, че Нидерландия скоро ще размисли, казва зам.-министърът

Снимка: Факти.бг


Като член на Съюза на съдиите аз съм изразявал становище относно проблема за липсата на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, ако има съмнение, че той е извършил някакво престъпление. А такъв проблем е констатиран с решение на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“ от 2009 година. В продължение на 14 години България не може да изпълни това решение. Не може да намери законодателно решение на проблема, констатиран в решението на Европейския съд. И този законопроект сега, който вече в качеството си на заместник-министър и с колеги от различни дирекции разработваме, ние се опитваме да решим този проблем. Със същия законопроект ние отговаряме и на точка, свързана в Плана за възстановяване, а се появи и трети проблем. Едно от основанията Нидерландия да откаже влизането ни в Шенген, а ние от това търпим огромни загуби, бе проблемът с липсата на добре укрепнала правова държава. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

„България отговаря на изискванията за Шенген, но не смятам, че Нидерландия скоро ще размисли. А с този законопроект, ние отговаряме и на тяхно условия“, каза още зам.-министърът.

„Аз съм притеснен с оглед начина, по който се развива предвидената в Конституцията процедура за избор на правителство, и вероятността да не се състави правителство е голяма. Така този парламент ще бъде поредния, който ще си отиде предсрочно, а вероятността това да се случи, също е много голяма. Това означава, че ние едва ли ще можем да видим дори първо четене на този законопроект. А той е от тези, свързани с Плана за възстановяване“, добави юристът.

„Отдавна не е имало толкова добри отзиви за наш законопроект от европейски институции. Самата Венецианска комисия даде много позитивна оценка. Комитетът на министрите на Съвета на Европа също даде добра оценка. Отделът за изпълнение на съдебните решения на Европейския съд по правата на човека също излезе с положителна оценка. Очакваме скоро и доклада на ЕК за по т.н. „хоризонтален мониторинг“ за състоянието на правовата държава, който също да е с положителна оценка. Това е голяма рядкост. Убеден съм, че ние вървим по правилния път“, каза още Дечев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини