Отидете към основна версия

2 336 14

Димитър Маргаритов пред ФАКТИ: Усеща се вакуум в държавата, който доведе до това положение с цените (ВИДЕО)

  • димитър-
  • маргаритов-
  • цени-
  • донев-
  • кабинет-
  • ес

Бих казал, че по-големите пазари в Европа са малко по-привилегировани, каза той

Снимка: Факти.бг

Служебният премиер Гълъб Донев каза, че от "утре" контролните органи започват масирани проверки, за да се пресече спекулата с цените. Аз питам тогава, къде са били контролните органи преди "утре". Управлението на „Донев 1“ беше в месеците преди „Донев 2“. Така че опити да се прехвърли проблемът върху предишните управляващи, върху „свободното падане на държавата“, което било овладяно, не знам до какво точно ще доведе. Усеща се един вакуум в държавата през последните 6 месеца, който доведе до това положение с цените. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите.

Попитан за идеята на ниво ЕС в храните да се влагат продукти от насекоми, той каза, че е много неприятно, когато европейското законодателство възприема такива екзотични идеи като жизнено много важни за съществуването на средностатистическия европейски потребител.

„В същото време ЕС говори за санкции и мерки, когато една държава се опитва да поощри собственото производството на стоки от първа необходимост. Тук бих припомнил инициативата на БСП от преди три години за увеличаване на квотата български продукти в големите търговски вериги. Тогава бяхме заплашени от Европейската комисия с наказателна процедура, защото нарушаваме правилата на общия пазар. В този случай сега, около коментарите за насекомите, виждаме едно залитане на общо европейско ниво. Някак се увличаме по различни либерални разбирания, включително и за потребителските стоки. Това, все пак, е екзотика, но не може да се стигне да игнорираме възможностите, които всеки национален пазар би могъл даде като принос, така че потребителите да имат възможност да купуват повече родно производство и на по-добра цена“, каза Маргаритов.

Той добави също така, че някои държави - като Гърция, са възприели подхода да въведат пределни цени за определени групи стоки за определен период от време.

„Самата тази забрана е добре да бъде съпроводена с достатъчно контроли, посредством които да се направи така, че тя да може да се изпълнява. А не да остане само една декларация. Всяка държава сама определя решенията в тази посока. Бих казал, че по-големите пазари в Европа са малко по-привилегировани за цените, защото при тях не се усеща чак толкова много инфлационният натиск. Тава показва и статистиката на Евростат по държави за цените през последните месеци. Вижда се, че по-големите пазари по-леко приемат това, вероятно защото обемът на потребление е доста по-голям и там има създадени различни механизми, които са по-независими. От друга страна има и чисто психологически момент, в който хората се притеснени, а това дава основание на някои търговци да спекулират с тяхното безпокойство. Когато отсъства държавата, в лицето на контролните органи, ситуацията се влошава“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини