Отидете към основна версия

2 820 25

Ваня Добрева пред ФАКТИ: Преди години казах, че БСП от демократична партия ще стане авторитарна (ВИДЕО)

  • ваня-
  • добрева-
  • бсп-
  • изключена-
  • конгрес-
  • нинова-
  • радев-
  • йотова

Смятам, че това е груба грешка ръководството непрекъснато да се съревновава с Румен Радев, казва социалистката

Снимка: Факти.бг

За мен не е толкова проблем Корнелия Нинова като лидер на партията БСП, а случващото се в Националния съвет. Какво се прави там? Не може непрекъснато да се прикриваме зад коректив. Този разговор за и в ръководството е нужен. Още през 2016 казах, че в БСП ще стане така, че от демократична партия ще се превърне в такава, каквато е сега – с авторитарни процеси. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ изключената от БСП Ваня Добрева.

„Скоро се чу от Корнелия Нинова много интересно твърдение, че БСП се разграничава от президента и вицепрезидента. Аз се учудих и се запитах каква е разликата между БСП и Илияна Йотова. Това става в последните месеци и виждаме как представители на БСП се разграничават. Йотова беше евродепутат от името на левицата и има значително по-голям политически и морален опит от много хора в партията. Смятам, че това е груба грешка ръководството непрекъснато да се съревновава с Румен Радев. Радев не е члена на партията. Той дойде на политическата сцена в резултат на едно допитване, на един референдум между членовете на партията каква да бъде формулата и фигурата за явяването на изборите. И тогава много мъдро бе решението да се издигне човек извън партията. Приносът на Нинова, че се спряха на човек извън партията, бе мъдър. Така Румен Радев стана независим кандидат, подкрепен от БСП. Кой точно е избрал Румен Радев, как е дошъл - не мога да кажа“, сподели Добрева.

„Много лошо впечатление ми прави сега, а това е и един от белезите на превръщането на социалистическа партия в неосоциалистическа, че започнахме да си търсим врагове, да си мислим постоянно за заговор срещу БСП. Аз не мисля, че ние можем да вървим напред, но разделени като общество. Трябва да се научим да градим мостове. Дори и за дадени въпроси, които една група споделя, а друга не. Дори и ако дадени хора смятат Корнелия Нинова за свещена. Нека да го смятат, но трябва да имаме усещането за уважение, а не да мачкаме и да изключваме всичко и всички, като се случва в БСП. След като БСП на изборите на 2 октомври спечели 9%, изведнъж се изработи една много удобно формула за поведение. Аз бях впечатлена. Вместо да бъдем основен фактор в политиката и да търсим формула, при която да участваме в управлението, ние се превърнахме в балансьор. Фактът, че поемаме загубата на толкова гласове, изискваше честен разговор“, каза още тя.

Добрева допълни, че е дала съгласието и ще участва в колективен иск за възстановяване на членството на освободените социалисти на изминалия конгрес.
„Имам 35-годишен стаж в БСП и винаги съм се отличавала със самостоятелно мислени. Искала съм оставката и на Георги Първанов - като председател на партията, и на Сергей Станишев. Това бе в периоди, в които съм била политически активна“, добави тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини