Отидете към основна версия

2 033 55

Любомир Канов пред ФАКТИ: Ако имаме държавници, трябва да се обединят, за да извадят България от кризата (ВИДЕО)

  • любомир-
  • канов-
  • партии-
  • избори-
  • дпс-
  • герб-
  • бсп

ДПС отдавна настояват да бъдат сред отличниците в евроатлантическия лагер, казва психиатърът

Снимка: Факти.бг

Ако имаме държавници, те трябва да се обединят около конкретни политически цели, за да извадят България от кризата, от ситуацията, в която се въртим толкова време вече. Въртим се в един политически живот, но не виждаме изход от него. Аз познавам потенциала на значителна група хора с държавнически и политически опит, хора ръководители, а не просто някой симпатяга. Висока задача е да се съберат хора – не е задължително да са от една и съща партия, но да са обединени от една инициатива на помирение и в търсене на изход. Такива хора биха могли да обсъждат личности, които да бъдат предложени, а сред тях и да бъде избрана личност, която е най-малко конфликтна, но със сигурност притежава държавнически качества и интелект, за да може да ръководи мъдро страната в една доста сложна ситуация. И в този смисъл нашата инициатива призовава точно към това. Това да е в основата, да е в пулса и да видим активна страна. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ психиатърът Любомир Канов. Той е един от 100-те интелектуалци, които се подписаха под призив да има обединение и партиите да излъчат редовен кабинет.

Попитан дали очаква да има взаимно разбирателство и разговора между двете водещи политически страни, той каза, че не знае „…кой първи ще вдигне телефона“.

„Не знам кой ще поеме инициативата, но очаквам и от двете страни абсолютно цивилизовано поведение“, каза още той.

На въпрос дали ГЕРБ може да потърси съюзници от „хартиената коалиция“ в лицето на ДПС и БСП, той каза, че това няма да се приеме добре.

„Партиите в „хартиената коалиция“ – ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, бяха обединени единствено от любовта си към хартията, която се оказа едно гигантско фиаско. Според мен ДПС отдавна настояват да бъдат сред отличниците в евроатлантическия лагер, но на другите им е заседнала буца в гърлото, защото знаят какво е да управляваш с ДПС. Все пак списъкът „Магнитски“, Пеевски, плюс историята на ДПС са сериозни неща. Също се знае, че ДПС сваля правителствата, когато участва в тях“, допълни той.

Любомир Канов смята, че подписката има известен шанс за успех, защото поне ще разбуди духовете, ще призове към разговори, към смисленост и в крайна сметка може да бъде нещо като катализатор на процеси, които в момента са застинали мъртви.

„Застиналите процеси действат деморализиращо на целия народ и аз бих казал, че това е и донякъде цинизъма на възможностите на политиците да предложат решение. Виждаме едни безкрайни разправии, караници, взаимни обвинения и употреба на епитети. Не виждаме политическо сражение на идеите, а междуличностни отношения между хора, които са зле възпитани, въпреки че трябва да ги приемаме като хора, стремящи се към Европа“, добави психиатърът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини