Отидете към основна версия

8 181 89

Румен Дечев пред ФАКТИ: Походът на „Вагнер“ е спрян чрез заплаха от употреба на тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО)

  • румен-
  • дечев-
  • русия-
  • путин-
  • пригожин-
  • вагнер

Конфликтът между Пригожин и руското Министерство на отбраната е почти от началото на включването на групите „Вагнер“ в Украйна, казва историкът

Снимка: Факти.бг

Походът на „Вагнер“ към Москва е спрян чрез заплаха от употреба на тактическо ядрено оръжие. Това би било крайно опасно за Русия, защото става на нейна територия. Все пак, когато говорим за „Вагнер“, трябва да имаме предвид, че става въпрос за групировка от около 25 000 човека. Тя крие огромни рискове, а Пригожин е бил заплашен. Това са думи в коментар на един израелски специалист по сигурността, който анализира какъв е бил най-вероятният метод, за да бъде възпрян Пригожин. Естествено, „Вагнер“ не може да бъде унищожен с едно стратегическо ядрено оръжие. Но използването на такова, ще нанесе тежки поражения върху територията на Русия. И като се поставят „моркова“ и „тоягата“ едно до друго, Пригожин е приел. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът Румен Дечев.

Той разкри още, че конфликтът между Пригожин и Министерството на отбраната е почти от началото на включването на групите „Вагнер“ в Украйна. „Появи се възмущение, когато частната армия не бе спомената като основен участник за превземането на Соледар и после по пътя към Бахмут. През февруари един руски военен блогър беше написал статия като анализ към Путин, че „Вагнер“ не се снабдяват адекватно с боеприпаси“, добави гостът.

„Ако се върнем още по-назад, още в периода на специалните операции в Африка, още тогава ще видим конфликти на „Вагнер“ с руското Министерство на отбраната. Факт е, че бойците на Пригожин унищожиха голяма база на „Ислямска държава“, която планираше да покори Европа и Кавказ. В този свят всичко се плаща, както се казва. Тогава на „Вагнер“ са им били предоставени за ползване различни петролни кладенци, но така възникват и противоречия. Министерството на отбраната не е било съгласно те да са в ръцете на „Вагнер“. След това при един конфликт армията на Пригожин не получава нужната въздушна поддръжка от руската армия, а американците от въздуха унищожават цяло подразделение на „Вагнер“. Така че конфликт на интереси между двете страни има“, добави още Дечев.

„През миналото лято, когато бяха боевете при Изюм, имаше пробив на украинците. На Путин тогава му трябваше време, за да направи мобилизация, но да не губи позиции на фронта. За Русия бе важно тогава да има някаква военна намеса и тогава бяха извикани „Вагнер“ на фронта. Ето така се развиват отношенията и противоречията на частната армия с руското Министерство на отбраната“, сподели още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.

Свързани новини