Last news in Fakti

27 Юни, 2023 14:43 8 158 89

Румен Дечев пред ФАКТИ: Походът на „Вагнер“ е спрян чрез заплаха от употреба на тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО)

  • румен-
  • дечев-
  • русия-
  • путин-
  • пригожин-
  • вагнер

Конфликтът между Пригожин и руското Министерство на отбраната е почти от началото на включването на групите „Вагнер“ в Украйна, казва историкът

Румен Дечев пред ФАКТИ: Походът на „Вагнер“ е спрян чрез заплаха от употреба на тактическо ядрено оръжие (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Походът на „Вагнер“ към Москва е спрян чрез заплаха от употреба на тактическо ядрено оръжие. Това би било крайно опасно за Русия, защото става на нейна територия. Все пак, когато говорим за „Вагнер“, трябва да имаме предвид, че става въпрос за групировка от около 25 000 човека. Тя крие огромни рискове, а Пригожин е бил заплашен. Това са думи в коментар на един израелски специалист по сигурността, който анализира какъв е бил най-вероятният метод, за да бъде възпрян Пригожин. Естествено, „Вагнер“ не може да бъде унищожен с едно стратегическо ядрено оръжие. Но използването на такова, ще нанесе тежки поражения върху територията на Русия. И като се поставят „моркова“ и „тоягата“ едно до друго, Пригожин е приел. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът Румен Дечев.

Той разкри още, че конфликтът между Пригожин и Министерството на отбраната е почти от началото на включването на групите „Вагнер“ в Украйна. „Появи се възмущение, когато частната армия не бе спомената като основен участник за превземането на Соледар и после по пътя към Бахмут. През февруари един руски военен блогър беше написал статия като анализ към Путин, че „Вагнер“ не се снабдяват адекватно с боеприпаси“, добави гостът.

„Ако се върнем още по-назад, още в периода на специалните операции в Африка, още тогава ще видим конфликти на „Вагнер“ с руското Министерство на отбраната. Факт е, че бойците на Пригожин унищожиха голяма база на „Ислямска държава“, която планираше да покори Европа и Кавказ. В този свят всичко се плаща, както се казва. Тогава на „Вагнер“ са им били предоставени за ползване различни петролни кладенци, но така възникват и противоречия. Министерството на отбраната не е било съгласно те да са в ръцете на „Вагнер“. След това при един конфликт армията на Пригожин не получава нужната въздушна поддръжка от руската армия, а американците от въздуха унищожават цяло подразделение на „Вагнер“. Така че конфликт на интереси между двете страни има“, добави още Дечев.

„През миналото лято, когато бяха боевете при Изюм, имаше пробив на украинците. На Путин тогава му трябваше време, за да направи мобилизация, но да не губи позиции на фронта. За Русия бе важно тогава да има някаква военна намеса и тогава бяха извикани „Вагнер“ на фронта. Ето така се развиват отношенията и противоречията на частната армия с руското Министерство на отбраната“, сподели още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стаменов

    102 11 Отговор
    Пълни глупости!

    Коментиран от #18, #39

  • 2 Делю Хайдутин

    40 6 Отговор
    Лукашенко, Пригожин и ТЯО! Неочаквано добра комбинация!хи хи хи

    Коментиран от #30

  • 3 ФАКТ

    104 12 Отговор
    НАЙ МРАЗЯ ХОРА, КОИТО КАТО СЪНУВАТ НЕЩО ГО ПОДНАСЯТ ЗА ФАКТ.
    АМАН ОТ ПИШМАН АНАЛИЗАТОРИ!

    Коментиран от #12

  • 4 1234

    75 9 Отговор
    вече почвате да публикувате пълни глупости, няма ли да проверите фактите, преди да публикувате

    Коментиран от #74

  • 5 Пха ха ха ха

    46 7 Отговор
    Бля бля бля ще има Ала бала 😜
  • 6 Пошьол

    13 44 Отговор
    Бях убеден, че путин през лукашенко е заплашил с Тактическо, не стратегическо ядрено оръжие, иначе кремл отиваше в канала. Друг е въпроса дали щеше и цената на пазар лъка каква е. ТОВА Е. Истината ще излезе до месец. А путиноидиите да си пишат рашистките опорки

    Коментиран от #49

  • 7 Макробиолог

    45 5 Отговор
    И тоя е експерт та знае ли се.
  • 8 Всичко

    17 5 Отговор
    Било е за пари!
  • 9 Местния Козар

    56 7 Отговор
    Ейййй, тоз много умен, ще си хвърлят ядрена бомба у тях си.......пък и нали Пригожин бил с 5000 човека, това не е цифра на фона на руската армия.

    Коментиран от #41

  • 10 Чак така

    15 35 Отговор
    Щяха да думнат Ростов на Дон ли?
    Пригожин ако искаше щеше да ги закопае..стигаше само да взривят мостовете на магистралата и жепето
    ушанките по окопите щяха да ядат трева след 3 дена

    Коментиран от #17

  • 11 Чайковски

    62 2 Отговор
    Израелския експерт по сигурността, който цитира автора, да не е същия от атентата на Гешев?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 поне да беше си мълчал

    44 6 Отговор
    Иди си върни дипломите
  • 14 аде

    41 4 Отговор
    и тоя се разля на 400км от москва и ядрен удар?путин го признаха и най върлите му политически врагове от сащ понеже е либерал и нама да допусне ядрена катастрофа еле пък на територията на русия ама дано нямат някой измеслиняк като доцента тагарев ,че да се докаже ще направи мазало и после ще пита преподавателя от военната академия тоя е бисер на военната ни идеология и комплексар с власт
  • 15 Стига

    22 4 Отговор
    Надухте ни главите с тоя Вагнер

    Коментиран от #27

  • 16 Поредният шемет

    38 4 Отговор
    Хайде поредният шемет се пръкна като свинско м.до в рядка кал. В метежа участваха не 25 000 ,а между 2000 и 5000 души повечето от които въобще не бяха в час за какво става въпрос. Пригожин никога не е имал достатъчен военен и интелектуален капацитет ,защото си е криминал и му се губят години в които е трябвало да добие военно и политическо образование. Прилича на Боко-Тиквоко по манталитет и си мислеше,че с мутренски методи може да се управлява държава.
  • 17 катран

    18 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чак така":

    ей..как позна..теб що не канят да даваш акъл по тв..при нашите водещи кретени..таман ще светнеш колко си велик..Един такъв Грозев..вече го издирват от Русия..цял ден трепери, оправдава се ,че не е бил виновен..Споко не си им потребен ,след като им сготви Нахални..дори оскар получи..Много се кефихте по време на филма..За опозиционера има още 30+ към 9 предишни..дали ще устиска..

    Коментиран от #23

  • 18 да да

    29 8 Отговор

    До коментар #1 от "Стаменов":

    Баш соросоиди от днеска имат нови опорни точки..Путин ще удари Русия с ядрено оръжие..Как се наричат хора които цял ден лъжат.."целодневни лъжци" соро-нерес плаща...

    Коментиран от #40

  • 19 Смех !

    22 6 Отговор
    Още един "експерт".С 25 хил.не можеш да превземеш квартал в Москва,камо ли целият огромен град !
  • 20 Скот Ритър

    23 7 Отговор
    Трябва да си куха лейка да си мислиш, че град като Москва може да се превземе с 25 или 150 Хил.войника. Направиха си руснаците един филтър, кой е склонен към измяна. За Украйна нищо хубаво не може да се чака освен агония и повече убити както пеят на фронта "значит так хуярим, что почти, что пленньlх нет"
  • 21 Теляк

    26 6 Отговор
    Пълни глупости! Русия ще употреби ядрено оръжие на своя територия заради 4-5 хиляди вагнеровци ли? (Не се бяха включили всички). Колкото и пари да вземеш срам трябва да имаш заради името си.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Киркор

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "катран":

    Нищо друго не е толкова важно,колкото ти да си щастлив и доволен...
  • 24 АМАН ОТ ЕКСТРАСЕНСИ

    27 3 Отговор
    Не ви ли омръзна да каните в медиите всякакви психопати. Те сънуват какво мисли Путин, какво мисли Байдън, и все ДЕМОКРАТИ големи. Евро атлантици, направо да казват ядрените кодове на куфарчето на Путин
  • 25 Некой си

    27 5 Отговор
    За случилото се в Русия онзи ден маме коментари на химик, историк, математик, политолог (десетина), юрист (десетина). еколог (две).
    Все оче очакваме коментарите на климатолог (двама), вирусолог (двама), нумеролог, астроном и диетолог.

    Коментиран от #35, #71, #72

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Песимист

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Стига":

    Аааа,някой надуха и гащите,други на самолета и дим да ме няма...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Естествен Интелект

    12 3 Отговор
    И затова ги пращат в Беларус при ТЯО - за самозащита Ха Ха Ха.
  • 30 Цървул разпран

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Разкарай се марионетко!!
  • 31 00014

    16 5 Отговор
    Поредните фантазии на комплексирани импотенти.
  • 32 Айде бе...

    14 5 Отговор
    Откъде го извадихте този фантазьор? Путин ще се занимава с тактическоядрено оръжие. Направо стратегическо! Натиска червеното копче и по най бързия начин се навира в най долния подземен етаж на най дълбокия бункер. Е, после ще се окаже, че бункера няма изход и няма да може да излезе, но то не му и трябва!
  • 33 Така така

    23 3 Отговор
    Абсолютна небивалица. Русия би използвала ядрено оръжие с цел защита, но не и до Москва. Много неадекватни хора с трибуна има
  • 34 Когато човек

    16 2 Отговор
    Когато човек добие власт и ресурси надхвърлящи далеч умствения, политическия и военния му капацитет винаги се стига до изцепки като на Пригожин. Така навремето Чърчил провежда безсмислената касапница при Дарданелите и над 20 години в Британия му се подиграват, така Хитлер се опита да надскочи ефрейторския си капацитет. САЩ имат такъв показателен случай с ген. Дъглас Макартър, при това човекът е с военен къпацитет,но е абсолютен политически профан. След Втората световна война той е реалният управител на Япония и командва войските на ООН в Корея. В един момент яко си повярва,че е незаменим и ,че може да изнудва и командори политическото ръководство на САЩ - напълно сериозно изнудва президента да употреби ядрено оръжие в Корейската война. Резултата е,че му набиват канчето,свиват му перките и го пращат да си гледа пенЦията и внуците.
  • 35 Естествен Интелект

    13 4 Отговор

    До коментар #25 от "Некой си":

    Аз чакам гинеколожката от Брюксел, ама не знае къде се е скрила.

    Коментиран от #44

  • 36 Московийски пропагандатор

    5 16 Отговор
    Че какво като е на тяхна територия?... Режима се интересува само от властта, която има и тази цел оправдава всички средства.
  • 37 клуба на дебилите

    16 2 Отговор
    Тоя плещи несвързани глупости! Откъде ги вадите такива?
  • 38 Хехе

    6 2 Отговор
    Такива главорези не можеш ги уплаши лесно! Трябва нещо страшно! Например, че ще им спреш водката!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЦЪР ВУЛ

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "да да":

    Платен, другата седмица ще гладувате!!
  • 41 Де бре

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Местния Козар":

    Ще си я хвърли като стой та гледай, иначе него ще изхвърлят!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 руменчо

    6 2 Отговор
    търси помощ имаш много силни болки в черепната кутия явно не знаеш нищо за тези оръжия и как се ползват
  • 44 Любопитния

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Естествен Интелект":

    Да не си бременна ма?

    Коментиран от #47

  • 45 Анонимен Алкохолик

    8 0 Отговор
    По малко трябва да пиеме Румене ....
  • 46 изкуствен интелект

    6 0 Отговор
    румене, и ти говориш колкото да не заспиш............
  • 47 Естествен Интелект

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Любопитния":

    Раждам слонче - дърпай хоботчето да излезе.
  • 48 Поп

    9 1 Отговор
    Публикувате идиоти, смешни сте. Старана с милионна армия ще се оправя с ядрени оръжия с някаква банда идиоти
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 И тоя плъшочец

    10 0 Отговор
    заработва за хлебец и боб-яхния.Атомна бомба срещу Вагнер го спряла..
  • 51 773737277272

    6 1 Отговор
    Кви ги приказва тоа ,кви ядрени оръжия ,има ли предства че хората може да го помислят,че е за кабинета за профилактика на психичното здраве.Тва са пълни безумия ,лудости дето ги прещи тоа,некъкъв човрчец живеещ в Бг и не излизащ от страната на изток,да приказва все едно че е бил на масата с Путин ,Локашенко и Пригожин,ко става в тая Сф ,направо сте за затваряне като едно голямо психично отделение.Бедния човечец толкова много боклук в главата му.
  • 52 Аноним

    14 0 Отговор
    Поредния "специалист". Това с ядрените оръжия е меко казано абсурд. Какви ли не още неща ще измислят тези самозвани "експерти", "специалисти" и какви ли не други.
  • 53 ЩИРЛИЦ

    10 1 Отговор
    Много,много коментари на хора които не са вряли и кипяли...
    От такива простотии се получават ИНФЕКЦИИ...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 аман

    3 0 Отговор
    от диванни експерти!
  • 58 Ловец и Рибар

    9 1 Отговор
    Този трябва да е претърпял лоботомия като малък. Няма какво друго да се добави към тоталните идиотщини изречени от това "нещо".
  • 59 Диверсант

    7 1 Отговор
    Направо са ги заплашили с космически извънземни технологии!!!
  • 60 Опа

    7 2 Отговор
    Вагнер е по близо до Киев, те ми говорят разни глупости! Пъти пак ги матира!
  • 61 Кинокритик

    6 0 Отговор
    На този спаружен мозък трябва да му залепят електроди на главата и да му пуснат 380 волта ток за да му изправят чевиите!!! Един хубав бой също ще го вкара в правия път.
  • 62 Аман

    1 8 Отговор
    Ако се приеме, че използването на радиация е равносилно на нападение и член 5-ти влиза в сила моментално не мисля, че руснаците ще се осмелят да пипнат каквото и да е копче, защото знаят, че след това изчезват от историята.
  • 63 Аззаззз

    13 0 Отговор
    Анализатори като тоя са тотални идиоти! Кой ще ползва ядрено оръжие ма собствена територия?!? Съвсем за мезе ни взеха...
  • 64 Съдията Дред

    12 0 Отговор
    Остава да напишете, че конфликта между Путин и готвача му е щото Алина Кабаева не харесала тирамисуто. И такъв анализатор ще се намери
  • 65 Въпрос

    9 0 Отговор
    Този не случайно стана "експерт по ВСИЧКО.
    Аман от sorosoidni podligi/robi /.
    Kак може в народ с няколко хиляди години история да се раждат толкова много доброволни енчари?
  • 66 Този

    5 0 Отговор
    е абсолютен идиот
    В Москва ще се хвърли ядрено тактическо оръжие
  • 67 Путин

    5 1 Отговор
    да използва, ядрено оръжие в Русия срещу Вагнер - глупак, не историк !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Пипи Дългото Грантоядче

    4 1 Отговор
    аман от специалисти нищоправци. Дори ютюбърите изглеждат сериозни професионалисти в сравнение с тях
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Зета

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Некой си":

    Правилно.И още куп анализатори Инопланетяни
  • 73 Пха ха ха ха

    2 1 Отговор
    Вагнер ви изтреска тлантици ще има Ала бала 😜
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 😆....

    1 0 Отговор
    Не бе, никакво ядрено оръжие е нямало да се използва, това е блъф, просто са казали че чакат истинският козлодуец от град Козлодуй да пръ..Д..не след почистването на реактора на шести блок на АЕЦца.
  • 76 Артилерист

    3 0 Отговор
    Има състезание по идиотщини ли, що ли?
  • 77 Алфа херинга

    5 0 Отговор
    Тия пак почнаха с глупостите. 25 Хил човека, тръгнали на парад към Москва по магистралата. За какво им е да ползват ядрено оръжие, след като могат да ги изпържат с обикновенни ракети?
  • 78 Кой68

    5 0 Отговор
    Поредната глупост .........
    Щом е изречена от израелски "специалист"!!!
    Този Р.Дачев те го знам какъв разбирач е .......... но явно е поредния заработващ хонорара си.

    Коментиран от #79

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Кел Леш

    3 0 Отговор
    След руски диверсионни групи на руска територия, доживяхме и до употреба на ядрено оръжие срещу себе си. В чудния свят на атлантизма всичко е възможно
  • 81 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Ало специалиста май снощи си прекалил с алкохола!!!
  • 82 Димо

    3 2 Отговор
    И защо е опасна комунистическата идеология? Защото предлага на некадърните и мързеливите равенство с кадърните,умните и предприемчивите! Но забележете, историята го е доказала всички се равняват по бедните! Червената върхушка,също съставена от неграмотници е богата, а простия народ беден. Уравновиловката устройва мързеливите,неграмотните и некадърните,това е най-просто казано в основата на комунизма, завоалирано с красиви обещания!

    Коментиран от #84

  • 83 Мишел

    1 0 Отговор
    От фабрикуване на сензационни новини чрез смукане на пръстите, останахте без пръсти, че и без длани.
  • 84 Йо Несбьо

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Димо":

    33 години по-късно се оказва, че комунизмът изобщо не си е отивал! Просто е по-завоалиран.
  • 85 Баба Кина

    0 0 Отговор
    Лично Шойгу му ги сподели на тоз разказвач, истините от преди 2- 3 дни.... потвърждавам, така беше.
  • 86 Гена крокодила

    1 0 Отговор
    "Това са думи в коментар на един израелски специалист по сигурността, който анализира какъв е бил най-вероятният метод, за да бъде възпрян Пригожин"

    Откъде ги копаят такива "специалисти"?
    От девет кладенеца вода ще изкара, само да не каже, че ги счупиха от театър и сега не знаят от къде да чакат сопата.
  • 87 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Както предположих,неолибералните фантазии се развихриха,на 200 км от Москва да думнат с ядрено оръжие,по-голяма глупост не можаха ли да измислят.Руската армия е имала стотина начина да ги спре,и приложиха един от тях,чрез убеждаване,даже извлякоха ползи от цялата ситуация.Прехвърлят наемниците в Белорусия,но вече ще са част от руската армия,няма да са частна армия,Лукашенко се подсигурява двойно,чрез руско ядрено оръжие и бившата армия на Пригожин,която е доказано най-боеспособната част,именно те разбиха укрите в Артьомовск.
  • 88 Разтягане не дъвки

    0 0 Отговор
    Това факти ли са, или предположения и хопетези на една клюкарка от женския пазар?
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.