Отидете към основна версия

4 003 25

Първан Симеонов пред ФАКТИ: Управляващите сякаш са тръгнали на една самонадъхваща се битка с Радев (ВИДЕО)

  • първан симеонов-
  • радев-
  • борисов-
  • денков-
  • габриел-
  • кабинет

Хората няма как да се прехласнат по кабинета „Денков-Габриел“ от чисто погледнато политическа естетика, казва социологът

Снимка: Факти.бг

Най-трудно постигнатата управленска формула може да се окаже и много трайна. Ще видим дали ще издържат хората в кабинета, или ще го развалят. Ще видим какво ще стане и дали ще може да издържи по-дълго от очакването кабинетът, защото българинът не е толкова ентусиазиран прозападно. Българинът се снишава, понякога е страхлив исторически образ. Това е единият проблем. Ако правителството вложи прекалено в западния разказ, който е несъмнено правдив и човешки, защото Украйна е жертва и следва да ѝ се помага, няма да е добре. Въпросът е на какъв език ще бъде разказан този разказ. Да не стане така, че го разказваме на полски език. Това е проблем, защото продължаваме да търсим харизматичните лидери. Хората няма как да се прехласнат по „Денков-Габриел“ от чисто погледнато политическа естетика. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Първан Симеонов, изпълнителен директор на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“.

„Някак управляващите изглеждат така, че са тръгнали на една самонадъхваща се битка с Радев. Аз не го разбирам защо. Радев продължава да е най-популярната фигура и той играе роля като в античната драма, защото говори с езика на обществените настроения. В този смисъл да тръгваш на фронтална атака срещу него, не е умно от политическа гледна точка. Може би пък това е едно форсиране на Радев да стъпи на терена политиката. Ако това стане, ако му се даде фронтална атака, той би бил алтернатива. В този смисъл управляващите може и да надценяват попътния вятър, на който се осланят“, каза още Симеонов.

„Президентът ще е ясна алтернатива на „Възраждане“. Ако Радев излезе на политическата сцена, това ще е проблем за Костадинов. Ако президентът излезе на политическия терен, едва ли това ще е скоро, но ако се забележат процеси преди и на местните избори, ако започне да прави мрежа по места, това означава, че той ще се готви за следващите етапи, когато няма да е президент. Радев биха го припознали много от негласуващите, защото той е по-умерен вариант на Костадинов. Радев е заплаха за Костадинов, защото ще му отнеме гласове. Така се отваря луфт на политическата сцена. Преди го вземаше този луфт Борисов с неговата балансьорска позиция, но сега ще видим“, добави социологът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини