Отидете към основна версия

5 648 25

Иво Инджов пред ФАКТИ: Новата тройна коалиция се готви да управлява дълго (ВИДЕО)

  • иво-
  • инджов-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • кабинет-
  • борисов-
  • димитър радев-
  • бнб-
  • главчев

Виждаме да текат процеси на нормализиране на старите корупционни практики, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Вижда се, че новата тройна коалиция се готви да управлява дълго. И то с този Висш съдебен съвет. Това е така, защото виждаме нещата да се отлагат за след конституционната реформа, а ние нямаме още ясен конституционен проект. В същото време управляващите разпределят постове и се готвят да започнат да усвояват ресурси. Има и други смущаващи неща. Например, реабилитирането на инхаус процедурите. Точно тези инхаус процедури бяха обект на остра критика, а изведнъж сега, когато ПП-ДБ вече са на власт, казват, че трябва да плащат по тях. Тоест, те плюят на собствените си обещания. Как хората тогава да вярват на политиците. Някак изглежда сега, че всичко това ще бъде заметено под килима. Виждаме да текат процеси на нормализиране на старите корупционни практики. Така че тези теми скоро ще бъдат или забравени, или ще бъдат потулени под натиска на партиите на статуквото. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Иво Инджов, доц. по журналистика и политически анализатор.

Относно разпределението на постове, след като Бойко Борисов каза, че държи само на Димитър Радев като шеф на БНБ, Инджов смята, че ПП-ДБ не си дават сметка какво правят.

„ГЕРБ-СДС предлагат Димитър Главчев за шеф на Сметната палата, а в същото време не се дава възможност на бившия шеф – Цветан Цветков, да се върне на поста, след като има решение на съда. Днес чуваме с половин уста управляващите да казват, че трябва да се възстанови правовия ред и подкрепят кандидатурата на Димитър Главчев. А Главчев е кандидатура на Бойко Борисов. ПП-ДБ какво правят… Също подкрепят и Димитър Радев за нов мандат като управител на БНЛ, въпреки че преди това искаха да издигнат свой собствен кандидат. А какво направи БНБ в последните години? Проспа КТБ, проспа, че има ситуацията около Банката за развитие и редица други проблемни в банковия сектор“, добави Инджов.

„Сега чуваме Борисов да твърди много усилено, че те имат само един вицепремиер, който е и външен министър, а така практически не участват в правителството. Това не е така. През Мария Габриел ГЕРБ има шеф на парламента, имат председатели на комисии, имат еврокомисар, ще имат шеф на Сметната палата, шеф на БНБ. ГЕРБ овладява институции, които са с доста по-дълъг мандат от този на кабинета. От тези институции зависят доста по-важни неща в държавата. Ако тези институции бъдат завладени, те могат да окажат много негативно влияние върху редица пазарни правила. ГЕРБ много добре са си направили сметката с тяхната отстъпчивост. Друг е въпросът дали ПП-ДБ осъзнават какво правят, защото май за тях е изключително важно просто да са във властта, въпреки че са партия на година и половина“, сподели още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.

Свързани новини