Отидете към основна версия

2 832 14

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Ядрената енергетика е бъдещето (ВИДЕО)

  • богомил манчев-
  • ядрена енергетика-
  • сащ-
  • дубай-
  • форум-
  • климат-
  • мощности-
  • енергетика

САЩ ще внесат доклад, който ще настоява човечество до 2050 година до утрои ядрените си мощности, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Ядрените аварии, на които станахме свидетели – в САЩ, в Чернобил, във Фукушима, накараха страните в света да приемат много тежки критерии за защита на ядрените централи, за въвеждането на много защитни мерки. Ако една централа струва 100 единици, то 30 единици е оборудването, а 70 единици се инвестират безопасност. Ядрената енергетика е бъдещето. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Богомил Манчев, председател на Български атомен форум.

„В момента много хора ще присъстват в Дубай на срещата за климата. Знае се, че САЩ ще внесат доклад, който ще настоява човечество до 2050 година до утрои ядрените си мощности“, обясни експертът.

„Българската делегация тази години ще бъде от 200 човека, ще има много хора от бизнеса, защото бизнесът иска да може да си планира нещата. А ядрените мощности дават точно това – предвидимост и сигурност. Видяхме какво стана с газа заради войната и как се вдигна цената на нидерландската борса. Световният елит е разбрал какво трябва да се направи, накъде отиват нещата след всичките проблеми, които се случват. Това е пътят – ядрената енергетика. Ядрената енергетика доставя сигурна, дългосрочна и чиста енергия. И към нея вече може да направим достройка от веита, от екзотични начини на добиване на енергия. Ако няма ядрена енергетика, не може да се управляват електросистемите. Трябва да мислим по-рационално. Трябва ни програма и стратегия. Когато имаме чернова, върху нея вече може да има много мнения. Към 2050-а ще трябва да изведем шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и трябва да знаем с какво сме го заместили. Трябват ни решения“, сподели още Богомил Манчев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.

Свързани новини