Отидете към основна версия

2 434 17

Боян Стефанов пред ФАКТИ: Въздушен „Шенген“ е някаква отстъпка на думи (ВИДЕО)

  • боян-
  • стефанов-
  • шенген-
  • въздух-
  • ес-
  • румъния-
  • правителство

Австрия ни казва приемете мигранти, за да ви пуснем в „Шенген“ по въздух, а това е абсурд, казва гостът

Снимка: Факти.бг

Австрия ни казва приемете мигранти, за да ви пуснем в „Шенген“ по въздух, а това е абсурд. Като цяло идеята на шенгенското пространство е да има свободно придвижване вътре и осигурени граници отвън на ЕС. Чест прави на румънската дипломация, че реагира негативно. И нашето правителство каза, че няма да приеме въздушен „Шенген“. Иначе всички знаем, че българската граница бива насилвана, а оттам и европейската, защото имаме невинаги коректно поведение от страна на Турция. Ясно е, че Турция води друга миграционна политика. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Боян Стефанов от Нов консервативен институт.

„Всички знаем, че каналджиите събират личните документи на хората, които минават през Турция, за да може българските или гръцките власти да бъдат максимално затруднение да установят откъде са дошли. Ако България даде бежански статут на тези хора, тя поема известни ангажимент към тях. Ако те се придвижват в рамките на ЕС и биват върнати към първата страна, те трябва да се върнат в България. Въздушен „Шенген“ е някаква отстъпка на думи, защото не е реална отстъпка“, сподели още Боян Стефанов.

„Не е въздушният транспорт този, който проблематизира нашето състояние, породено от невлизането ни в „Шенген“. Редица български правителства от много години твърдят, че по отношение на морски и въздушни граници България изпълнява условията. И сега ЕС ни казва как ще ни даде нещо, което ние сме постигнали де факто“, добави гостът.

„Опашките, които се трупат по границите с Румъния и Гърция, се отразяват много лошо на бързооборотните стоки. Загубите на нашите търговци са за стотици милиони на година. ЕС нали е организация, която държи на принципа на равенство, а с това ни показва, че българите и румънците не сме равни на другите страни в ЕС“, каза още Стефанов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.

Свързани новини