Отидете към основна версия

5 759 103

Петър Витанов пред ФАКТИ: САЩ открито лобират да ни приемат пълноправно в Шенген (ВИДЕО)

  • петър-
  • витанов-
  • евродепутат-
  • шенген-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • рюте

200 милиона лева губим на година от чакането на границата с Румъния, казва евродепутатът

Снимка: Факти.бг

Големият въпрос е, че ние нямаме решение само от Австрия за Шенген. В същото време имаме сериозен натиск от европейските институции България и Румъния да се приемат в Шенген. Нещо повече – САЩ също открито и явно лобират в полза на България да ни приемат пълноправно в Шенген и то по начина, по който го направиха за Хърватия преди година, когато ги пуснаха. Става все по-трудно на една или две държави да държат на своят позиция, защото тя става все повече непопулярна. В същото време виждаме консенсус в ЕС да ни приемат. Втората причина е намерението на Марк Рюте да бъде издигнат за генерален секретар на НАТО. През следваща година на него ще му трябва подкрепа от страните членки и той не иска да си създава проблеми с България. Нидерландия прие България, нямат възражения към Румъния и така големият въпрос остава Австрия. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ евродепутатът от БСП Петър Витанов.

„В Австрия догодина ще има избори „две в едно“ – за парламент и европейски парламент. Там първа политическа сила е местната националистическа партия и ако този въпрос бъде повдигнат и решен в полза на България, това ще налее гориво в средите на националистите. Ние не искаме да бъдем разменна монета във вътрешните политически скандали в Австрия“, каза още Витанов.

„Няма как да се съгласим с „въздушен“ Шенген. Не трябва да приемаме приемането ни по въздух в Шенген. Просто това правителство на България не би следвало да го приема. Българските изисквания трябва да са за пълноправно членство. Покана за Шенген по въздух имаше и към правителство на Борисов, но бе отклонено. Можем да си позволим „въздушен“ Шенген, ако имаме ясен времеви хоризонт за приемането и по суша. Проблемът не е за въздуха и водата, защото разходите на нашите компании се трупат от опашките по суша. 200 милиона лева губим на година от чакането на границата с Румъния“, добави още евродепутатът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.

Свързани новини