Отидете към основна версия

17 239 25

Какво се крие зад имотната сделка на Лорер и Василев? Димитър Стоянов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • димитър-
  • стоянов-
  • лорер-
  • василев-
  • имот-
  • сделка-
  • чаталджа-
  • алексей-
  • петров

Със сигурност някой някога ще осребри този архив на Алексей Петров, казва журналистът

Снимка: Факти.бг

Сагата с имотите на Даниел Лорер и Асен Василев е проблематична по много причини. Първото потенциално нещо, ако нашите опасения се потвърдят, е, че има нарушения на закона, защото говорим за спекулативни сделки, сключени в условия на конфликтни интереси. Ако ние сме нормална европейска държава, каквато очевидно не сме, подобни действия биха били предпоставка за края на една политическа кариера. Офшорна компания, в която собственик е бил Асен Василев, придобива една сграда на улица „Чаталджа“, която е в недовършен вид. Това е видно от снимките, които самият Асен Василев публикува. Самият Асен Василев излиза от тази фирма няколко пъти, когато заема пост в държавната администрация. Това ни въвеждане хипотезата, че текущият собственик е сламен. Ние просто разсъждаваме върху тази хипотеза, защото сградата е придобита с кредит, а после има втори кредит, с който се погасява първият. Преди втория кредит Василев не е съдружник, а банката, която кредитира втория кредит, има една гаранция по-малко. Това е много нетипично в България. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Димитър Стоянов от Bird.bg.

„След това Лорер придобива около 1/5 от имота, което е около 200 квадрата, защото цялата сграда е около 1000 квадрата. Лорер придобива около 200 квадрата за малко над 300 000 лева. Година по-късно, след като е направен ремонт на имота, Лорер го продава за близо 2 млн. лева. Този марж на печалба на Лорер е необясним в тази ситуация. Това посочват и много експерти, занимаващи се с имоти. Но така изниква въпросът дали първата сделка е била симулативна, защото се продава нещо на много ниска цена, или се източва една фирма, която вече е задлъжняла и в момента не може да покрие своите задължения. И сега, година по-късно, фирмата, която е напусната от Асен Василев, продава активите в сградата. Сделката е със собственика на фирмата „Интелигентни трафик системи“, която доскоро беше монополист в търговията с винетки, на Станислава Арнаудова“, добави Стоянов.

Относно убийството на Алексей Петров, Стоянов каза, че бившата барета със сигурност е имал много голям архив. „Със сигурност някой някога ще осребри този архив на Алексей Петров. Аз много бих искал да стигна до този архив. Бих дал гласност на неща, които са свързани с корупция, а не с лични данни на хора, защото това не ми е в стила на работа“, каза още журналистът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.

Свързани новини