Last news in Fakti

23 Януари, 2024 14:46 17 013 25

Какво се крие зад имотната сделка на Лорер и Василев? Димитър Стоянов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • димитър-
  • стоянов-
  • лорер-
  • василев-
  • имот-
  • сделка-
  • чаталджа-
  • алексей-
  • петров

Със сигурност някой някога ще осребри този архив на Алексей Петров, казва журналистът

Какво се крие зад имотната сделка на Лорер и Василев? Димитър Стоянов пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Сагата с имотите на Даниел Лорер и Асен Василев е проблематична по много причини. Първото потенциално нещо, ако нашите опасения се потвърдят, е, че има нарушения на закона, защото говорим за спекулативни сделки, сключени в условия на конфликтни интереси. Ако ние сме нормална европейска държава, каквато очевидно не сме, подобни действия биха били предпоставка за края на една политическа кариера. Офшорна компания, в която собственик е бил Асен Василев, придобива една сграда на улица „Чаталджа“, която е в недовършен вид. Това е видно от снимките, които самият Асен Василев публикува. Самият Асен Василев излиза от тази фирма няколко пъти, когато заема пост в държавната администрация. Това ни въвеждане хипотезата, че текущият собственик е сламен. Ние просто разсъждаваме върху тази хипотеза, защото сградата е придобита с кредит, а после има втори кредит, с който се погасява първият. Преди втория кредит Василев не е съдружник, а банката, която кредитира втория кредит, има една гаранция по-малко. Това е много нетипично в България. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Димитър Стоянов от Bird.bg.

„След това Лорер придобива около 1/5 от имота, което е около 200 квадрата, защото цялата сграда е около 1000 квадрата. Лорер придобива около 200 квадрата за малко над 300 000 лева. Година по-късно, след като е направен ремонт на имота, Лорер го продава за близо 2 млн. лева. Този марж на печалба на Лорер е необясним в тази ситуация. Това посочват и много експерти, занимаващи се с имоти. Но така изниква въпросът дали първата сделка е била симулативна, защото се продава нещо на много ниска цена, или се източва една фирма, която вече е задлъжняла и в момента не може да покрие своите задължения. И сега, година по-късно, фирмата, която е напусната от Асен Василев, продава активите в сградата. Сделката е със собственика на фирмата „Интелигентни трафик системи“, която доскоро беше монополист в търговията с винетки, на Станислава Арнаудова“, добави Стоянов.

Относно убийството на Алексей Петров, Стоянов каза, че бившата барета със сигурност е имал много голям архив. „Със сигурност някой някога ще осребри този архив на Алексей Петров. Аз много бих искал да стигна до този архив. Бих дал гласност на неща, които са свързани с корупция, а не с лични данни на хора, защото това не ми е в стила на работа“, каза още журналистът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    45 1 Отговор
    Крие се ... Крадът като за последно.Пфу...

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Малеее....

    39 0 Отговор
    ....размириса се чак при боговете на Олимп, пфу....не се търпи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 замислен

    20 0 Отговор
    Сега този от "птичките" ще установи КОЙ е истинската мутра. Кога плюеше срещу Боко и Физкултурника всичко беше ОК, ама сега дали тези новите ще се разправят с него или мантрата "Боко забавя но не забравя"?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    8 24 Отговор
    Този се прави на много морален, но си е мисирка
  • 8 Опааа

    35 1 Отговор
    ППееееее ааааастите пак гласувайте за тях! Мошеници!
  • 9 псевдо журн

    6 24 Отговор
    За пазарна икономика чувал ли си "господинчо", защо не извадиш всички сделки за имоти, когато преди 2години м2 беше на 1/2 , че дори 1/4 от сегашните нива на цените.

    Коментиран от #14, #24

  • 10 СИРЕЧ

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Новичок":

    НАИ ОБИКНОВЕНА МУШЕНГИЯ
  • 11 Анонимен

    3 6 Отговор
    Кой, кой е този който, който увеличи и с колко пенсиите, пита юсуф аго
  • 12 Тома

    20 6 Отговор
    Тези измамници от пп влязоха във властта да крадат и сега всичко излиза на яве
  • 13 един

    12 14 Отговор
    И да има някакви нарушение или престъпление,с колко а ощетили държавата Василев или Лорер,равнозначно ли е това престъпление/ако има такова/,на откраднатите 60млн./от всеки лот на магистрала Хемус/,къде са тия пари,кои са извършителите,няма нищо още разкрито,няма да има!Равнозначно ли е на грабежа за милиарди КТБ,на Турски Поток,на още един грабеж ТеЦ Варна,на още един реакторите на Белене за 1,3млрд.,и на още един грабеж сделката с Боташ и т.н.и т.н.!Да тегли чертата Димитър Стоянов и да каже равни ли сметката от 5млн.лв. с другите грабежи!Ама и това било корупция/или крадене/,еми то и една кокошка да откраднеш си е кражба,но кокошката с милиарди ли ще я сравнява!В България за една кокошка да влезеш в пандиза е много по-вероятно отколкото да бъдеш осъден за сключен договор за няколко милиарда/които народа ще плаща/!Последствията от едно престъпление трябва да съотвестват на тежината на престъплението,а не да вият от сутрин до вечер,"ауу голямо престъпление са извършили Василев и Лорер"!Не беше ли същият случай с Нексо и Джемкорп,наклеветиха хората и толкова!А какво да кажем когато държавата/прокуратурата/ е осъдена за милиони левове,които пак народа плаща!За това Димитър Стоянов защо мълчи,или държавния чиновник с бездействието си и некомпетентността си не върши престъпление!

    Коментиран от #17

  • 14 Пенчо

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "псевдо журн":

    Сделката смърди отсекъде (като на ЦЦ дето му изкупиха/замениха панелки на баснословни цени).
    Може всички данъци да са платени, ама такива хора немат место в политиката, сори.
  • 15 9689

    14 2 Отговор
    То е напълно ясно-крадене безкрай.
  • 16 Кокорев

    16 3 Отговор
    Журналистът е напълно прав. Кокорчо е зъл, отмъститетелен ,лош и лаком човек, който може да иска да навреди на Стоянов. Този сайт за разследваща журналистика е най-добър у нас. Кокорчо-ако е на Запад- отдавна трябваше да си подаде оставката, а оттам и на цялото правителство начело с руския академик по сапуните Денков.
  • 17 Крадлев

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Аргументите ви издишат. Вие започнахте да изчислявате кой повече е крал. А критерият трябва да е: краде ли се, или не.

    Коментиран от #21

  • 18 ПеПонов

    9 3 Отговор
    Освен, че ПеПетата крадат, но изапочнаха един-друг да се тепат. Двама били депутати, направили дете, после се скарали, тя пък тръгнала с друг измамник, който после убили с майка и. И това са управляващи. Боклуци недни!
  • 19 Ичо Секретарски

    9 4 Отговор
    Крайно корумпирано и вредно управление! Начело с Кокорчо, Кирето с парапета и Ичо Талибана и секретарката му от Кубрат-оная с руската въъншност!
  • 20 башибозук

    8 4 Отговор
    Тия са най-големите мошеници в българската история- Кокора, Киро , руския боклук Хр. Иванов, секретарката му от Кубрат, Цона Общата, Гнома, онзи от Крушари, Толбухинско.
  • 21 един

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Крадлев":

    В България са малцина които са чисти като момина сълза и същевременно имат дарба да изпълняват обществени функции,малко са хората които се хващат с политика,знаейки че могат да бъдат очернени и оплюти след това!Посочи ми един за който нямаш и грам съмнение че е чист и неопетнен,и който става за финансов министър примерно!Влади Горанов ли чувам,или Кирил Ананиев,или Петър Чобанов,или оня от ИТН дето направил някаква мушингия в банката която управлявал!
  • 22 Бай Хуан

    4 2 Отговор
    Тоз и той се слага за разследващ журналист. Не казвам , че не е прав да речем в случая.
    Ама го гледах в едно пррдаване дали не беше в 7/8 и го питат за някакво разследване как аджеба установи.
    Ми вика то в гугъл там има данни ... И следва въпрос , добре де ама не ходихте ли на място да проверите така ли е или не ?! Ами не, то гугъл ...! Ти таковам и на раследването !
  • 23 Ха ха

    0 0 Отговор
    Този не разбира истината ,а тя е,че в сговор между американеца и Василев фирмата е обявена в несъстоятелност.След американеца,който се прави на измамен сигурно има няколко крупни инвеститора,които са наистина измамени и ще пият една студена вода.
  • 24 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "псевдо журн":

    чували сме..колко късмет имат ПП и ДБ...птичката кацнала на рамото и все на тях падат такива сладки сделки...на братчеди...по майчина линия...
  • 25 мале майко мила

    1 0 Отговор
    КАКВО СЕ КРИЕ ДА ГИ ПИТА ПРОКУРОРА ОТ КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ? ОТ МИНИСТЕРСКИ ЗАПЛАТИ СИГУРНО?ЕВРЕЙНА И КОКОРЧО С КИРО КАНАДЕЦА ЗА ВРАЦА И ДА СИ ИГРАТ НА КАРТИ 3,5,8 ПОЖИЗНЕНО ТАМ...