Отидете към основна версия

1 210 13

Проф. Георги Каприев пред ФАКТИ: Хванати са две брутални злоупотреби в театрите (ВИДЕО)

  • георги-
  • каприев-
  • култура-
  • театри-
  • пари-
  • злоупотреби

Както се казва – за българина кражбата е национална добродетел, споделя гостът

Снимка: Факти.бг

Хванати са две брутални злоупотреби в театрите, а от това тръгва един разговор, който не отнема някакво пространство от политическия дебат. Защо? Поради просто причина, че няма политически дебат. В медийното пространство върви какво ли не освен разговор за българската политика и държава. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ философът проф. Георги Каприев.
„Дали с този скандал, или без него, едва ли щяхме да стигнем до 1% за култура. Просто системата на българската култура - говорим за държавната и общинска, а не за частните структури, където няма как да вървят корупционни процеси, е проблемна. Това е старо заболяване, което сега се пръсна. Така се видя цялата мръсотия, която е в него. Или поне някаква част от тази мръсотия, защото може би цялата система е порочна. И така стигаме до системата на финансиране на тези институции“, добави гостът.

„Аз съм противник на идеята да се търси и да се вменява вина винаги на министъра и заместник-министрите… Най-малко те, докато научат кой зад коя врата работи, и вече не са министри. За сметка на това в министерството има хора, които работят там от 20-30 и повече години. Те знаят много добре кое как става, кое как може да се прикрие. Министърът има на бюрото си стотици документи на дневна база. Когато му дадат една изрядна счетоводна справка, какво да направи – подписа. В структурата на министерството е проблемът - това казвам. Това, което сега се говори за културата, сигурно може да говори и за образованието. Както се казва – за българина кражбата е национална добродетел. Тя е култивирана от столетия. Ясно е, че държавата е мащеха, че е враг, че е експлоататор и трябва да бъде лъгана, мамена и украдене. Ясно е, че това, което виждаме, е неприятен случай. Но ако погледнем за какви кражби сме говорили през последните години, то на техния фон това са дребни пари. Но е тревожно, това е истината“, каза още проф. Каприев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини