Отидете към основна версия

789 12

Адела Качаунова пред ФАКТИ: Този състав на ВСС не трябва да избира новия главен прокурор (ВИДЕО)

  • адела-
  • качаунова-
  • сарафов-
  • гешев-
  • главен прокурор-
  • избор-
  • всс

Ако Сарафов бъде утвърден през януари, той ще заема длъжността близо 9 години, казва юристът

Снимка: Факти.бг

В момента този състав на ВСС не трябва да избира новия главен прокурор, защото той трябва да бъде избран по легитимен начин, който да вдъхва доверие на обществото. Това няма как да стане с този състав на ВСС, който е надскочил мандата си вече с две години и който има непопълнен състав. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет.

„Освен това с действията си до момента този състав на ВСС е дал не един повод за съмнение в причините, поради които взима дадени решения. Тези съмнения в неговите решения най-вече се обосновават с известна зависимост от конкретни политически субекти. Докато съществуват подобни съмнения - не само в обществото, а и в гилдията на магистратите, не може да се пристъпва към този избор. Мандатът на ВСС е изтекъл и този съвет не бива да прави никакви подобни действия, които да определят бъдещето ни за един много дълъг период от време. Трябва час по-скоро да бъде избран нов състав на ВСС“, добави тя.

„Да обърнем внимание и на друго. Към момента Борислав Сарафов вече година и четири месеца е във функцията на временно изпълняващ длъжността. Ако бъде избран януари догодина, каквито са всички заявки, ако този състав на ВСС го избере, това ще означава, че той ще заема поста близо девет години. Конституционният съд не се произнесе по намаляване на мандата на главния прокурор и той остана 7 години, а не беше намален на 5. Да имаме един и същ главен прокурор толкова дълъг период от време… Това силно проблематизира независимостта на разследванията. И сега имаме един кандидат. И при избора на Гешев беше така – един кандидат. Изборът на Гешев беше забавен, а също и мандатът му беше забавен. Неслучайно той стана първият предсрочно свален главен прокурор“, каза още адвокат Качаунова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини