Отидете към основна версия

983 8

Доц. Христо Христев пред ФАКТИ: ВСС искат да избират нов главен прокурор, а не избират нов състав на съвета…(ВИДЕО)

  • христо-
  • христев-
  • преподавател-
  • право-
  • всс-
  • избор-
  • главен прокурор-
  • председател

Поставя се и въпросът - ако този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат, се произнесе по избор, дали не е нарушен балансът в състава между различните квоти, пита юристът

Снимка: Факти.бг

Като се изказват членове на Висшия съдебен съвет, че те трябва да изпълнят конституционните си задължения, избирайки нов главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС), защо подминават конституционните си задължения да направят така, че ВСС да не е с изтекъл мандат, а да има нови хора в съвета. И двете са им конституционни задължения… Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Христо Христев, преподавател по право.

„Иначе, ако погледнем промените в Конституцията и измененията, които бяха направени, Конституционният съд не отмени промените в преходните разпоредби - не бяха обявени за противоконституционни, така че според тях този ВСС може да избере нов главен прокурор и нов председател на ВАС. Действието на тази разпоредба не може да бъде заобиколено“, добави гостът.

„На следващо място има и аргументи, свързани с това, че към настоящия момент ВСС не в своя пълен състав. Поставя се и въпросът - ако този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат, се произнесе по избор, дали не е нарушен балансът в състава между различните квоти. Тогава замисълът да има определено съотношение на силите във ВСС – квота на президента, квота на Народното събрание и избрани от ВСС, защо е…Освен всичко друго в юридически план може да се постави и друг въпрос. Ще се върна на началото и приетата от ВСС декларация, че тяхно задължение е да изберат нов главен прокурор и нов председател на ВАС. Защо ВСС небрежно премълчава, че те имат и конституционно задължение, след като им е изтеклъл мандатът, да предприемат необходимите действия, за да бъде формиран нов състав на ВСС. По този въпрос никой не говори. Очевидно има някакви други причини…“, каза още юристът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини