Отидете към основна версия

9 667 20

ПВО-ракета е свалила самолета на „Малайзия еърлайнс“ над Донецк - Обновена

  • боинг 777-
  • донецк-
  • малайзия еърлайнс

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че малайзийският самолет е бил свален и обеща помощ на Киев в разследването

Снимки: АП/БТА

Ракета, изстреляна от проруските сепаратисти, е свалила боинга на авиокомпания „Малайзия еърлайнс“. Това е основната версия, по която работят следователите, съобщава в. „Гардиън“. Телевизията на проруските сепаратисти обвини украинската армия за свалянето на самолета и разпространи нарочно видео. Виж в края ( Видеото съдържа кървави сцени хора със сърдечни проблеми и слаби нерви, както и бременни да не гледат).

Вече е известно, че в района на трагедията е имало

украински военно-транспортен самолет, уточнява АП. От месеци проруските сепаратисти, благодарение на предоставеното им от Москва ПВО въоръжение, успешно свалят военни хеликоптери, самолети и изтребители на украинската армия, отбелязват експерти, цитирани от в. „Телеграф“. Намерени са и двете черни кутии на самолета. Украйна затвори въздушното си пространство.

Борсите в Москва се оцениха в червено. Причината е сваленият над Донецк боинг. Търгуващата с рубли борса MICEX отбеляза спад от 1.9% веднага след отварянето си, докато търгуващата в долари борса RTS отбеляза спад от 2.4%.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че малайзийският самолет е бил свален и обеща помощ на Киев в разследването. Американският президент Барак Обама е разговарял с холандския премиер Марк Рюте и е заявил, че Вашингтон е за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата с малайзийския самолет, съобщиха от Белия дом.

От Пентагона заявиха, че американски части, които се намират в региона,

имат неоспорими доказателства, че става въпрос за изстрелване на ракета,

предаде АП.

Самолет Боинг 777 на „Малайзия еърлайнс“ се разби в Източна Украйна, в района на Донецк, на около 60 км от руско-украинската граница, съобщава ИТАР-ТАСС.

Полевият командир на проруските сепаратисти и „военен министър“ на т.нар. Донецка народна република Игор Стрелков (Гиркин) се хвали в профила си във "Вконтакте", че са свалили украински Ан-26.

„Вече предупредихме - не летете в "нашето небе"“, пише Стрелков, като помества и два видеозаписа от падането на самолета.

По-късно се оказа, че записите показват всъщност падането на малайзиийския "Боинг" и са направени от близкия град Снежное.

След като разбира, че сепаратистите са свалили граждански самолет Гиркин изтрива постинга, но скриншотовете остават в световната мрежа.

Самолетът е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство около 17:20 ч. московско време.

На борда е имало 280 пътници и 15 души екипаж, всички са загинали. От тях 154 са били холандци, 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия, 11 индонезиици, както и французи, белгийци, британци, германци, филипинци. Все още не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Сред пътниците е имало 80 деца.

До останките и в радиус до 15 км вече са открити десетки тела,

съобщи „Ройтерс“.

Много от пътниците са пътували за XX международна конференция за ХИВ в Мелбърн.

От своя страна сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че са готови да обявят тридневно примирие, за са улеснят разследването на самолетната катастрофа на малайзийския самолет. Те посочиха, че са готови да осигурят коридор до мястото на сваления самолет.

Руското министерство на отбраната изрази съмнение в изявленията на Киев, че проруските сепаратисти стоят зад свалянето на пътнически самолет.

От своя страна руският президент Владимир Путин каза, че властите в Киев и тяхната неотстъпчивост да започнат преговори са отговорни за катастрофата.

„Тази трагедия за пореден път потвърждава необходимостта от бързо намиране на мирно решение на острата криза в Украйна и изисква подробно и обективно разследване на всички обстоятелства около катастрофата“, заявява Путин.

Той изказа искрени съболезнования на холандския премиер Марк Рюте във връзка с катастрофата на самолета на малайзийските авиолинии на територията на Украйна, при която загинаха 298 души, голяма част от тях холандци.

Изявлението на Владимир Путин бе публикувано на официалния сайт на Кремъл.

Малайзийският премиер Наджиб Разак призова съдът бързо да накаже виновниците за катастрофата на малайзийския самолет, ако се докаже, че той е бил свален.

Евроконтрол затваря въздушното пространство на Украйна

С нареждане на Евроконтрол (Eurocontrol) е закрито въздушното пространство над Украйна за граждански

Изявление на държавния секретар на Джон Кери за сваления боинг над Донецк

Ние сме ужасени от катастрофата с полет MH17 на малайзийските авиолинии. Няма достатъчно подходящи думи, с които да изразим нашите съболезнования към семействата на близо 300-те жертви.

Поднасяме своето съчувствие и подкрепа на правителствата на Малайзия и Холандия в този труден момент, както и на всички правителства, които е възможно да са имали граждани на борда.

Проверяваме дали е имало и някакви американски граждани на този полет.

Правителството на Съединените щати остава готово да помогне на едно надеждно международно разследване по всякакъв възможен начин и ще продължим да сме в контакт с всички свързани с инцидента партньори в стремежа си да установим фактите около това, което се случи днес.

самолети, съобщи ИТАР-ТАСС, която цитира директора на общоевропейската организация на диспечерите Титгат Люк.

В момента почти всички чужди авиокомпании избягват въздушните коридори в източната част на страната.

Путин и Обама са разговаряли по телефона

"Руският президент информира президента на САЩ за доклад на авиодиспечерите, който пристигна малко преди телефонния им разговор и според който малайзийски самолет се е разбил в Украйна", съобщи руското президентство в комюнике.

Украинската служба за сигурност (СБУ) разпространи прихванат запис от разговори на проруските сепаратисти.

От тях става ясно, че е свален самолет, който е паднал в района, където бяха намерени останките на Малайзийския боинг. (Чуйте във видеото)

Командирът пита къде са летците, но отсреща му отговарят, че са свалили граждански самолет.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: