Last news in Fakti

19 Юли, 2014 11:07 9 099 13

Проруските сепаратисти не пуснаха експерти до мястото на трагедията - Обновена 02.08

  • боинг 777-
  • донецк-
  • малайзия-
  • украйна

Това става въпреки уверенията на проруските бойци и техните командири, че специалистите ще имат достъп до мястото на трагедията

Проруските сепаратисти не пуснаха експерти до мястото на трагедията - Обновена 02.08 - 1
Снимки: АП/БТА

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че проруските сепаратисти са им попречили да посетят място на трагедията с разбилия се боинг 777 на „Малайзия еърлайнс”, отбеляза Би Би Си.

25-те души от ОССЕ „не са имали нужната свобода на движени

е” в района в Източна Украйна, защото сепаратистите са стреляли във въздуха, показвайки че няма да ги пуснат да преминат, съобщи Ройтерс.

Това става въпреки уверенията на проруските бойци и техните командири, че специалистите ще имат достъп до мястото на трагедията.

„Ние нямаме информация за черните кутии. Нито една от тях не е предадена на украинската страна". Това обяви говорителят на Съвета за сигурност на Украйна Андрий Лисено. Той коментира пред журналисти казуса със сваления над Източна  Украйна боинг 777 на Малайзия еърлайнс.  

Той обвини проруските бунтовници, че „се опитват да унищожат, с подкрепата на Русия, доказателствата за международно престъпление” след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела от мястото на катастрофата на малайзийския самолет, предаде Ройтерс.

Бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.

По-рано днес беше разпространена информация на украинските власти, че проруските сепаратисти са се съгласили да бъде създадена 20-километрова "зона за сигурност" около мястото, където бе свален самолетът, за да може да се установи самоличността на телата и те да бъдат предадени на роднините им. Оказа се, обаче, че такова съгласие не е постигнато.

Украинският президент Петро Порошенко в разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун е поискал от международната организация да признае самопровъзгласилите се  Донецка и Луганска народни републики за терористични организации.

Генералният секретар на ООН се е съгласил, че Киев има пълното право да защитава териториалната си цялост. Порошенко обаче е посочил, че при ескалация на конфликта от проруските бунтовници, то Украйна ще изтегли от мироопазващите мисии на ООН своите хеликоптери.

Украинското правителство обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна, че се опитват да унищожат доказателствата около свалянето на малайзийския самолет.

Киев твърди, че бунтовниците са отнесли 38 тела в моргата в Донецк, както и че Русия им помага да укрият доказателства около свалянето на самолета. Според информацията на украинското правителство тези, които са извършили това, са говорели със силно изразен руски акцент и са заявили, че сами ще извършат аутопсията.

Андрий Лисенко потвърди позицията на Киев, че прекратяване на огъня може да бъде договорено, ако бунтовниците сложат оръжие, предадат контрола над границата и позволят на международни наблюдатели да оценят обстановката.

Германски експерти ще вземат участие в международните усилия за откриване и идентифициране на телата след катастрофата на малайзийски пътнически самолет в източната част на Украйна. 

Федерално ведомство по правосъдие на Германия изпрати двама експерти, които заедно с други държави, включително Холандия, ще започнат работа на мястото на катастрофата.

Експертите, в тясно сътрудничество с местните власти, предприемат мерки за идентификация на телата на жертвите, така че роднините им да получат точна информация, се посочва в изявление, разпространено от Федералното ведомство.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви пред медиите, че според разузнавателни данни, пълният с деца и учени в областта на СПИН авиолайнер е бил унищожен от зенитна ракета, изстреляна от контролираните от сепаратистите територии.

Както европейските институции, така и НАТО поиска прозрачно международно следствие и изправянето на виновниците пред съда. Генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен призова всичко това да се случи незабавно.

Много са неяснотите за обстоятелствата около катастрофата, но нестабилността в региона, причинена от подкрепяните от Русия отцепници, създава все по-опасна обстановка, заявява Андерс Фог Расмусен.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц разпространи изявление, в което настоя Европа да осигури експерти за разследването на катастрофата.

Полет MH17 на Малайзия еърлайнс беше свален в четвъртък след обяд при полет над размирните проруски региони в Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда, сред които и 80 деца. Боинг 777 летеше по маршрут от Амстердам до Куала Лампур. На борда му имаше и 100-на известни специалисти по въпросите на борбата срещу СПИН.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    4 14 Отговор
    няма как да скрият истината ,но ще опитват до последно.за съжаление няма кой да върне убитите ,а и путиновистите не изпитват ни най-малка вина за стореното.
  • 2 Вежливые люди

    12 3 Отговор
    Международная комиссия исследовав причин крушения Боинга пришла к двум выводам:
    1. Лайнер был сбит украинскими военными,
    2. Путин несет полную личною ответственность за случившеися.
    Чтобы логически увязать пункты 1. и 2. комиссия обратится за помощью к Джен Псаки.
    Слава Незалежному Рейху! Укропитеков Сало!
  • 3 SSSR

    3 16 Отговор
    Империя на злото е Русия . Господ ще ги накаже ,Да горят в АДА.

    Коментиран от #4

  • 4 Dimitar Mitev

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "SSSR":

    Те вече достатъчно са се наказали - живот в кочина, от която няма да излязат никога, но пък (уж) харесват

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Dimitar Mitev":

    Ти да не живееш в "Сараите на Доган", че си толкова открехнат...
  • 6 РОРО

    10 0 Отговор
    Само да ви припомня, че вашите идоли американците, тестваха ново лазерно оръжие за сваляне на самолети и мореплавателни съдове. Правете си сметката дали Русия има някакъв положителен ефект, от това. Замислете се, че американците са толкова нагъл народ, че за своето благо, биха свалили дори и пътнически самолет. Все пак бутнаха 2 небостъргача с хора, какво ги спира да съборят и един самолет???
  • 7 Denis Metodiev

    8 0 Отговор
    Аз пък от 2-3 дена се чудя кой "акълия" зададе курса от там като знаят че и пилетата свалят в въздуха. Доста нагласена работа ми се вижда.
    Имаше тема каде е летял самолета през последните дни преди инцидента, но в деня на инцидента изглежда че някои нарочно го е пратил в кошера на осите.
  • 8 Ivo Ivanov

    1 2 Отговор
    Abe tiq kak ne davat da otidat i da im prusnat glavite,horata sa zaginali tiq nqma da davat.
  • 9 ХаХаХа

    1 6 Отговор
    Сепаратисти ли?! Терористи!
  • 10 режеп

    3 0 Отговор
    Какви сепаратисти БЕ....????
  • 11 Nikolay Petrov

    6 0 Отговор
    Итересно защо наричате сепаратисти местното население което не е съгласно с поставеното от Американците правителство или хунтата която обстрелва мирните си граждани? Но на страната на тези така наречените от тъпите български журналисти "сепаратисти " има също така и украйнци! А и вече всички знаят че самолета е свален от Украйнската ПВО но сега се мъчат да обвинят " сепаратистите" Сепаратисти ли БЯХА БЪЛГАРИТЕ ИЗКЛАНИ В БАТАК ПЕРУЩИЦА БРАЦИГОВО ПО ВРЕМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ???? А ГОСПОДА ДРАСКАЧИ И ЛИЗАЧИ НА ЕВРОГЕИСКИ ЗАДНИЦИ
  • 12 Nikolay Petrov

    7 0 Отговор
    А да добавя и още ! Ако не беше Русия сега господа еврогейци щяхте да ходите с чалми и шалвари с ибрици в ръка и да правите селям на на имамите а заптиетата щяха всеки ден да обиждат майките и сетсрите ви в задният двор! Картинката щеше да е същата като в КЮРДИСТАН само тука щеше да бъде БУЛГАРИСТАН. ЕВРПО ЛИ НИ ОСВОБОДИ ОТ РЕЗАИТЕ ИЛИ РУСИЯ ? А ААА НЕГРАМОТНИ ЮРОДЕ НАРИЧАЙ СЕ ОЩЕ ЕВРОПЕЕЦ
  • 13 по темата

    2 0 Отговор
    Българската "журналистическа" пасмина трябва да бъде поставена на мястото, като за лъжливата си информация бъде поканена да поживее по затворите, само тогава ще започнат да отразяват истината, а не хамериканската пропаганда, която има една цел - лъжливо представяне на всичко, което да доведе до постигане на интересите й, които също така включват убийства, геноцид сваляне на самолети( като този над Украйна), масови убийства, които извършват, но обвиняват други за тях; абе направо да си кажем, че такова уродливо създание и империя на злото като США не е съществувала от край века.
Новини по държави: