Отидете към основна версия

28 Август, 2014 11:26, обновена 28 Август, 2014 11:26 5 570 31

Киев: Руското нашествие започна (Видео)

  • украйна-
  • войници-
  • сепаратисти-
  • донецк

Германският канцлер Ангела Меркел е поискала обяснение от руския президент Владимир Путин за съобщенията, че руски войници са навлезли в Украйна

Снимки: АП/БТА

Русия е започнала пълномащабно военно нахлуване на територията на Украйна. То се осъществява в няколко направления, за да се разпокъсат силите на украинската армия, която в момента провежда успешна операция срещу проруските сепаратисти в Донбас, предаде РБК.

Това обяви в интервю за телевизия ЕспресоTV съветникът на вътрешния министър Зорян Шкиряк. .

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че Русия не желае да говори истината дори когато нейните войници се намират на близо 50-тина км. навътре в Украйна. Тя посочи, че американската президентска администрация заедно с НАТО се опитва да разбере защо Москва така се намества в съседна Украйна.

Псаки посочи, че Държавният департамент не разполагал с информация, че Кремъл се опитва да създаде сухоземен коридор до Крим.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала обяснение от руския президент Владимир Путин за съобщенията, че руски войници са навлезли в югоизточните части на Украйна, съобщава Би Би Си.

Официален Киев заяви, че руските сили се намират в непосредствена близост до границата и оттам подпомагат атаките на бунтовниците. Проруските сепаратисти вече са отворили нов фронт близо до пристанище Мариупол.

Би Би Си отбелязва, че бунтовниците се опитват да организират нова офанзива, за да отклонят украинските сили от техният опит да обкръжат тотално крепостите Донецк и Луганск.

В редиците на проруските сепаратисти се бият около 4000 доброволци от Русия.

Лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин заяви на нарочно свикана пресконференция, че офанзивата не е подпомагана от Москва. Киев с обвиненията за намеса на Русия иска да оправдае своята неспособност да води кампания срещу Донецк. Те от месеци търпят поражение след поражение, обяви Денис Пушилин.

Не е тайна, че сред доброволци от Русия преобладават бивши военни, обяви на пресконференция премиерът на непризнатата Донецка република Александър Захарченко. В интервю за руска телевизия той отбелязва, че някои от споменатите военни специално си взели отпуска. Той признава също, че без помощта на руските граждани ще им е трудно да устоят на украинската армия.

Представители от щаба на антитерористичната операция заявиха пред АП, че през последното денонощие Русия е продължила с прехвърлянето на военна техника в Ростовска област.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: