Last news in Fakti

27 Август, 2014 09:33 1 488 3

Оптимизъм без резултат на срещата Порошенко-Путин

  • путин-
  • украйна-
  • порошенко-
  • донбас-
  • сепаратисти

Продължилите четири часа разговори завършиха единствено с принципно съгласие, че кръвопролитието в Източна Украйна трябва да спре

Оптимизъм без резултат на срещата Порошенко-Путин - 1
Снимка: АП/БТА

Много оптимизъм преди срещата, но без конкретен резултат завършиха продължилите над 4 часа разговори в Минкс между президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин, предаде АП.

Двамата държавни глави се видяха в столицата на Беларус и международните анализатори очакваха да се забележат първите сигнали за изход от кървавия конфликт в Източна Украйна.

Петро Порошенко е поискал от Владимир Путин да спре да въоръжава сепаратистите, а последният е посочил, че изход от кризата трябва да се търси на масата на преговорите и Москва нямала лостове за намеса в съседната страна.

Руският външен министър Сергей Лавров отговори с „разбира се“ на журналистически въпрос дали разговорите в Минск са били успешни. От своя страна първият дипломат на Киев Павло Климкин призна, че разговорите между двамата държавни глави са били трудни, но интересни. Климкин не пропусна да посочи, че Украйна държи на прилагането на мирния план на Петро Порошенко.

Освен кризата в Източна Украйна Путин е информирал своя колега, че Москва ще отмени търговските и митническите преференции за вноса от Украйна, за да защити руския пазар. В отговор Петро Порошенко изказал твърдата воля на родината му да продължи с прилагането на Споразумението за асоцииране с ЕС и бъдещата интеграция в европейските структури, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Русия вече са преговаряли тайно за кризата в Източна Украйна. Разговорите са се провели през юни и домакин е била Финландия, съобщи АП. Агенцията се позовава на финландското външно министерство, което отказа да разкрие повече подробности.

Анализатори обаче припомнят, че преди седмици президентът на страната президент Саули Ниинистьо се срещна с руския си колега Владимир Путин и посети Киев за разговори с Петро Порошенко.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е домакин на срещата на върха в Минск, дипломатично коментира, че всички присъствали лидери са се съгласили, че е необходима деескалация на конфликта в Украйна.

Той съобщи, че Минск ще стане мястото на редовни срещи на контактната група за Украйна. Това е било решено по предложение на Порошенко, каза Лукашенко.

По-рано днес медиите обърнаха внимание на ръкостискането между Путин и Порошенко, които не са се срещали от юни, когато се видяха на честването на 70-та годишнина на Съюзническия десант в Нормандия по време на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дикии ватник

    5 1 Отговор
    Чем быстрее ублюдочное квази-государство под названием "украина" исчезнет с карты мира, тем лучше! Для всех!
  • 2 Змей Горянин

    2 1 Отговор
    А знаете ли какви са изискванията на Петро Порошенко към опълченците? Да прекратят въоръжената съпротива и да се предадат, както и да предадт оръжието си. И това след като разруши градовете и селата им, изби жените и децата им!
    Няма да има мир в Украйна, докато хунта управлява тази измислена държава, и колкото по-бързо в Европа и особено в САЩ разберат това, толкова по-бързо ще приключи всичко. Иначе армията на бунтовниците ще стигне до Киев и войната така или иначе ще приключи, но с доста повече кръв и жертви.

    Коментиран от #3

  • 3 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Змей Горянин":

    от целия ти пост е вярна само датата!хунта има в русия ,а бунтовниците нямат армия ,това са руски наемници ,а вече и редовна руска армия.руските наемници са отговорни за разрушенията и жертвите сред мирното население в украйна ,което те ползват за жив щит и което избиват!
Новини по държави: