Отидете към основна версия

2 380 17

Киевският патриарх Филарет: Руската православна църква подпомага терористите в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • киевската патриаршия-
  • украинската православна църква-
  • руската православна църква-
  • вселенския патриарх-
  • вартоломей-
  • московския патриарх кирил

Сепаратисти използвали свещенически дрехи за безопасно бягство, написа Филарет до Вселенския патриарх Вартоломей

Киевският патриарх Филарет опровергава твърденията на Московския патриарх Кирил, че в Украйна се води религиозна война

Предстоятелят на Украинската православна църква - Киевският патриархат Филарет се обърна с писмо към Вселенския патриарх Вартоломей, с което опровергава изявленията на Московския патриарх Кирил, че в Донбас се води религиозна война, а вярващите от Киевската патриаршия и Украинската гръко-романска католическа църква биват унищожавани от „каноничното“ православие.

За това съобщи Религиозно-информационната служба на Украйна.

Предстоятелят на Киевската патриаршия също така призова Константинопол да даде достойна оценка на лъжата, която разпространява за Украйна главата на Руската православна църква Кирил.

"За пръв път от управлението на нацисткия фюрер Хитлер насам ние се сблъскваме с изключителна по равнището на своя цинизъм и лъжа масирана пропаганда против Украйна. Практически чрез всички средства за масова информация Русия се опитва да убеди света в справедливостта на своите действия“, казва се в документа.

„Именно като част и плод на тази пропаганда е необходимо да се разглежда и писмото на Московския патриарх Кирил до Вас, в което той описва събитията в Донбас като гражданска война и религиозно противостояние“, пише той до Вселенския патриарх.

Патриархът на Украинската православна църква и Киевската патриаршия привежда на вниманието му кратка справка, обяснявайки какви събития са предшествали кръвопролитията в региона: отказът на тогавашната държавна върхушка да подпише асоциирането с ЕС, Майданът, разстрелите на протестиращи, бягството на президента Янукович, окупацията на Крим, проникването на руски бойци в Донецка и Луганска област.

"В действителност събитията в Донбас са следствие от въоръжената агресия на Русия срещу Украйна. Ръководителите на така наречените народни републики, наемниците, оръжието, финансирането, информационната подкрепа – всичко това идва от Русия през завзетия участък от границата. На всяко друго място на Украйна, освен в тези, където действат руските наемници, няма нито въоръжени конфликти, нито други форми на противопоставяне , характерни за гражданските и религиозните войни“, отбелязва в писмото Филарет.

По думите му, в украинската армия служат представители на всички вероизповедания и националности, живеещи в Украйна. Затова твърдението на патриарх Кирил, че въоръжени „униати и схизматици“ (Киевската патриаршия не е официално призната от Москва – б.ред.) се бият в района на Донецк срещу Московския патриарх, са откровена и цинична лъжа.

„За съжаление, не са единични фактите, когато в храмовете към Московската патриаршия или други църковни помещения са били намирани складове с оръжие, предоставяло се е съдействие на терористите за прехранване и преживяване, оказвана е морална подкрепа на техните престъпни дела чрез предоставяне на особено публична благословия на борбата против Украйна. В последно време бяха открити и факти, че терористи са използвали за безопасното си бягство свещенически одежди и документи, които, по нашите данни, издава една от епархиите към Московската патриаршия в Донбас“, отбелязва предстоятелят на Украинската православна църква.

„Всичко това дава основание на украинските военнослужещи да се отнасят с особено внимание към придвижването на свещеници, които всъщност могат да се окажат преоблечени терористи или техни помощници. Свидетелствам, че във връзка с това и наши свещеници се сблъскват с неудобства от страна на украинските военни, към които се отнасяме с разбиране“, обяснява първосвещеникът.

„От името на нашите епископи, духовенството и вярващите се обръщам към Вас с молба по достойнство да оцените и да отхвърлите лъжата, която разпространява Московският патриарх Кирил. Молим Ви да се молите за мира в Украйна и за освобождаването на нашата страна от външната агресия. Надявам се, че няма да позволите Православната църква да бъде въвлечена в кампанията от лъжи, които руската власт, включително и с помощта на патриарх Кирил, провежда срещу Украйна“, подчертава Филарет.

От Украинската православна църква и Киевската партиаршия припомнят, че на 14 август на официалния сайт на Московската патриаршия се появи писмо на патриарха на Руската православна църква, в коетотой обвинява „разколниците“ и „униатите“ в унищожаване на „каноничното“ православие в Донецка и Луганска области. На следващия ден това писмо по неизвестни причини бе свалено и изчезна от всички сайтове, контролирани от Московската патриаршия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: