Last news in Fakti

2 Септември, 2014 12:49 2 366 17

Киевският патриарх Филарет: Руската православна църква подпомага терористите в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • киевската патриаршия-
  • украинската православна църква-
  • руската православна църква-
  • вселенския патриарх-
  • вартоломей-
  • московския патриарх кирил

Сепаратисти използвали свещенически дрехи за безопасно бягство, написа Филарет до Вселенския патриарх Вартоломей

Киевският патриарх Филарет: Руската православна църква подпомага терористите в Украйна - 1
Киевският патриарх Филарет опровергава твърденията на Московския патриарх Кирил, че в Украйна се води религиозна война

Предстоятелят на Украинската православна църква - Киевският патриархат Филарет се обърна с писмо към Вселенския патриарх Вартоломей, с което опровергава изявленията на Московския патриарх Кирил, че в Донбас се води религиозна война, а вярващите от Киевската патриаршия и Украинската гръко-романска католическа църква биват унищожавани от „каноничното“ православие.

За това съобщи Религиозно-информационната служба на Украйна.

Предстоятелят на Киевската патриаршия също така призова Константинопол да даде достойна оценка на лъжата, която разпространява за Украйна главата на Руската православна църква Кирил.

"За пръв път от управлението на нацисткия фюрер Хитлер насам ние се сблъскваме с изключителна по равнището на своя цинизъм и лъжа масирана пропаганда против Украйна. Практически чрез всички средства за масова информация Русия се опитва да убеди света в справедливостта на своите действия“, казва се в документа.

„Именно като част и плод на тази пропаганда е необходимо да се разглежда и писмото на Московския патриарх Кирил до Вас, в което той описва събитията в Донбас като гражданска война и религиозно противостояние“, пише той до Вселенския патриарх.

Патриархът на Украинската православна църква и Киевската патриаршия привежда на вниманието му кратка справка, обяснявайки какви събития са предшествали кръвопролитията в региона: отказът на тогавашната държавна върхушка да подпише асоциирането с ЕС, Майданът, разстрелите на протестиращи, бягството на президента Янукович, окупацията на Крим, проникването на руски бойци в Донецка и Луганска област.

"В действителност събитията в Донбас са следствие от въоръжената агресия на Русия срещу Украйна. Ръководителите на така наречените народни републики, наемниците, оръжието, финансирането, информационната подкрепа – всичко това идва от Русия през завзетия участък от границата. На всяко друго място на Украйна, освен в тези, където действат руските наемници, няма нито въоръжени конфликти, нито други форми на противопоставяне , характерни за гражданските и религиозните войни“, отбелязва в писмото Филарет.

По думите му, в украинската армия служат представители на всички вероизповедания и националности, живеещи в Украйна. Затова твърдението на патриарх Кирил, че въоръжени „униати и схизматици“ (Киевската патриаршия не е официално призната от Москва – б.ред.) се бият в района на Донецк срещу Московския патриарх, са откровена и цинична лъжа.

„За съжаление, не са единични фактите, когато в храмовете към Московската патриаршия или други църковни помещения са били намирани складове с оръжие, предоставяло се е съдействие на терористите за прехранване и преживяване, оказвана е морална подкрепа на техните престъпни дела чрез предоставяне на особено публична благословия на борбата против Украйна. В последно време бяха открити и факти, че терористи са използвали за безопасното си бягство свещенически одежди и документи, които, по нашите данни, издава една от епархиите към Московската патриаршия в Донбас“, отбелязва предстоятелят на Украинската православна църква.

„Всичко това дава основание на украинските военнослужещи да се отнасят с особено внимание към придвижването на свещеници, които всъщност могат да се окажат преоблечени терористи или техни помощници. Свидетелствам, че във връзка с това и наши свещеници се сблъскват с неудобства от страна на украинските военни, към които се отнасяме с разбиране“, обяснява първосвещеникът.

„От името на нашите епископи, духовенството и вярващите се обръщам към Вас с молба по достойнство да оцените и да отхвърлите лъжата, която разпространява Московският патриарх Кирил. Молим Ви да се молите за мира в Украйна и за освобождаването на нашата страна от външната агресия. Надявам се, че няма да позволите Православната църква да бъде въвлечена в кампанията от лъжи, които руската власт, включително и с помощта на патриарх Кирил, провежда срещу Украйна“, подчертава Филарет.

От Украинската православна църква и Киевската партиаршия припомнят, че на 14 август на официалния сайт на Московската патриаршия се появи писмо на патриарха на Руската православна църква, в коетотой обвинява „разколниците“ и „униатите“ в унищожаване на „каноничното“ православие в Донецка и Луганска области. На следващия ден това писмо по неизвестни причини бе свалено и изчезна от всички сайтове, контролирани от Московската патриаршия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
  • 2 maikel 260

    4 0 Отговор
    e da tia teroristi sa niakolko miliona prorustnaci koito si otstoiavat 4ove6kite prava !

    Коментиран от #3

  • 3 ани

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "maikel 260":

    Тези милиони руснаци с "нарушени човешки права " са гости , заселници ! Все едно заселващите се в България руски граждани след време да излизат въоръжени ,с искания като " Русия !! Русия " Като искат Русия и не признават Украйна за своя родина ,да си ходят ! Не вярвам някой да ги спре ! С болка на сърцето мога да кажа в случая Русия е агресор !!!!!!!!!!!Представям си какво е било на сърцето на коренните жители на Крим , татарите когато са ги изселвал!!!! На въдицата на Путин все още се хващат рибки !! До кога ???
  • 4 Десислава Димитрова

    2 3 Отговор
    русия по най-долен начин намеси и църквата в пропагандата си.освен че украинските политици постоянно са обвинявани че са протестанти,евреи или католици ,както и сектанти сега руснаците поеха едва ли не правото да определят кой е православен до колко и кой не е ,само дето забравят, че до преди 20 години те бяха основния фактор за неговото унищожаване!
  • 5 Той

    4 1 Отговор
    Ей, я си оправете словореда за да разберем кой, какво казва. "Предстоятелят на Украинската православна църква - Киевският патриархат Филарет се обърна с писмо към Вселенския патриарх Вартоломей, с което опровергава изявленията на Московския патриарх Кирил, че в Донбас се води религиозна война, а вярващите от Киевската патриаршия и Украинската гръко-романска католическа църква биват унищожавани от „каноничното“ православие." Първо от това разбирам, че Филарет е патриархАТ. Второ, киевския се жалва на Вселенския и опровергава извлението на московския, че: "че в Донбас се води религиозна война, а вярващите от Киевската патриаршия и Украинската гръко-романска католическа църква биват унищожавани от „каноничното“ православие". Ако последното са думи на московския, защо киевския ги ОПРОВЕРГАВА, значи вярващите от Киевската патриаршия на се унищожавани. Нещо не вдявам.
  • 6 Той

    4 1 Отговор
    И пишещите в предишните два поста, абстрахирайки се от правописа им, продължават нелепиците в духа на "патриархАТ"-та. Госпожи или госпожици, моля ви, влезте в час и тогава се правете на оригинални.

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Той":

    демек,пишещите срещу русия да си оправим правописа!!!що не се възмути и от третия под нас дето пише на латиница?ако си толкова умен коментираи по същество,после ще видиш, че всъщност си доста по глупав от това за което се мислиш!
  • 8 Той

    3 0 Отговор
    Ъъъ, к,во мъ напрайхте. Писал съм: "абстрахирайки се от правописа им", т.е. пренебрегвам го. Забележката за словореда е към авторката на темата-първия абзац ми е неясен /възможно е да съм тъп/. А вие коментирате без да сте вникнали в смисъла на темата. Изванете, но защо реагирате така, в критическата ли сте?

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Той":

    абстрахйраки се от правописа ни ,пиши нещо по същество ,щото мнението ти за здравето и ума ми не са част от дискусията.
  • 10 Той

    4 1 Отговор
    Ще си пиша каквото и където искам, в рамките на добрия тон и съблюдаване на изискванията на модераторите. Ти, като каква се явяваш и изявяваш?
  • 11 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор
    ти не пишеш в рамките на добрия тон ,а спамиш .аз съм се явявам засегнат!
  • 12 Монго

    3 1 Отговор
    "аз съм се явявам засегнат!" На теб какво, плюнките от устата или пяната по устните ти пречат да се изразваш правилно...
  • 13 maikel 260

    4 0 Отговор
    Znaete li kak po4na voinata v ukraina ? ucrainskata armia be6e obstrelvala mirni nevaorajeni grajdani tceli sela v koito jiveeha ukraintci i prorustnaci !Za6to mnogo voinitci dezertiraha i predadoha orajiata si na taka nare4enite teroristi ? znaete li 4e niakolko 4oveka upravliavat ucraina i imat svoia 4astna armia ? na izborite edinstvenia kandidat koito niama6e ni6to ob6to s tcialata taia mafia umria vav patno proi6estvie v parvia den na izborite taka 4e da govorim li o6te za tova koi e komunist,mafiot,separatist i koi kvi prava ima ? a Desislava i Ani ???

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "maikel 260":

    толкова глупости в един пост не бях срещал отдавна.конфликта започна ето с тези симпатяги https://www.youtube.com/watch?v=S2JReJtFQ94 дошли от другия край на света да трепат в украйна.или ти вярваш че местни опълченци с трофейно оръжие се бият срещу украинската армия ?
  • 15 Асен

    3 0 Отговор
    Много си изкуфял бе дедо попе! Терористите са хунтата в Киев и задокеанските им господари.
  • 16 Асен

    4 0 Отговор
    Я прочети малко история да видиш ,че половината Украйна е била руска, а другата половина полска, преди да пишеш глупости за някакви руски заселници.
  • 17 Той

    1 0 Отговор
    Ха, терористи в раса и църкви с камбанарии-силози за ракети. Това може да се използва, като сюжет в "Пълна лудница" :) :) :)
Новини по държави: