Отидете към основна версия

3 624 8

Аржентински ресторанти останаха без месо заради износ към Русия

  • ресторанти-
  • без месо-
  • аржентина-
  • санкции-
  • русия

Руските търговци се ориентират към Латинска Америка за внос на хранителни стоки

Интересът на руските предприемачи към аржентинските продукти през последния месец рязко се е увеличил след забраната на Москва за внос на редица храанителни продукти от Европа, пише аржентинската агенция Telam.
В отговор на западните санкции руските власти възнамеряват да заместят европейският внос със стоки от Латинска Америка.

В руско-аржентинска търговска камара (Caciar) се отбелязва повишено търсене не само на храни, но и на земеделска техника, медицински и строителни продукти, отбелязва публикацията. Не сме очаквали такъв пробив. Исканията от руските партньори са нараснали през миналия месец с 1 000%, казва за агенцията изпълнителният директор на камарата Матиас Туньон.

Руските бизнесмени са заинтересовани от говеждо месо, свинско месо, птиче месо, млечни продукти, месни продукти, риба, ядки, сладки и плодове от Аржентина. Търсенето на аржентинското месо вече е довело до изпразването на хладилниците в местните ресторанти, отбелязва rbk.ru.

В отговор на санкциите от страна на САЩ и Европейския съюз, от 7 август Русия въведе пълна забрана на доставката на говеждо месо, свинско месо, плодове и зеленчуци, месо, птиче месо, сирене, мляко и млечни продукти от страните, които са се присъединили към санкциите.

В Брюксел са притеснени от намерението на страните от Латинска Америка да увеличат износа се към Руската федерация в резултат на ембаргото върху европейските продукти. Ръководството на смята да призове тези страни да не извличат нечестна печалба от сложната ситуация, разказва високопоставен източник от ЕС пред Financial Times. 

На 1 септември министърът на земеделието, животновъдството и рибарството на Аржентина Карлос Казамикела заяви, че Буенос Айрес се надява да увеличи износа на селскостопански продукти в Русия с почти 2 милиарда долара. Министър отбеляза, че преди въвеждането на санкциите Русия е купувала от Запада храни и селскостопански продукти на стойност 10 млрд. Долара, така че след влизането на забраната, Аржентина има "много интересна възможност" в продажбите на храни. Казамикела посочи интереса на Русия към "висококачественото обезкостено говеждо месо, което Аржентина може да я предложи," съобщи тогава ИТАР-ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: